Омраза: В РС Македония "обугарчиха" означава "развалиха, съсипаха, унищожиха"

Проф. Топалов: Трябва да изградим "сградата" на отношенията ни с РСМ
12 яну 2022 09:05, Елка Василева
221
Омраза: В РС Македония "обугарчиха" означава "развалиха, съсипаха, унищожиха"
Снимка: БГНЕС

Пред нас стои основният въпрос да изградим "сградата" на нашите отношения с Република Северна Македония /РСМ/. Като я изградим донякъде, оттам нататък може да се надгражда. Това каза за БТА проф. Кирил Топалов, член от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси с РСМ, относно непосредствените задачи през годината и след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Още по темата

Той коментира, че няма абсолютно никакъв напредък по вина на колегите им от РСМ.

Тази сграда, която бяхме изградили при подписването на договора през 2017 г., те я срутиха, значи сграда няма, каза проф. Топалов.

"Не знам на какво може да се надгражда, надгражда се нещо, което го има, което го няма, как ще го надграждаш. Но приветстваме ние като комисия всички опити да се развива бизнес, да се развиват политически отношения", посочи проф. Топалов.

Нашата задача е в това да помогнем на тези неща, ако обаче отсреща има желание, а отсреща няма, допълни той.

Предстоят много от нещата, които са ни предстояли в предишните години, поради факта, че представителите на РСМ в комисията не желаят да придвижим напред въпросите и буксуваме на едни и същи, коментира той.

"Все още с тях спорим цар Самуил български цар ли е, македонски цар ли е. Първата година имаше нещо като малко разбиране, след което те се отказаха от всичко", посочи проф. Топалов.

Той отбеляза, че спорят и какъв е Гоце Делчев.

Спорили са и за това, че в учебниците им българите са представени като фашисти, окупатори, варвари, татари, монголи. Ние ги убеждаваме вече три години, че не сме такива и че трябва да си сменят учебниците, допълни професорът. Той отбеляза също, че почти една година не са заседавали, защото в РСМ е имало парламентарни избори.

Изгражда се език на омраза към България, децата се учат от малки, че всички ние сме притежатели на най-отрицателните качества, коментира проф. Топалов и посочи, че дори в последните десетилетия е създадена дума за това - "обугарчиха" или "развалиха, съсипаха, унищожиха". Представете си какво е отношението им към нас, когато всичко лошо е "обугарченото", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има там млади и разумни хора, които бягат в чужбина, защото не могат да търпят сърбоманските глупости на родителите си. РСМ се стопява също като нас. Остават само сръбските промити мозъци.
147
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да влезнат в ЕС, докато не си отрезвят сърбоманските тикви, бъдете сигурни в това :)) Видехте как спряха Кирчо, който си е ромче на конци, тъй че не се притеснявайте за макетата, те са никой у свето :)))
146
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не само в МК и в БГ не останаха млади и качествени хора .И причината не е влизането в ЕС,а причината са всички политици в двете държави ,които сега Ви се правят на патриоти.Няма патриоти и няма да има.Всичко е манипулация с основна цел лична облага.
145
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм убеден ако направят лустрация този професор ще цъфне ,че е от ДС.Няма как да се е развивал през комунизма без да правил доноси срещу колеги, роднини,приятели и съседи.Голям патриот ще излезне.
144
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Край (номер 155) Право казваш! Наскоро гледах един репортаж по Евронюз за обезлюдяването на държавите на Балканите. И примерът беше точно за Северна Македония - че една от най-бедните държави в този регион, дори сега е подложена на обезлюдяване, защото хората търсят по-добър живот в други държави, а след приемането и в ЕС този процес просто ще се ускори с много бързи темпове! Така че, правилна ти е прогнозата явно!
143
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм убеден ,че теб братята ти в Българи те мразят повече в сравнение с братята ти в Македония.
142
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не знам защо постоянно се говори нещо от рода - нашите братя, нашите приятели в РСМ. На мен такива братя и приятели не ми трябват! Те са си отделна държава, отделна нация, която се самодоказва чрез омраза към България и българите.
141
11
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 149 Само се сетих да добавя, че намерих информация, че македонският диалект говорен в България също се различава от официалния македонски език/диалект говорен в Северна Македония. Знам, че местни българи говорещи македонски диалект са установили това когато са говорили с хора от Северна Македония.
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво направиха Гърците смениха им името от БЮРМ на РСМ,иначе признаха всичко което искат в МК.Македонците обещаха да не ги бъзикат на тема антична Гърция.Иначе в Македония основния бизнес е Гръцки.Между другото има и много Български Бизнес.Мините в Македония са на 80% Български,а нашите са Американски,ТЕЦ Битоля(единствения в МК) е Български,Единствената Захарна фабрика е Българска ,Галиите във Вардар са Български и още много.Кмета на Скопие е Българка
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетааа,и Александър Македонски е българин,защото днешната ви територия също е българска.
138
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
Заслужават да влязат в ЕС. Ще им изсмучат младите хора за Германия и Франция да бачкат, ще им напълнят магазините с "краварката в ъгъла" френски лук и полски картофи и ще довършат албанизацията на територията. Втория донор на пари в ЕС след Германия излезе с Брекзит, а те гледат гърците и мислят че някой се кани да ги засипе с евра.
137
10
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 149 Това ми беше мисълта, че спорът за езика/диалекта е безсмислен, и служи само да се въртим в кръг и да тъпчем на едно място. Хърватия официално признава хърватския език, преди разпада на Югославия се водеше сърбо-хърватски, а сега се разделиха на два езика пак изкуствено.Говорил съм със сърби по темата. Никой не прави драми, макар че хърватският е почти еднакъв със сръбския, а македонският се различава доста повече от българския, макар и още да се разбира.
136
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А иначе искат български паспорти и нямат нищо апротив там да пише националност българин.*** и наглярите.Щом е за келепира и дупе дават,ама иначе са много велики.
135
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 години
То ние не че сме стока, ама братята от СМ са по-нефелните българи.
134
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И професора ще си отиде скоро и няма да останат историци от Кремъл от двете страни на границата,които да създават омраза.Аз съм убеден,че в този професор няма много активна мозъчна тъкан.Няма ли някой да му каже коя година и кой век сме.В Македония вече не е толкова лесно да ги манипулират с история и националистически пропаганди Те го преживяха това и виждат и знаят ,че е глупаво.Това е и причината за масовата миграция.Защо иначе взимаха масово наши паспорти.Да мигрират и никога да не се върнат
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинв Италия след обединението и през 1861 год има документирани над 200 различни езика. Кои близки и разбираеми, кои напълно чужди един от друг. Вече се говори почти навсякъде съвременния "книжовен", но до преди 20 год имаше много места особенно в южната част, където се говореха много от местните езици.
132
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са се "обугарчили",ще видят подкрепа на кукуво лято.Няма да позволим една шепа хора с български корени да се правят на велики и да ни обиждат дори на най-високо ниво.
131
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всеки изминал ден се изумявам от вълната на агресия насочена от РСМ към БГ. Опитите за очерняне на БГ в международен план. И по лошото натиска оказван от ЕС и страни от ЕС върху БГ, за да склони глава и да даде път на РСМ. Толкова са нагли, че няма на къде повече. Не заслужават влизане в ЕС, не заслужават нищо. Бившия премиер Борисов им дари 700000лв миналата година. Нон стоп им пускаме аванта. А не трябва. Гърците си изиграха правилно картите- имаха желязна позиция и желязна външна политика.
130
8
 
4
 
! Отговори
пфу преди 2 години
Ами така си е. Каквото хванем нищо не става.А жените ни се продават на чужденци
129
0
 
13
 
! Отговори
ал маке преди 2 години
значи са истински българи щом като ги глдам как са се обугарчили икономкчески и със съседиге си