Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
A преди 2 години
На ухилените им предвиждах срок до април месец и да са аут, но те май и до тогава няма да изкарат.
54
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Дефицитът на ток е поради Износа на Половината от Козлодуйския ток на външния хазар! Това е Истината!!!! Имаме Ток в Излишък!!!!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те само крадците ги посещаваха и затова живеехме добре за разлика от сега
52
1
 
8
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 2 години
СПРЕТЕ ИЗНОСА НА ЕВТИН КОЗЛОДУЙСКИ ТОК, ИНАЧЕ СИ ЗАМИНАВАТЕ!!!! НС ДА ПРОМЕНИ ЕНЕРГИЙНИТЕ ЗАКОНИ!!! ИМА ТАВАН НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА В РУМЪНИЯ ОЩЕ ОТ 27. 10. 2021Г. И НИЩО НЕ Е ФАЛИРАЛО!!!! НЕ СЕ НАРИЧА МОРАТОРИУМ, А ТАВАН НА ЦЕНИТЕ!!!
51
2
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
До Тодор Живковискаш да се върне Тато .Има свободни места за концлагери и по Дунав и пернишко и ловешко да ги въстановят ли !
50
7
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
При лошия тодор живков - ходехме два пьти на море лятото и хладилника ми винаги беше пьлен нищо общо с мизерията сега
49
1
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Този е фурнаджийска лопата. Колко участия има по разните телевизии за 30 години като СДС експерт. Колко твърдяха че няма опасност от енергиен дефицит. Важното бе да не се позволи са построи нова АЕЦ. Сега да плаща той загубите.
48
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 2 години
Всъщнжост Петков каза нещо много разумнож .Да се огледа разходната част на ЕРП тата -т.едали не харчат излишно за реклазми и пр. неща целещи да скрият печалбата и д.преди година имаше някакви странни реклами по магистралите със снимки на чиновници от ИВ н и безмислени текстове .това очевидно бе преливане на печалба от ЕРП рекламна фирма ,която вероятно по някакъв начин облагодетелства пак ЕРП. Вместо това ерб предложиха мораториям , което е глупаво антипазарно ище доведе до фалит на дружестват
47
4
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
При Тодор Живков нямаше планове и пари за възстановяване от никъде. България беше сред 30те най-развити икономики в света, космическа и индустриална държава. Българите живееха на средно европейски стандарт на живот.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчовото т.нар.правителство още от първия ден започна да понася удари от своите създатели.А това са ДС мафията и говеждото посолство.Дори и някои добри намерения да има,то те ще бъдат стопирани от господарите му.Американските интереси винаги са били диаметрално противоположни на българските.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщане -100 процента на цялата енергопреносна мрежа и вик като дьржавна собственностСтига сте ни грабили
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 - Тоя е поредния чалнат европеец! В световен мащаб, вкл. и в Европа - 25% от енергията през 2050 г. се счита, че ще идва от въглища. Какви глоби, какви чудесии?! Я се кротнете малко там в Европейския парламент
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС са енергетически нищи. Каквито и мораториуми да правите, цената на енергията ще се повишава. А мораториума може да довете само до режим на тока.
42
0
 
5
 
! Отговори
Радев Узунов преди 2 години
До АнонименПосерковци, какво ДС, какви ДПС, другарят Хиновски ви говори какво ще направи ИТН, сиреч, той е от ИТН, Узуновата управляваща коалиция, не четете текста, не вниквате в него, не разбирате смисълът му. Последното се нарича функционална неграмотност и тя е характерна повече за милиционерите и фуражките;)))
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
де е КИРО НА КИРИЯ, та вчера прати Лена Бориславова на пилона да се гръчи
40
2
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Хубаво е,че се възмущаваш,лошото е,че си неграмотен.Ама и ти имаш мнение.
39
2
 
8
 
! Отговори
L. преди 2 години
Като нема леб, eбeм ти върховенството на закона!!!
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Симсън разкри, че ключов елемент при прехода ще бъде истеблишването на водороден маркет с дедицирана инфраструктура. Ние всички искаме Европа да бъде водеща по пътя на водородната енергия и да бъдем първите в света които полагат правилата на този важен източник на енергия (водорода).
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приливите и отливите на Пенжинския залив, Охотско море вливат всеки 24 часа вода колкото е дебита на река Дон за 25 години. Цялата енергия на Дон за 25 години концентрирана в 24 часа. Русия планира стоителството на приливна електростанция - турбината се върти и при прилив и отлив - ще бъде 100 пъти по-мощна от Чернобил, поне 25 пъти по-мощна от новите. 100% зелена енергия, нула CO2, безплатна. Русия няма нужда от ток, станцията ще произвежда течен водород, около 5 мил. тона, 1 трилион приходи годишно за Русия, и този водород ще тече по газопроводите за ЕС за да си правят там зелената сделка.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура",---------------Нужно ли е да ти казвам къде Брюксел да си завре този пръст? Всеки път когато се прави нещо в полза на гражданите, излиза някой *** като тебе да зове за подчинение към прищявките на брюкселските психопати.