Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Тя е в основата на народа и държавата, заяви кандидатът за премиер на РСМ
15 яну 2022 16:15, Анисия Иванова
449
Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

 "Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани”, увери лидерът.

Още по темата

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия. „Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Ковачевски заяви пред депутатите, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

„Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове”, каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток:

„Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, каза Ковачевски.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония. Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата Българска държава е създадена далеч от настоящата територия,нарича се Волошка България ,която се разпада и тук Аспарух идва като ,завладява(окупира) територии.Никой не му е дал доброволно земите си.Той убива също като Османците.Ти може да си по произход от хората ,които са страдали както от хората на Аспарух,така и от хората на Османската империя.А може и да имаш и Османски генни, без да знаеш въпреки,че сега наричаш Османците окупатори.Може да имаш и някакви антични гени.
297
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наричаш владението на Османската Империя от 6 века като окупация,а Българската Държава я възприемаш за нещо нормално като тя е самостоятелна от 1908 година.Българите идват от друга територия не са от настоящата.Те също окупират територията.За първи път идват през 6-ти век до 10-ти век.След това владеят от 12-14 век Османската империя е от 14-ти век до 20 век.Вие имате един век държава,а "демократична" от 1990 г.,когато и Македония става"самостоятелна" или "независима"
296
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 370...Абе........на какъв език говорят в Македония,а...защо не говорят турски или гръцки...Вземи се скрий...непросветений...
295
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 373...Нещо бъркаш...Турция няма нищо общо с македонците.Били сме окупирани няколко века,нали по някой интерпретации е имало.....османско присъствие....По твоята логика тогава всички държави които са били под турско Робство ,Турция трябва да има претенции.Нещо Дълбоко в главата си си Объркан...
294
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България през 2050 година ще бъде около 3,8 милиона.Като Българите ще са по-малко от турците и ромите.Спора и ветото е излишно.България в момента е 6,5 милиона ,като 2,7 милиона са пенсионери(комунисти).Няма Как да не искат да блокират Македония.
293
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой има претенции към Македония това може да бъде Турция.Ние Македонците сме били част от Османската Империя над 6 века.Османската империя владее България от 1395 до 1908 година.България като държава има " независимост" от 1908 година.Първата и втората Българска държава на настоящата територия са около 4 века Третата или настоящата е е век.Та и Българи и Македония са били под османска власт много повече от колкото самостоятелни държави.Първата Българска държава имала население от 50 хиляди
292
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
370 Ха,ха,ха! Четеш в титовите учебници.
291
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой излъга Киро ментата, че "ни е ред", да ходим в РСМ? РСМ е тази, която нещо иска, а не България, от което следва, че нейният лидер, трябва да дойде в България, а не нашият.Многобройните планове за жп линии, път номер 8, бизнес проекти, ще потъват в охридското езеро, защото Сърбия държи здраво северомакедонската икономика. Най-много да си присвоят някой милион и проект от нас. Нищо друго.
290
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е била част само от Втората Българска държава,когато е завладяна от тогавашните владетели на България които са Куни(хуни).Това продължава 1,5 века и за втори път става през 1941-1943 година.Македония е част от Византия много повече и най-много част от Османската империя 6 века,Над 2 века е част от Кралство СХС и Югославия.Самостоятелна(автономна) е над 70години от 1945 година.През втората световна война има собствена партизанска армия,която е много бройна.
289
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България никога не е оспорвана идентичноста, на самоопределили се македонски народ. И това *** пее същата песен, като предходните.Българските искания са, да се признае общата история, да спре езика на омразата и да се спазват правата на българите в РСМ. Като гаранция за това, вписване на българското малцинство в конституцията на РСМ, промяна в учебниците , медиите и в официалните изказвания на северомакедонсщите лидери, на езика на омразата, спиране на кражбата, на българска история.
288
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Кирчо Канадеца направи някоя глупост в посока СМ, трябва целият Български народ да излезне и да премести парламента на ръце, докато не го намери тая мижитyрка и публично го линчyвa
287
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на XIX век, след като турците изгонват французи и англичани, се самосъздават като нация , сменят азбуката си с Латиница, въвеждат някои нововъведения, забраняват на народите да говорят на собствения си език, забраняват им дори да слагат надписи на друг език на бизнеса си, магазините си,забраняват всякакъв език , освен турски език, дори чрез закони,дори до днес съществуват остатъци от тези закони, така провеждат асимилация, асимилация провеждат до днес към съседите си и други държави
286
1
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Не Петков трябва да ходи в Скопие, а скопските сърбомани трябва да дойдат в София да ни уговарят за измислената им от Коминтерна идентичност. Иначе, всякакво преговаряне със скопските македонисти е абсолютно излишно. България трябва да преговаря с Брюксел и с Байдън, за да им обясни,че скопските комунисти нямат работа в ЕС и никога няма да станат готови да влезнат в него. Преговори за влизането на Македония в ЕС трябва да се проведат едва при Новия световен ред, след връщането и на България...
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ЯстребителятДумата "турци" се появява , когато англичаните хващат за та-шаци-те османците и ги командват, някъде около XVI век и след това. И самата империя е била разнородна, съставена от многи и различни националности, не е имало нация "турчин", дори е преобладавало арабското население, в някои части на Азия - европейското, персийското, арменското и друго население, а на Балканите - славянското население. В началото на 19 век, след като турците изгонват французи и англичани, създават з
284
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво да преговаряме, ние ви знаеме "идендитетот" , я виж как смешно звучи, защото сърбите ви отнеха българската буква Ъ, ЪТ и сега вместо идендитетЪт, пишите идендитетОт, обаче българското членуване са пропуснали да го махнат, граматиката ви пак е българска.
283
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко решение което не води до съединяване на българите е провал и предателство спрямо България.
282
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5-ko Коминтерна е командван от Сталин, а Сталин се опасява, че бг царя може да повтори 1915 г. и пусне германски бойни кораби близо до Русия. И затова приема македонската нация. Но ако пък нямаше македонска нация, щяхте да сте асимилир ани българи на сърбе както стана с Поморавието оъ Ниш до Белград и сърбите потурчиха българите.
281
0
 
8
 
! Отговори
До Ястребителят преди 2 години
Първо , аз и До Ястребител(я)сме различни хора, така че не го намесвай за Британската енциклопедия ! А що се отнася до българския и "македонския" език, за тоя последния нищо не се знае до след ВСВ, така че ако има поне малко интелигентни гънки в мозъка ти, би трябвало да стигнеш до правилното заключение кой от двата е диалект на другия ! А за Радой Ралин пък най-точното определение е Сатирик, тъй като и поетичния, и философския си талант, беше поставил в служба на Сатирата !
280
0
 
14
 
! Отговори
ИОщеНещо преди 2 години
Какво да правиш с хора, които нямат морален критерий и срам от Бога, а се наричат християни?. До преди малко твърдяха, че Паисий Хилендарски е македонец, а пропускат нагло покрай ушите си неговия горчив зов: "О, неразумни юроде, поради что се срамите да се наречете болгари?".
279
3
 
3
 
! Отговори
До Ястребителят преди 2 години
И между другото, Османската империя доста преди 1911г е наричана със синонима Турция или Туркия, дори в знаменитото буквено пророчество "Турциа ке падне - 1876" ! А и от създаването си до създаването на империята, между 11-ти и 14-ти век, е наричана от другите народи Турско царство ! Така че, стига си се правил тука все на интересен, а го дай по-сериозно !