Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати, обяви той
9 яну 2022 21:18, Нели Христова
77
Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула
Снимка: БГНЕС

Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати. Конкретната схема ще е готова до дни. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Помощта ще е за месеците от декември до март. „Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на Народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в Министерство на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането”, обясни Асен Василев.

„На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени“, посочи още той.

По думите му след мораториума увеличението на тока може да е и нула.

Относно факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година, Василев каза: „По принцип има увеличение на пенсиите, което е средно с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж. Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката е докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната компонента“ на пенсиите“, отбеляза финансовият министър.

Министърът на финансите бе категоричен, че данъчните закони няма да бъдат променяни. „Единствено ще отпаднат данък "уикенд" и данъка върху лихвите”, каза той и добави, че те са напълно безсмислени.

Във връзка с коментара от събота на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов, Василев коментира:

Финансирането на партии чрез субсидия не е най-добрия механизъм. Трябва да има някакъв тип минимална издръжка - на офиси и сътрудници, и до там. Субсидията ще се използва от "Продължаваме промяната", не отиват в партия " Социалдемократи", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката реално спря АМ Хемус.
38
1
 
6
 
! Отговори
вертъ преди 2 години
тоа шса спука. много е стоял гладен.
37
0
 
12
 
! Отговори
Друго ме интересува преди 2 години
Кога ще спре тормоза над малкия и среден бизнес , заради това им обещание гласувах за тях ??? До сега няма такова нещо ...на 01.01.2022 имах НАП проверка ....днес в 9:00ч цъфнаха пак данъчни инспектори за поредна такава ...просто чудно !!! Скоро ще пускам жалба за тормоз ...колеги от съседните обекти също ..не се трае вече
36
1
 
11
 
! Отговори
Кокор евреинът преди 2 години
" По думите му след мораториума увеличението на тока може да е и нула."Кокорчо, в България има толкова много евреи вече, че летището в София се е сдобило със същата табела като това в Тел Афиф: "Не лъжи, тук всички са евреи";)))
35
1
 
16
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Де юре има увеличение на пенсиите, де факто вкарахме добавката в нея. Ние не сме лъжци, а обикновени измамници и това е нормално.
34
0
 
14
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Да, Кокорко, увеличението на тока може и да е нула, но може и да не е нула!
33
0
 
13
 
! Отговори
ей го преди 2 години
Мазняк
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 Тя и сестра му не е омъжена, а е на години. Майка им е голяма мъжкарана, а той.. Понякога природата се подиграва с хората. Нищо лично.
31
0
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула" === Човекът взе парите. Обеща! Каза: - Ще видим! :)))
30
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Асен Василев: След мораториума увеличението на тока може да е и нула" === Може и да е нула, а може и да не е :))) 50/50. Абе, Кокорчо, що не идеш при някоя гледачка да хвърли боб и да видиш как точно седят нещата. Мисля, че ще е по-точна от теб :))) Само като ти слушам безсмислиците и се сещам за лафа: "Тате каза, че ще ми купи колело, ама утре..."
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За крематориума тока е бесплатен.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е надяваме се да е минус (-) 10% за берекет
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След мора тора няма да има ток и затова ще е на нула .
26
0
 
14
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Случихме на КоКоКорчо. Сега е важно да го загубим възможно бързо.
25
7
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Викаш, друго си е да си интелегентен като тиквата :)Глад ви чака, пък и затвор...
24
1
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Много си *** Саше! Но това е нормално за радевите ***.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да грабнем ние Фонда за възстановяване от ковида, 12 милиарда лева или евро, пък ще си подпишем пак с Газпром и ще спрем диверсификацията. Сега не можем.
22
12
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Явно троловете на тиквата плачат защото остават без работа, боли, да, много боли...
21
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Фантазьор-въздухар!
20
0
 
15
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Направо ще поевтинее, нали кокорчо. Като газа, сметките ми зимата бяха по сто лева. Сега се ограничавам и за 10 дни е 360. Тези момчета не знам къде са завършили, но вече стана ясно, че и двамата не са добре. Жалко.