Омраза: В РС Македония "обугарчиха" означава "развалиха, съсипаха, унищожиха"

Проф. Топалов: Трябва да изградим "сградата" на отношенията ни с РСМ
12 яну 2022 09:05, Елка Василева
221
Омраза: В РС Македония "обугарчиха" означава "развалиха, съсипаха, унищожиха"
Снимка: БГНЕС

Пред нас стои основният въпрос да изградим "сградата" на нашите отношения с Република Северна Македония /РСМ/. Като я изградим донякъде, оттам нататък може да се надгражда. Това каза за БТА проф. Кирил Топалов, член от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси с РСМ, относно непосредствените задачи през годината и след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Още по темата

Той коментира, че няма абсолютно никакъв напредък по вина на колегите им от РСМ.

Тази сграда, която бяхме изградили при подписването на договора през 2017 г., те я срутиха, значи сграда няма, каза проф. Топалов.

"Не знам на какво може да се надгражда, надгражда се нещо, което го има, което го няма, как ще го надграждаш. Но приветстваме ние като комисия всички опити да се развива бизнес, да се развиват политически отношения", посочи проф. Топалов.

Нашата задача е в това да помогнем на тези неща, ако обаче отсреща има желание, а отсреща няма, допълни той.

Предстоят много от нещата, които са ни предстояли в предишните години, поради факта, че представителите на РСМ в комисията не желаят да придвижим напред въпросите и буксуваме на едни и същи, коментира той.

"Все още с тях спорим цар Самуил български цар ли е, македонски цар ли е. Първата година имаше нещо като малко разбиране, след което те се отказаха от всичко", посочи проф. Топалов.

Той отбеляза, че спорят и какъв е Гоце Делчев.

Спорили са и за това, че в учебниците им българите са представени като фашисти, окупатори, варвари, татари, монголи. Ние ги убеждаваме вече три години, че не сме такива и че трябва да си сменят учебниците, допълни професорът. Той отбеляза също, че почти една година не са заседавали, защото в РСМ е имало парламентарни избори.

Изгражда се език на омраза към България, децата се учат от малки, че всички ние сме притежатели на най-отрицателните качества, коментира проф. Топалов и посочи, че дори в последните десетилетия е създадена дума за това - "обугарчиха" или "развалиха, съсипаха, унищожиха". Представете си какво е отношението им към нас, когато всичко лошо е "обугарченото", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тук няма ли говорещи италиански език? Най-добре ако някой е завършил италианска филология. Щото в Уикипедия четем за италианския език. Там пише, че на територията на Италия освен официалния италиански език се говорят много други "регионални езици". Като такива са венецианския, сицилианския или неаполитанския език. Е, понякога ги наричат и "диалекти" (dialetto). Е, сега има ли още смисъл от спора език ли е македонският или диалект?
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, да, ама и тук "потурчвам" значи съсипвам, затривам.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искате да сте народ със свободи и собствена политика, вие трябва да диктувате на политиците, а не те на вас. А за тази цел вие трябва да ги биете по врата, а не те вас.
125
4
 
15
 
! Отговори
Алооууу, преди 2 години
Ние от България нищо не ви търсим! Като сте решили ,че сте сръбски македонци, бъдете си такива! Но не крадете история като атрофирали комунисти , и си признайте, че са ви измислили като нация и език...1944 година, а сте държава от 1991 година! Бугария нищо не ви иска, вие искате!
124
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета и се питам колко хора познават не националната си история,а историята на рода си. Един от прадядовците ми Димитър е воювал в 3 войни /Балканската, Междусъюзническата и ПСВ.През 1917г. е пленен при Дойран-не се е предал, бил е ранен в гърдите с щик. Белегът му е бил ужасен.Гърците и сърбите са го хвърлили да умре, французитего лекуват и изпращат в лагер.В бараката е имало 140 души- от Битоля до Тулча, от Видин до Лозенград и интересно всички били българи.БЪЛГАРСКА барака-това пишело на вход
123
1
 
6
 
! Отговори
Да те светна преди 2 години
До: номер 125 (Да попитам) Щом не знаете думи на български, с какво право коментирате думи на чужди езици? Не, "да побългариш" нещо съвсем не означава да го поправиш. Има и вицове за това, как инженер Ганев (алегория с героя на Алеко) "поправя" всичко с тел и пирони. Но това не е поправка а "закръпка". Дали е проява на гений е друга тема. Астронавтите от "Аполо 13" също са "побългарили" въздушните филтри, но за да оцелеят, това не значи че така трябва.
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонската нация е създадена само в Сръбска Македония от сръбско-местни ***, така че няма какво да сакат Бугария.
121
4
 
13
 
! Отговори
Макемраз преди 2 години
Защо изобщо се занимаваме с тия? Трябва да скъсаме всякакви отношения. Никакъв келепир от тях.
120
2
 
13
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
Аз съм българин, но мога да ги разбера македонците. Да не говориме за по рано от 1990г. но от тогава се изредиха какви ли не специалисти политици и дипломати и какви ли не горчиви каши забъркаха в ущърб на българския народ!?....Тъжно е когато два братски и съседски народи страдат от дейсвията на "случайни" хора в политиката...
119
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А НЕЩИЧКО ДА КАЖЕ ТОЗИ ПРОФЕСОР ЗА ЕЗИКА НА ОМРАЗА ОТ СТРАНА НА ТУРЦИЯ,РУМЪНИЯ,ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ...
118
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гръцко-сръбският съюз е най-голямата причина за случващото се в Македония. Една по-добра дипломация през годините за разбиването и бихме се сдобили с успех. Гърция , Сърбия, а и Румъния са държави, които се обединяват срещу България по една проста причина, страх ги е. Затова и след Освобождението, на практика най-добрият ни съсед е бил Турция. Малките хиенки Румъния, Сърбия и Гърция много лошо са ни натворили. Трябва дипломация тук, иначе няма оправия. Каквото като си прав като си наказан.
117
1
 
18
 
! Отговори
Big picture преди 2 години
Омразата на македонците към нас не се е появила току така. Вменена им е от сърбите, за да ги отдалечат и скъсат българската си нишка. Гледайте голямата картина...не се вторачвайте само в македонците. Всяко нещо си има причина и логично обяснение....сърбите са в дъното на всичко и трябва да се започне оттам. Докато не се премахне тази зависимост, забравете нещо читаво да се изгради, да не говорим надгради в нашите отношения....
116
16
 
12
 
! Отговори
антитопалов преди 2 години
Един обикновен руски агент, станал разбира се професор Топалов назначаваш за водач в историческа комисия и рупор на руската пропаганда...и очакваш добри отношения? Та този индивид досега една добра дума не е казал за македонците? И той представлява България?
115
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли,че в бъдеще по-добре ще разберем какво са преживели макетата и защо не искат да имат общо с нас...Ще ги разберем посредством отношенията ни в бъдеще с децата и внуците на нашите емигранти,които също смятат,че България ги е изгонила и те я напуснаха.
114
1
 
2
 
! Отговори
До разпределител преди 2 години
само не разбрах защо Македонска ? другите са ясни...
113
4
 
15
 
! Отговори
оффф преди 2 години
айде стига с тез тузeмци ни занимавахте. Хич не ме интересува как ни викат, каква им е историята и т.н. Който се чувства българин, да се изнася насам, в много сектори се търсят хора. Преди 4г ходих до Скопие и Охрид, на границата само ни погледнаха картите, в хотела само аз паркирах в подземния паркинг, защото хората казаха че като видят български номер и нощеска може да пострада колата, сервитъорите се мазнеха и усмихваха, общо взето хем ни се мазнат хем плюят зад гърба. Изостанала работа....
112
19
 
3
 
! Отговори
Разпределител преди 2 години
Крайно време е България да бъде разделена на 4 парчета: Съветска България, Турска България, Македонска България и Европейска България. Само така може да сменим чипа в главите.
111
20
 
9
 
! Отговори
Слушай,бе преди 2 години
Не можеш да забраниш на която и да е нация да пише свои учебници по история!На нас някой в Гърция пречи ли ни,че зовем нашите владетели царе на ромеите!!!Ние също сме посягали на нещо не наше,за да имаме самочувствие.Всъщност, тази каша е дело на нашата липса на класни управници.От некомпетентност и страх дадоха на историците от Живково време да се изживяват на генерален щаб по време на война.И те сътвориха глупост след глупост.Историята затова е история,за да си остане история.
110
5
 
22
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Може да сме всякакви, но чак толкова дървени глави като макетата ст РСМ не сме..
109
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка беше да ги признаем първи за държава, требваше да оставим сърбите да навлязат там със слабата си армия и да им гледаме сеира на макетата, ама откъде да знаем :)) Скръцнахме зъби на сърбите и онез се уплашиха, само дето за толкова години под Титово владичество, тез си самозабравиха корените, шейм :)))