Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Тя е в основата на народа и държавата, заяви кандидатът за премиер на РСМ
15 яну 2022 16:15, Анисия Иванова
449
Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

 "Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани”, увери лидерът.

Още по темата

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия. „Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Ковачевски заяви пред депутатите, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

„Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове”, каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток:

„Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, каза Ковачевски.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония. Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
1
 
4
 
! Отговори
До Ястребителят преди 2 години
Абе *** ***, много добре знам, че тогава все още това е било Османската империя ! Писал съм Турция, за по-кратко, и знаейки, че дори по-ниско интелигентните ще ме разберат, тъй като Турция е съвременният наследник на империята, както Гърция е наследничка на Византия, а Италия - на Западната римска империя ! Ти си типичен турски горделивец, който като се усети натясно в лъжливото си чувство за превъзходство, почва да се хваща в незначителни неща, за да унижи другия ! Такива сте си, знам ви!
277
0
 
7
 
! Отговори
До Ястребителя преди 2 години
***,научи се да пишеш правилно,или не се опитвай,не е за кухи сплескани кратуни.И Радой Ралин не е бил никога философ.
276
0
 
6
 
! Отговори
До македонски селяни преди 2 години
Да, ето защо държавата им трябва да се нарича не РСМ, а СМЛП - Северно-македонски Луна-парк !
275
0
 
8
 
! Отговори
До 5-ко преди 2 години
Тук не става въпрос за някакви си версии бе еййй, а за исторически факти, за които има купища свидетелства, и то не само в България, а в много други страни, включително както казах в Турция и Великобритания (и не само там) !
274
0
 
6
 
! Отговори
македонски селянин преди 2 години
Великата Македонска цивилизация е дошла преди много холяди години от Луната.Нямат нищо общо с българите,които трябва да са горди,че имат такива съседи.
273
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МAКЕДОНСКИ ВИЗAНТИЙСКИ ГРъЦКИ ВAСИЛЕВСИ ИМAЛО ОТ ОДРИНСКО И ТОПОЛОВГРAДСКО...............ТО ТAМ БИЛA МAКЕДОНИЯТA ТУРЧЕ......A НЕ ПЛОВДИВ............ ИЛИ МAКЕДОНЦИТЕ СA СИ ТРAКИ
272
10
 
0
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
Един велик философ и поет преди много лета господни е написал разширената история за произхода на днешните българи в един куплет: "Срещнали се на полянка прабългарин и славянка, цуни гуни, вади тури, народили чуккунддури, хем ебплливи, хем крадливи, но най-вече злобливи!"90% от официалната история великобългарская е лъжа, 9% измислици, и 1% съмнителни истини. Това нещо да ви е винаги наум като четете българските фантасмагории, което те наричат "официална история".
271
10
 
0
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
До До 5-ко Виж сега хлапе, като ви казвам, че българите сте колкото невежи, толкова и нагли, няма да ми се сърдиш, защото това е самата истина. През 1911 година все още Турция я няма, има Османска Империя, и границите и все още обхващат част от Румелийския вилайет (южна б-я, беломорска тракия, районът около г. Едирне и пр.), в който вилайет живеят и българи, и то много българи. Е, и?? Откъде се появиха македонците... да помисля ... ъъъъ ... те си бяха тука дълго преди българите.
270
2
 
6
 
! Отговори
До Ястребителят преди 2 години
Съвременните турци са много по-голяма мешавица от съвременните българи ! Твърде е вероятно и ти да си с български или други корени, но горделиво се турчееш, сякаш пък и самите турци са кой знае какво !
269
0
 
12
 
! Отговори
До 5-ко преди 2 години
Слушай бе, мек ере родоотстъпно, искам да ми обясниш къде изчезнаха само в рамките на 30-40 години 1 200 000 българи, преброени от Турция последно през 1911г. (това преброяване е отбелязано и в Британската Енциклопедия) , и откъде се появиха изведнъж също толкова "македонци" след края на ВС Война ! Хайде, чакам отговор лично от теб, че ми е писнало от наглостта ти !
268
13
 
3
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
Днешните българи, които са мешавица между пра-българи (по-конкретно - племето "6yлгap" на турчина Аспарух) и местните славянски племена (по-конкретно македонците) да твърдят, че македонците са българи е все едно американците да твърдят, че англичаните са всъщност американци. Наглостта на българи и безкрайна също като невежеството му, ей!
267
0
 
11
 
! Отговори
мика преди 2 години
Хора не се опитвайте да им се обяснявате, няма смисъл, все едно да говорете на магаре. Населението по тях земи е крайно необразовано, идващо над 80 процента от селата и са със селско мислене. Гледа те, слуша и ти се смее колко си пр ост. Те не се интересуват какво им казваш, по-зле са и от фанатиците по сектите, въри го-печи го мекето си е маке, то не може да разбере че Македония е име на територия а не на народ, точно както Тракия, Мизия, Добруджа и така нататък.
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Климент Прегърнете се с братята си българи и престанете да се правите на извънземни.
265
0
 
8
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Нищо не става от тези.
264
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5-ko Пиши ако искаш и двойно ЗЗ и пак ще те разберем.
263
2
 
2
 
! Отговори
Климент преди 2 години
Азбуката не е нешто што е исклесано во камен. Подложна е на постоани промени. Зошто се создава толкава фама? Во секое време може да се исфрлат некои букви или да се воведат нови. Исто е и со зборовите.
262
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5-ko Какво за тая буква. Има я и в българската азбука. Еквиваленти са З, Ц или С. Няма S.
261
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и добре обещаваш...обаче китайците и руснаците ще искат "услуги" за инвестициите,хората знаят ли в каква игра ги вкарваш...ще узнаят разбира се...и цената ще узнаят...дали имаш деца и внуци да платят цената?...искаш да си на плажовете в Маями...и работиш за рубли...и САЩ глуповато ви подкрепят като отказват лоялни...успех!!!
260
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"приятлска страна"...я си прочети учебниците и историческите извори,да учиш децата си да мразят децата на съседа..."приятелство" ли е?...Вето...и можем без ЕС и САЩ...или Справедливост или не сте ни приятели!!!Свят голям...няма да продаваме децата си повече за глупави политики на имащи ракети...САЩ визирам вас...страхливци сте...несправедливи сте към Народа ми...ще сме тук...Справедлив Свят...или да го погребем!!!
259
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Видан България не може да се бие с всички заради вас и Македония. След победата в първата балканска всички комшии и велики сили са стреснати колко бързо армията се озова на босфора и после всячески се опитват да ликвидират или отслабят България включително с измислена македонска нация държава и т,н. Затова им трябвате и после ще ви зафърлят и направят ислями или албанци ако трябва само да не сте българи.