Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Действаме конструктивно, трябва да действаме и оперативно, посочи премиерът
19 дек 2021 19:00, Красимир Ангелов
263
Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви в системата, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за предаването "120 минути" по bTV.

"Трябваше ни време, не може ден едно, в който си встъпил, на следващия ден цените да са по-скъпи. Това, че ГЕРБ го внесоха с грешна дата, за да си направят игричка, но ние се радваме, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни Петков.

Още по темата
Действаме конструктивно, да, не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим, добави Петков.

"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков.

Той обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки.

"Законът дава правомощия на КЕВР, които той в момента не изпълнява. Той може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види разходите им. КЕВР не трябва да е един печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия", посочи министър-председателят.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Имаме анекси, ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на Булгаргаз да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде, преди да кажем, трябва да направим всичко възможно, цените, базирани на реални разходи да се намалят.

Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорената ни газ, която сме могли да купим, посочи още Кирил Петков.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
5
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Чакай малко сега.... Той депутат ли е или министър председател? Не прие ли Народното Събрание мораториума? Или той смята, че народдното събрание прави каквото каже той?
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да субсидираш веи само да им наливаш държавни субсидии те произвеждат едва 10 процента от тока на България на изключително високи цени 41 процента идва от Козлодуи и го препродават , ако си вземеме платеното оборудване за Беляне и построим нов блок ще сме добре ,обаче нашите политици не гледат народа слушат козяк , американците не ни дават да правим друг блок , предлагат да им закупим непроизведени малки ядрени реактори /няма нито един в световен план още работещ всичко на хартия
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ти требва Харвард, за да разбереш, че някои неща не стават с вълшебна пръчка. И на нас не ни трябва да сме завършили Харвард, за да знаем, че нищо няма да промени Кирчото! Никой от народа няма да заживее по-добре! Това, за да го разбереш, не ти трябва Харвард!!!
183
0
 
4
 
! Отговори
Четец преди 2 години
Някъде по новините има един Лорер. Тоя пък какъв е и откъде се пръкна ? Българин ли е и има ли българско гражданство? Имаше и един българин , Сесиньо - в нациналния отбор. Та той говореше по-правилно български от днешния " Премиер " ( така го наричат, но той може да е премиер само на някой кокошарник)
182
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, здрасти! Едно е да ляляш и да подскачаш, друго е да направиш нещо! Ние, впрочем, не сме очаквали много от тебе!
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, Кире, освен зеления сертификат нещо друго ще направиш ли???
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не е седнал на премиерския стол и вече лъже и маже! Ще плащаме супер скъп ток! Ще плащаме скъпо парно! Няма да заживеем по-добре! А Кирчо е едно подрипащо пале!
179
0
 
7
 
! Отговори
Даааа! преди 2 години
Значи тока ще поскъпне двойно ! Браво ! Какво стана с онези , дето се самозапалваха като дигнаха цената на тока с 20 ст. ???
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е новия Милен Велчев , всичко в негови си интерес ,отделно е свързан със световни циониски мафиоти . Милен Велчев никои не го разследва за безтопанственост за преобразуване на дълга е сега с вуйчо Спас купиха Виваком /трагично вече като услуга и масово изкупуват интернет доставчици по цяла България , тая Комисия за защита на конкуренциятя спи ли , правят картел и изкупуват всичко по веригата монопол искат и после цената на нета нагоре
177
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов ден - нова торба с лъжи.
176
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
...разбра ли, защо при тези високи цени на електроенергията, държавата ще субсидира с 250 милиона лева ВЕИ-тата? Ако това не е лобизъм , здраве му кажи! Софиянски като се усмихнеше, значи е прекарал целокупния софиянец с нова далавера! Кирето като се усмихне сладко сладко, къде ли е прекарал българските данъкоплатци? Тепърва ще разбираме!
175
1
 
10
 
! Отговори
Добро утро! преди 2 години
Добро утро! Днес какво обещаха? Остана ли въобще нещо необещано? 0% корупция, 100% нови пътища, ниска инфлация, най-развитата държава след 10 години, това вече е обещано. За покоряването на Марс нещо обещаха ли?
174
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е Кире тока да покскъпва , няма да строиш блок на Козлозлодуй , ВЕИ на Прокопиев ще развиваш , ама Кире тука толкова вятър няма като в Канада , язовирите ли искаш сега да продадеш , ами каква вода ще пием
173
1
 
11
 
! Отговори
Избори март 22 преди 2 години
Падне ли мораториума, цените се утрояват и правителството пада.
172
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 218 Така е ..Ти ако си бил от "червената аристокрация"със сигурност си живял добре. А тези дето бяхме на норма и си държехме десетки хиляди лева спестявания в ДСК и Мототехника бяхма закрепостени за родните си села и нито автомобил, нито апартамент, нито море. Битови уреди с връзки. Режим на тока. Иде бегай във Венецуела или С.Корея. Социализма ФАЛИРА. Никой не го е сменял доброволно!
171
1
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Кирето е един прзнодумец с беден речник. Дела трябват, не думи. На думи и аз щи ви построя палат.
170
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, ама то предложените цени от ДКЕВР май били реални. На Кирчо му светна И все пак защо на датата на обявяването на правителството. Ами защото има срокове в нормативните документи. И не пише, че в деня на обявяване на правителството са забранени природни катаклизми и съобщаване на неприятни новини.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Би трябвало:Ами, накарай ги, няма проблем, то повечето ВЕИ са собсвеност на вашия Иво Прокопиев.
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е председател на партия Поскъпването Продължава!
167
1
 
1
 
! Отговори
до Би трябвало преди 2 години
ТИ ВЯРВАШ ЛИ СИ??? ?