Емануил Йорданов: МВР е изключително тежка и консервативна структура

Всяка реформа се посреща на нож
24 яну 2022 22:50, Нели Христова
13

Вътрешният министър Бойко Рашков даде заявка за сериозни структурни промени. Синдикатите обявиха, че са готови да протестират и поискаха среща с Кирил Петков.

"МВР е изключително тежка и консервативна структура. Каквато и реформа да се прави там, тя се посреща на нож. Когато аз бях министър, започнахме девоенизацията от администрацията. Тръгнаха слухове, че ще намалим заплатите, ще увредим служителите, такова нещо не се случи", коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че каквато и реформа да предстои, тя трябва да бъде добре обяснена на служителите на МВР.

"Това ще помогне на хората да приемат промените спокойно. И преди е имало идеи Пожарната да бъде изведена от МВР. Но хората, които работят там, са свикнали с тези условия и тази структура. Не знам дали ще се управлява по-добре, ако не е в структурата на МВР. В предизборна обстановка винаги се говори, че вътрешното министерство има огромен бюджет и имаме най-много полицаи на глава от населението. В същото време не се взима предвид, че в тази бройка влизат и хората, които нямат полицейски функции", подчерта бившият вътрешен министър пред Bulgaria ON AIR.

Йорданов е убеден, че няма причина да се бърза с реформите във вътрешното ведомство.

"Всичко може да се направи, стига да има добра воля и добър диалог между ръководството и служителите. През последните 12 г. имаше много протести заради липсата на разговори", припомни той.

Според него в МВР има спешна нужда от ремонти на сградния фонд и решаване на проблеми с техниката. Той е убеден, че от войната между МВР и прокуратурата никой не печели.

"Няма печеливш, всички са губещи. Обществото имаше възможност да види, че прокуратурата се нуждае от спешни и сериозни промени. Протестите носиха в себе си две имена - Бойко Борисов и Иван Гешев. А тези протести бяха подкрепени от 75% от българските граждани", припомни Емануил Йорданов.

А като основен недостатък на поста вътрешен министър той посочи честите смени.

"В рамките на един мандат могат да бъдат свършени много неща. Проблемът е, че от началото на прехода един министър е имал пълен мандат - проф. Георги Петканов. Много силно течение има в МВР. Понякога няма приемственост, времето за реформи не достига", заяви ексвътрешният министър.

Той предрече успешен мандат за Бойко Рашков, ако върви по пътя, по който е тръгнал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
служител преди 2 години
Да се премахне псевдо реформата на Бъчварова - поне малко да се върне справедливостта в МВР. Скъпо струващи ЛРТП бивши сержанти със заплати по-големи от хората на терен. Безсрамно и безочливо сътворено то ГЕРБ и толокоз време няма виновни и всичко се потулва. Върнете справедливостта - само по ЗМВР и КТ е достатъчно да се работи в МВР. Няма нужда от ЗДСл. Простотията "преобразуване" не е нужна никому, гавра с образованите колеги в МВР. Върнете справедливостта. Спешно е необходимо, лесно и решава
8
0
 
0
 
! Отговори
служител преди 2 години
Първото нещо което трябва да се направи сега на момента в МВР, преди всичко друго е да се премахне пародията която сътвори Бъчварова в МВР, тази измислена реформа. Веднага с промяна в закона да се премахне и да няма служители по закона за държавния служител. Или по ЗМВР или по КТ, като "преобразувани" служители да няма. Да се върне в старото такова каквото беше преди ония сътворени простотии. Така всички над 60 год.възраст "уредили се" по ЗМВР автоматично отпадат и "скъпо платените" ЛРТП също.
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се уволнят 100 000 държавни служители от всякъде и ще се оправят нещата
6
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Наистина стигнахме дъното и доживяхме бивш СДС-ар Йорданов да хвали старото милиционерско псе Рашков.Това наистина е някаква пошла извратеност на нашата политическа система.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#ЗАКРИВАЙ !
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече е Народна Милиция за неразбралите усещанията и чувствата на Страшков другарю милиционер
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''А тези протести бяха подкрепени от 75% от българските граждани''. То бива , бива да лъжем , ама какви 75%, те са по скоро 7. Протестите носеха едни име , само на Боко, докато не се включи черепа и искаше и Гешев , ако си спомняте и Кошлуков искаха, вече за Кошлуков нищо.Да не говорим и за Партии на статуквото също не трябваше да са във власта, а БСП се облече във власт.
2
2
 
9
 
! Отговори
От преди 2 години
От толкова реформи и вадене на структури, в МВР остана само полицията. Когото Миков беше министър махнаха НСС и съкратиха гранична. Пак тога искаха да махат болницата, санаториумите и почивниге станции. А това са социални дейности и го предлагат БСП депугати. Май те нямат нищо общо с идеите, а с парите. И сега отново по върховете на МВР има хора, които искат са превърнат МВР във държавна охранителна фирма. И като махтат много от службитее се обезсмисля името МВР.
1
2
 
5
 
! Отговори
Следователно преди 2 години
Бай Рашко да го отчете, като лична обида.