Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Тя е в основата на народа и държавата, заяви кандидатът за премиер на РСМ
15 яну 2022 16:15, Анисия Иванова
449
Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

 "Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани”, увери лидерът.

Още по темата

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия. „Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Ковачевски заяви пред депутатите, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

„Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове”, каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток:

„Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, каза Ковачевски.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония. Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
19
 
! Отговори
Алоу преди 2 години
... македончетата? Вие да знаете нещо за чест и достойнство? Бяхте играчка на комунистите, които ви гонеха, убиваха, горяха и изнасилваха. И днес като едни истински мазохисти вие продължавате да се кланяте на вашите поробители, които ви подложиха на умишлен геноцид. Българите бяха единствените, които се бориха и умираха във ваша защита. Бог всичко вижда отгоре. Нима си мислите, че тези плиткоумни лъжи, върху които стои измислената ви държавичка имат някакво бъдеще? Имате бъдеще само с нас.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у нас как и къде караш с Х5?
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не преговаря за идентичността на македонския,а за идентичността на българския народ."Македонски "е географско понятие на регион,понастоящем с различни етнически групи,но и територия с българско население от 13 века което до Освобождението и ПСВ е преимуществено българско в османските документи,при Екзархията,преди Българската патриаршия,по време на създаването на кирилицата при цар Симеон Велики в Преславската и Охридска школа,а региона на Скопие е бил част от Мизия и БГ,а не от древна МК
55
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременна българия говори на мекедонски език и е потомък на Велика Македония. Който не го е осъзнал, да си ходи у дома!
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам смисъл Петков да ходи до Скопие само на екскурзия...Защо да хаби народна пара...просто няма смисъл...Каквото и да се направи в един момент ще дойдат щекотливите въпроси...за история и език...
53
5
 
18
 
! Отговори
чакай бе преди 2 години
Димитър Ковачев,не си ли сменихте идентичността преди 2-3 години?Нали бяхте древни потомци на Александър. Какво стана? Който не бил гръцки цар, ми македонки.Сега пък се закачихте за Самуил, не бил български цар. прибархте си го и готово нова идентичност. Гърците не ви искат за гърци, защото говорите н български.
52
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В пиринския край наричаме българите македонци,а после се ядосваме на промитите че се имат за македонци?Еми ние българите сме си сбъркани..
51
3
 
18
 
! Отговори
българина преди 2 години
ок, ние също. ВМРО да пускат референдума и да се приключва ,второ веднага закон всички български земи от Санстефанска България автоматично получават бг паспорт до един месец след заявението!!! само след 2 г Македоня ще е 29 област в България, без война и без да се молим на никого за нищо/ Давидим ВМР и Възраждане колко са българи, щото ПП ГЕБ ДБ и ИТН и т.н. не са!
50
4
 
8
 
! Отговори
Перник 1 преди 2 години
Абе тия не са в час- пътя Тетово- Гостивар не е магистрала, а разорана нива, изпотроших си Х5 цата по техните " магистрали", повече никога туризъм в съюзна республика македония, в Гърция е 100 пъти по добре!
49
6
 
19
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 години
До ДЕМОКРАТЧетвърто: Държава македония никога не е имало и няма. Това е географска област принадлежала на България и насилствено откъсната и предадена на сърбите от скапаните комунисти. Пето: северна македония е "независима държава" колкото са независими отнетите от ФАЩ щати от Мексико. И последно Шесто: северна македония ще влезе в Европа когато пръднэ гущерът.
48
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американец, британец и евроатлантик: Аре клекайте булгари бедни и не се правете на голямата работа. Даже и мекдонците имат по-големи заплати от вас! Така че целувайте им ръка и си признайте, че сте македонци и говорите македонски език!!!
47
2
 
7
 
! Отговори
Бн преди 2 години
Пиринско е антична македонска земя живял на нея Буцефал и много други коне,кобили и магарета -Блаже Коневски,Колишевски и бабата на З.ЗаевГинка Чавдарова,по-известна като Гинка умната.
46
1
 
14
 
! Отговори
7500 години преди 2 години
Това, че някой е живял на българска земя преди 7 хилядолетия, не го прави българин. Тъкмо това е логиката, която използват северномакедонците. Смешно и елементарно.
45
4
 
7
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
За предателите и родоотстъпниците има само едно лечение - кучешка смъърт и плитко заравяне без отличителни знаци плюс вечно забвение
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно държави като Франция и Германия дали поддържат такива грандомански несъгласия по отношение на историята им. Американците на американски ли говорят? Австрийците на австрийски ли говорят? Интересно дали има търкания между останалите държави по света наподобяващи тези на Балканите... не знам може би в Азия има такова чудо... :)
43
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вашиот примиер го викнаа да се яви во Скопие и ке припълзи на колене другата нелеля или не сум разбрал?
42
2
 
5
 
! Отговори
До Ковачевски преди 2 години
А някой иска ли ?
41
5
 
31
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Ние не преговаряме за идентичността на македонския народ, ние преговаряме за идентичността на българския народ, а това че вашата идентичност се основава върху отричането и кражбата на българската си е ваш проблем, като не щете да се реформирате, ще гледате ЕС отстрани.
40
17
 
6
 
! Отговори
Bugari преди 2 години
Go back to Tatarstan,Mongolian pride.
39
6
 
21
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Древният български календар, който е на 7500 години и е световнопризнат от Юнеско доказва в едно изречение как България е бил тук още преди 7500г. Мненията на разни *** и плюнки, които мразят себе си и собствената си кръв не играе никаква роля в исторически план. Или оборвай Юнеско и безспорните исторически факти или се скрий в мишата дупка, от която си се пръкнал. Дотук бяхте себемразещите се българи и хиподронците, които развяват комунистическа пропаганда как сме били иранци и тюрки.