Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати, обяви той
9 яну 2022 21:18, Нели Христова
77
Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула
Снимка: БГНЕС

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати. Конкретната схема ще е готова до дни. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Помощта ще е за месеците от декември до март. „Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в Министерство на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането”, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

По думите му след мораториума увеличението на тока може да е и нула.

Относно факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година, Василев каза: „По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж. Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента“ на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.

Министърът на финансите бе категоричен, че данъчните закони няма да бъдат променяни. „Единствено ще отпаднат данък "уикенд" и данъка върху лихвите”, каза той и добави, че те са напълно безсмислени.

Във връзка с коментара от събота на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, Василев коментира:

Финансирането на партии чрез субсидия не е най-добрия механизъм. Трябва да има някакъв тип минимална издръжка - на офиси и сътрудници, и до там. Субсидията ще се използва от "Продължаваме промяната", не отиват в партия " Социалдемократи", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Той няма жена,но излиза с едно момиче с 20 години по младо от него.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а на тоя жена му къде , да не назначена при лорер
57
1
 
3
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Вярвате ли на Остап Бендер??? ?
56
2
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Може и на Корни синчето да се върне от САЩ да помага на Харвард-ците
55
4
 
2
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Причини винаги ще има, за да се измъкнат от обещаното! Така е било, така и ще бъде! Тези, които избираме винаги ще ослужват чужди интереси, докато сме в някакъв съюз! Така беше и в СИВ така ще е и в ЕС! България ще стане силна само когато излезе от този съюз. Вижте на изток какви необятни пазари и евтини ресурси има, а ние гледаме единствено на запад, само и само да угодим на хора, които дори не са от континента и са нагли и разрушителни. Не ни трябва съюз с никого, а пазари, за да сме добре!
54
2
 
5
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Урааа ПРОМЯНА,ако не в друго,като по добър начин на живот,намаляване на битовата престъпност и борба с корупцията имаме промяна в цените на основните жизнени стоки/храни и ток/.Е все пак е промяна.
53
4
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 2 години
Правилно Дедо. Който иска да живее с София ,БГ ,Европа да се научи да работи и плаща. Който не иска в Северна Корея.Там на всички по 1$ на ден,1 кубик дърва за зимата, а през лятото на всеки по 1л. вода. Да ходи да се оплаква на вожда.
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тока вече е в пряка конкуренция с газа и петрола. Трябва ни нов АЕЦ. Достатъчно е всяка година държавата да отделя по 1 милиард лева.
51
11
 
3
 
! Отговори
Дедо инженера преди 2 години
Статията е озаглавена:След мораториума увеличението на тока може да е и нула. Така ,че се коментират действия на министър, а не мнения на герберски тролчета и тяхни м,е,к,е,р,е,т,а. За 1-ви път цената на енергоносителите е вързана към борсовите цени. Важно условие.Топлофикация София продава на 43лв. ,а копува от Булгаргаз на 131.60 MW.3 пъти по-скъпо.Ще има компенсации и за ТЕЦ-а и за гражданите! Защо?Защото героя на Банкя така е решил през 2016г при сключен договор.Сега 2022г.ще има нов договор
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много кадърни управляващи си имаме! Успоредно с увеличаването на пенсии увеличават и цените! Браво!
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте народ българите, а мършавяци! Избрахте тези анонимници да ни объркат живота! Плащате високи сметки и сте диви и щастливи! Гнусни сте!!!
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи си честно, че за нищо не ставате. И му изтървахте края. Оакахте се тотално!
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кои тези от столипиново , които се водят безработни , а тези които са отписани от борсата и никъде не ги водят на кой ще даваш компенсации на фирмите
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До психопрофил.Майка му е рускиня, това отговаря ба въпроса защо не прилича на човек.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита Нова година на всичките ми роднини и комшии.Благодаря приятели
44
4
 
21
 
! Отговори
Психопрофил преди 2 години
Не виждам нищо човешко във физиономията на тоз. Мяза на подъл хибрид между хамстер, язовец и бобър. Коварно морско свинче току що откраднало сиренце и напълнило бузки се озърта ехидно да не му го вземат. Мерзавец, негодник и мижитууурка. Природата не може да създаде сама толкова антипатично същество. Тук има някакво генетично инженерство. Продукт на некоя говедарска лаборатория.
43
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще искате Бойко Борисовдасе върне.Ама той няма да се върне.Къде е промяната а ? У чужбина на който не му стига акъла който няма образование който не може да работи утива у чужбина щото така е по лесно понеже не може де седи да си оправи двора. Нищо не става от вас *** не сте народ на тая държава.
42
3
 
17
 
! Отговори
факт преди 2 години
харвардските клишета продължават . тия колкото по дълго са на власт толкова повече България затъва . ама умните и красивите ги избраха , сега ше усетят че ножа не е дървен .
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 моста над Дунав и три тунела под Стара Планина, Ококорения ти вярваш ли си на лъжите, който даваш?
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд лв е изхарчило правителството само за декември. Това прави по милиард на ден, откакто са на власт.