Първанов: Тихомълком отпадна темата за общата история с РСМ

Изключително важно е да се възстанови приятелският диалог със Скопие
12 яну 2022 10:49, Елка Василева
86
Първанов: Тихомълком отпадна темата за общата история с РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви пред БНТ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

Още по темата

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история," каза Георги Първанов.

Вместо това според него е трябвало да дефинираме този въпрос в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20 век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още - да допълним, че сега хората в Северна Македония се чувстват различно и че България уважава тази различност.

Когато става дума за отношенията с РСМ, историята трябва да е на преден план, коментира Първанов.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията.

Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не го интересува. "Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне. Трябва да кажем "Стига!", да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация," каза той.

Според него е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е добра стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заема твърда страна.

Той призова напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна да се реши на масата на преговорите, като се възстанови добрият диалог между НАТО и Русия от близкото минало.

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за Южен поток и АЕЦ "Белене". Според него азерския газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно ще ни е да докажем, че имаме еднакъв произход с македонците. Нормалните хора, като сърби, румънци и македонци искат да се изкарат с възможно най-европейски произход, само ние настояваме да сме някакви диваци дошли от руските земи.
21
2
 
11
 
! Отговори
Долен Путлераст преди 2 години
Мазно Гоце гледай си хотелчетата дето открадна и не ни занимавай с ченгесарските си глупости!
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще отпадне щото има само една история и тя е българска история :)) Какво е това обща история, като те са измислена държавичка на 30 г., много ясно че ще ги отсвирим :))) Ако питаш гърци, турци, румънци, сърби......те ще ти кажат че са българи, нема да ти кажат че са макета, търсят начини да се самоопределят, обаче с обиди към нас нема да станат работите :))
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия...само като прочетох това, и ми стана ясно, че този вече не е в час и е изкукуригал. как да запазим неутралитет към нато, като ние сме нато бе, алаанкоолу? да не бяхте влизали?
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гоце, куфара, влака и в Москва! От там навремето я измислихте тая македонска република, сега акъл тръгнало да дава кремълското агентче.
17
0
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
До ДианаПърванов е слуга на Русия и Сърбия. А, те не искат Македония в ЕС.Най-нормалното е и Гоце да не го иска. За това е и по медиите днес.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бях се притеснил, че агент Гоце още не е подкрепил агент Иван в продължение на политиката на агент Кардам в защита на руската интрига с Македония. Двама бивши министри и един бивш президент - агенти на КГБ/ДС успяха да ни скарат с Македония завинаги.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е беден, ограбен, болен, нещастен но Гоце не вижда смисъл да се занимава с това да даде съвет насока.....Добре че беше казуса за РСМ иначе младите нямаше да разберат, че след 90та година сме имали комунист президент, агент на държавна сигурност, който до сетния си дъх, ще се грижи за интереса не на Българския народ, а на онези които паразитират върху мъката на народа
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агент Гоце го активирана и веднага изскочи по темата.За него и неговоте господари от Русия и Сърбия е най-добре Македония да не влезе в ЕС.И за да не бъда разбран грешно- аз съм за достойно отстояване на българското пред Македония, но и да сме обективни и да не се заинатяваме като магаре на мост.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно БСП и ДПС играха едно Наградата на Първанов към Доган Стара Планина не е случайно но много позорна .
12
2
 
12
 
! Отговори
смях преди 2 години
След като бракониера се обади, очакваме и синоптика.
11
1
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Първанов, като всеки БСП/БКП говори нещо като нищо: запчва с това колко бил положителен консенсуса и завършва с това колко е отрицателен..И какъв е в краен случай *** и се чуди ако си нямаш друга работа!Не че няма положителни неща и в най-отрицателните, но не може едно нещо да е положително и отрицателно едновременно..Имам впредвид, че не може консенсуса да е положителен когато е отрицателен - това че се е стигнало до единомислие по отношение на общите приказки фактически е липса на резултат
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, дедо Гого, нима някой очакваше нещо друго?
9
2
 
15
 
! Отговори
АгентГоцеДокладва преди 2 години
Седефчоуу, като ловец (бракониер) трябва да ти е ясно, че в разгара на стрелба трябва да стоиш снишен възможно най-ниско..... :) че може да получиш "приятелски огън" от източния фронт.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако правилно си спомням България има право на вето. От къв ... ние да си правим труда за каквото и да е. Ако не отговорят на изискванията, сбогом гергино. Що ли си мисля че сагата с РСМ е поредната дъвка за прикриване на големите проблеми - енергия, сертификати и т.н.
7
2
 
14
 
! Отговори
Васил преди 2 години
Много президенти имало в тази България. Бивши, настоящи и бъдещи. На страната, на фирми, на футболни и други спортни клубове. Ще взема и аз да стана един президент.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слаб политик слаб Президент това е Гьоре
5
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да им помагаме...и защо бе господин Президент? Ежедневно сипят хули с настървена омраза , към нас .....На тези промити мозъци ли да помагаме?Да стоят и да гният в омразата си, да се сплуят ако щат.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз това се чудя. Общата история е най-важното нещо. Не може да предаваме истината и фактите, независимо какво ще получим насреща. А ние нищо няма да получим всъщност. Уж все повтарят, че който политик не отстоява българските интереси в спора с Македония (а да се знае историческата истината не е в интерес само на България), ще си направи "политическо харакири", а като гледам всичките го правят - и депутати, и премиер.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теб те помня Онуфри ,даде на Ахмед Доган =гара Буново преден Стара Планина.