Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати, обяви той
9 яну 2022 21:18, Нели Христова
77
Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула
Снимка: БГНЕС

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати. Конкретната схема ще е готова до дни. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Помощта ще е за месеците от декември до март. „Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в Министерство на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането”, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

По думите му след мораториума увеличението на тока може да е и нула.

Относно факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година, Василев каза: „По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж. Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента“ на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.

Министърът на финансите бе категоричен, че данъчните закони няма да бъдат променяни. „Единствено ще отпаднат данък "уикенд" и данъка върху лихвите”, каза той и добави, че те са напълно безсмислени.

Във връзка с коментара от събота на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, Василев коментира:

Финансирането на партии чрез субсидия не е най-добрия механизъм. Трябва да има някакъв тип минимална издръжка - на офиси и сътрудници, и до там. Субсидията ще се използва от "Продължаваме промяната", не отиват в партия " Социалдемократи", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
27
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
Само простаците харесват радевото ПП
18
0
 
29
 
! Отговори
Изцъкления преди 2 години
По погледа ще го познаете що за стока е.
17
0
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Да, бе...... като пенсиите. Нали същият се кокорчеше, че ще вдигат пенсиите с 12,5 %, че нямало да има по - малки пенсии от предишните. И какво стана ? Не му вярвам .
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато тези двамата палячовци приключат със страната ни, тя ще става само за американски военни бази и полигон.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо ще стане по-евтин. Гарантирано от кокорчо!
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 Такова нагло крадене от правителство, още от първите дни на своето управление, държавата ни никога, не е видяла. Такъв реваншизъм и назначаване на свои хора, също, освен при комунизма, непосредствено, след 9 септември 1944. То, юмрукът на Радев, не случайно, възвести идването, на неокомунистите.
13
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Леша. Та вие крадохте не 7 дни, а 11 години, Пожарникарът от Банкя и неговите хора в изпълнителната, съдебната и законодателната власт (НС) си удържаха по 10-20% комисиона, та и до медиите стигаше. Сега Боце гледа унуките, в НС депутатите са по-малко от 30%, но в съдебната власт пишат мазхари до ЕК, ЕП, до Кьовеши всяка седмица и топят президент, премиер, министър на МВР и други министри, та пушек се вдига! А медиите все още благославят и хвалят Боко, значи не са свършили паричките.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев фалита и Киро ментата, са карикатурите на България, които ни натресе Мустафа. САЩ се подиграха със страната ни.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докат паднете април, после сопа за всеки
10
0
 
26
 
! Отговори
Високо и нагоре преди 2 години
Абе и той декември се кълнеше, че януари всички пенсии ще са увеличени, ама не стана баш така, та и с тока така ще стане. Вика, че ще е увеличен с 0 ама ще е с 30 сигурно
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се проследи, дали и как, министър Василев, ще си върне дълга в задлъжнялата му лондонска фирма, по време и след мандата му.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би да, може би, не. А дано, с толкова голяма свита от съветници и заместници, говорителки и подобни, свършат някаква работа, освен, да харчат милиарди. Шеф на кабинета на Василев, е съпругата на министър в това правителство. И това, ако не е конфликт на интереси?!
7
24
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Аз вярвам на този министър безрезервно ,защото не е крадец като боко!!!
6
1
 
20
 
! Отговори
Спецофф преди 2 години
Асен може и да забременее след мораториума, по-вероятно е от цените да останат непроменени
5
2
 
29
 
! Отговори
Ерик Хонехер преди 2 години
Асене, Кирилее, защот дигнахте цените, докарахте народа до просешка тояга!!!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отпадат два данъка на богатите да са още по богати
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да проумея как можаха толкова хора да им се вържат на тия двамата - комбина ?!?
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая хитра лисица на снимката ще завлече държавата с рекорден външен дълг, докато ви успива с мораториуми. Вече започнаха да изчезват милиарди с рекордна скорост. Докато народа се усети, вече ще сме фалирали, а харвардите пак ще избягат в чужбина, както при управлението на Симо Ментата.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорест пуек!!