Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос

Пенсионерите се настройват един срещу друг
Обновена: 15 дек 2021 16:31 | 15 дек 2021 10:53, Петя Славова
281

Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
8
 
39
 
! Отговори
какво? преди 2 години
Въпрос от Министерство на въздуха и балоните: какво стана с идеята за намаляване на администрацията? Тя е с цел да намалее само местната власт, над която нямат контрол, а министерствата с техни хора да растат, да растат. И да не плащат осигуровки и да папкат именно техните. Прав е Любен Дилов, той им прозря игрите, колкото и да му се подигравате. Лъжат ни вкупом, без значение простият (разбирай заблуден) избирател чий привърженик е. Ферщеест ду?
203
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А има и такива дето само се водят по документи,че са изпълнителни директори на фирми,които дължат по 200 000лв осигуровки и НАП не ги търси и проверява.Взимат болнични не внасят и стотинка в НОИ,точат системата.После и като се пенсионират точат и така цял живот!
202
1
 
32
 
! Отговори
Прод. преди 2 години
И да се намалят депутатите. И министерствата. Оттам идва цялото натискане за депутатски и министерски кресла. За разлика от нас, те вземат почти чисти заплати. Реформата да започне с намаляване на министерските и депутатските заплати. И да си плащат осигуровките. Тогава за управлението ще се натискат все по-малко хора. Ще останат онези, които наистина ги е грижа за България.
201
3
 
39
 
! Отговори
Така преди 2 години
Минималната пенсия трябва да е 600 лв, а максималната - 1500. Докато се вкараме малко в пътя. Това с процентите е някакъв буламач, според който бившите държавни служители да взимат все по-високи пенсии, а истинските бачкатори, които им плащат осигуровките - все по-малко. Аз и до ден днешен не разбирам защо ние, народът, плащаме всички осигуровки на държавните служители. Те са най-богати, могат да си ги плащат сами. Там първо трябва да се промени законът.
200
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знаех че пенсиите се изчисляват на база образование
199
1
 
21
 
! Отговори
Да ви светна преди 2 години
Делта-русе ТВ. Редактор получаваше 400 лева НЕТО , а се подписваше на минимална заплата 560 лева. Щото няма избор. Йорданов им викаше :"Давам ви по 20 лева на ден бе, какво още искате".
198
13
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 204 - абе кой те е занулявал, бе, защо лъжеш? Аз пенсионен фонд фалирал не знам да има !!!
197
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До опетковКостовак Костов има вина за пенсиите и за корупцията и за хиперинфлацията при Жан той Костовото беше бенефициента затова американците ОТ КРИВОРАЗБРАНИ РАЗБИРАНИЯ сринаха държавата за да я разграбят при Костов разбра ли М У ХЪЛ ФАШИЗАПСКИ
196
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До опетковНатискам ти плюс ето за това изречение, същото казвам и аз - "И да не ни припява лъжата за това, че пенсиите не били заслужени."
195
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСтаж се води, дори когато си студент или в майчинство. А в някои държави в Европа, стаж се води, ако си домакиня в семейството, защото домашния труд, също се счита за труд.
194
2
 
9
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен Форумът за гърците и турците е в другия коридор, втората врата вляво.
193
14
 
9
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Я, па Я Понеже си надраскал само лъжи, не мога да те премълча, неграмотнико. Значи Костов ограбил пенсионерите, а не Жанчо Виденовото червено ***, при когото те станаха 5 долара цифром и словом. Костов може да има много трески за дялане, но грехът за пенсиите не е негов. А тази Христова от царските ли беше или и тя червен мухъл, да не си приписва фалшиви заслуги. И да не ни припява лъжата за това, че пенсиите не били заслужени.
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До По-сточноОК, така е. Просто набързо исках да уточня, защото някои броят вековете от 50-та година на века, т.е. започват от половината на века, което не е правилно!
191
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МисляТурци и гърци са преселници от Азия на Балканите през късното Средновековие, част от тях са турцизирани или гърцизирани българи и други народности, Румъния, Гърция, Македония са изкуствено създадени държави през 18 и 19 век! Ясно? А българите винаги са си били тук на Балканите, ако не ти харесва знамето ни, не го гледай!
190
1
 
2
 
! Отговори
корекция преди 2 години
В бързината вместо По-точно съм написал по-сточно.Извинете
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МисляКоренните местни жители на Балканите са точно българите, също и сърбите в северозападните Балкани, малко унгарци в най-северозападните части на Балканите и руснаци в североизточните части на Балканите, други местни е нямало - !!!. Гърцизацията и турцизацията започва през 16 век на Балканите, както и асимилирането на българите и създаването на изкуствени държави от запада на Балканите!
188
0
 
5
 
! Отговори
По-сточно преди 2 години
Няма нулева година. Първи век започва от 1 до 100 г, иначе той става сто и една годишен век!
187
2
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До История накратко Албанците са преселени по тези места от Османската империя за справяне със съпротивата на булгарското население. Това са арнаутските племена които и днес живеят в албанските планини в Азербейджан. Местните илири също се потурчват още в началото на 15 в. начело със Александър (Скендер Бек) от рода на Сърцимир. братовчед му Иван-Комнин Сърцимир бяга в Италия. Повечето сърби се потурчват доброволно начело с болярите си. Това са днешните бошнаци.
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да уточня, че вековете са по българската система, каквато сме учили в миналото, например първи век е от 0 до 100 година, втори - от 100 г. до 200 година и т.н.
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 199, Само дето частните пенсионни фондове са задължителни и зануляват яко вноските мен лучно са ме занулявали 2 пъти за 15 години !!!