Първанов: Тихомълком отпадна темата за общата история с РСМ

Изключително важно е да се възстанови приятелският диалог със Скопие
12 яну 2022 10:49, Елка Василева
86
Първанов: Тихомълком отпадна темата за общата история с РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви пред БНТ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

Още по темата

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история," каза Георги Първанов.

Вместо това според него е трябвало да дефинираме този въпрос в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20 век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още - да допълним, че сега хората в Северна Македония се чувстват различно и че България уважава тази различност.

Когато става дума за отношенията с РСМ, историята трябва да е на преден план, коментира Първанов.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията.

Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не го интересува. "Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне. Трябва да кажем "Стига!", да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация," каза той.

Според него е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е добра стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заема твърда страна.

Той призова напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна да се реши на масата на преговорите, като се възстанови добрият диалог между НАТО и Русия от близкото минало.

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за Южен поток и АЕЦ "Белене". Според него азерския газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
48 Може би говориш за югоизток там са така .Тука ще ти кажа че има 3 ай ти компании в топ 15 на света .Да не изреждам Миланската скала и други неща .Явно си някъде неоринтиран тип със основно образувание.
41
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До възможна е да ....щом САЩ ги иска в ЕС, не само закон ще променят, но може и да ни пуснат някоя и друга бомбичка. Тия ся от нагли по-нагли. И - не съм русофил, ама никак, защото от един дол дренки са.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46Когато искат БГ паспорти и гражданство са най-примерните, когато ги получат, почват да горят българското знаме, идилия пълна :))) Спомням си когато Гърция им смени името, даваха по ТВ некакви македонски аборигени бс български паспорти, как горят знамето ни, ще кажеш ние сме ги накарали да си сменят името :))))
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А когато искат български паспорти не се чувстват различно.Яааа,у лево!
38
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен32 какви ги хортуваш бе, ***?! Та те отдавна са вън от България или ти и това не знаеш,значи?..Лошо,лошо!..И още по-лошо е, че никой не може да промени миналото си, а то е, че те са българи, откраднати като "бебета" от нас и крадците ги искат за себе си и ги лъжат, че са паднали от Луната и че ние сме много лоши хора, които ядат македонци, паднали от Луната, значи..Проблемът е наш, не техен-те се кефят в море от "любов" и се чудят защо са толкова "глупави" за сърбите и т.н.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СлучаенПуснем ли ги, все едно да ходим с забит в гърба нож постоянно, тоест нема да ги пуснем :)))
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първанов все повече ми заприличва на бабичка.И от никаквата си обществена позиция дава акъл на килограм.Интересно ,ако беше действащ президент как щеше да се гърчи между Брюксел и Скопие.
35
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Възможно е да променят закона за ветото и да ги пуснат без изобщо и да ни питат. Някъде бх чел това. По процип олемите правят каквото искат, не знам вече коое е правилното, дали не трябва да търгуваме. А Македония нито може да променя граници, нито нещо да ни диктува, макар че съвсем официално от там се чуват глаове, че всичко на юг от СТ. пл. е Македония
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И още - да допълним, че сега хората в Северна Македония се чувстват различно" - 80 години сръби и шиптари ги йебат и сега се чувстват различни.
33
7
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
".....само ние настояваме да сме някакви диваци дошли от руските земи...." - срещу ръжен, История и Русия не се рита. С руснаците ни свръзва Вековна История още от времето на Хан Кубрат. Можем само да се Гордеем с това. А който мисли че е "европеец", мосю Макрон го чака :)))
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимени това ще стане ако продадат Македония, не референдуми, ами на улицата всички българи, както гърците, когато помъчените ни братя превърнати в помашко-македонска нация от сърби и комунисти, се надигнаха заради името което засяга тяхнат антична история това е било преди 2300г. Сега ни крадат прясна искория отпреди 1000год насам, т.е. ние сме много по ощетени а си траем само щото Лъва не се е събудил ощеАко и харвардците са на това мнение и радев - язък ще бъдат детронирани от улицата
31
3
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
От Гоцето започва...българската ни история.Тоя съм го засякъл,че по далеч от архарския козел,който отстреля в Казахстан,по...голям успех в кариерата му на политик няма.Въпреки че успя да...разцепи БСП-то с едно измислено от него АБВ,живота продължи.Кучетата си лаят,кервана си върви,та и.Гоце Параванов и неговите...умопомръчителни анализи.
30
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен30 Какви макета бъркаш, бе, ти чуваш ли се?! Т.е. виждаш ли какви ги пишеш, значи! Или си грък, май..А...Може и сърбин от РСМ, "македонец", значи?..Я си признай да не те гадаем, значи!..Макетата били крали гръцката и българската история!..Ха-ха-ха..По-голяма глупост не бях чула! Е..то от гърците и сърбите какво можеш да очакваш...
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Бизнесменчето да не ни продаде националния интерес. Нали гледал само напред, назад какво било не било от значение. Дано да съумее да защити националния интерес на БГ, а не да се влияе от външни команди. Холандия колко години никой не посмя да я натиска да даде съгласие за приемането ни в Шенген, въпреки че сме членове на ЕС от 15г и уж сме изпълнили всички критерии за Шенген.
28
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Пфууу.Противен.Марш обратно в дупката.
27
6
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Трябва да ги пуснем в ЕС тези селчовци дано се цивилизоват малко...
26
4
 
6
 
! Отговори
Разярен! преди 2 години
Гледах го преди 2 часа - пълна отврат! Срам ме е че е бивш президент на България. След Плевнелиев е втория по безгръбначност. Поддържа позицията на БКП болшевики за македонската нация от-год. на 20в.Дали не е член на ОМО? Който си позволи такова изказване е полит. труп/Ваче го няма вече/, но той си е такъв и без това. Спомням си "Луканов *** си.." от първите митинги, е сага е "Първанов идииии сиии..." Национален предадетл и продажник. Член на ОМО. А какви томове бил изписал за Мекдония само -
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Навремето гръцки външен министър ги нарече калпави българи, смятай за какво става на въпрос :)) Макетата първо се опитаха да крадът историята на Гърция или Елада, не им се получи, даже гърците ги накараха да се преименуват, сега се опитват с нас, само дето наказанието ще бъде много по жестоко от гръцкото :)))
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и продажното му правителство на ПП трябва да бъдат свалени и повече да не виждат власт.
23
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Makedon Що така бе? Кво е станало, значи? Защо да не е за Македония? Ти за кой искаш да бъде, за Луната ли?..Тези тъпчовци не могат да заобиколят РСМ защото от ЕС ги натискат. Шъ си поговорят, поговорят и...ето ти македонци в ЕС, значи..Нема как!.."Умни" хора, значи..Важно е да отчитат действие, значи, че да не ги гонят..Аз ви казвам, вие сте наред сега! Ако искате да ви уважават/щото никой не уважава мухльовци!/, сега е момента да заявите на всеослушание, че сте българи, а не македонци!