Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток

Глобите са само едно на ръка, каза енергийният министър
31 яну 2022 10:45, Ния Христова
142
Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток
Снимка: Pixabay
"За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар", обясни министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв.
 
"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", уточни той.
 
Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. 
 
"Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.
 
На въпрос дали високите цени, които общините, училищата и болниците плащат, да преминат на регулирания пазар на елекроенергия, той отговори: 
 
"Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена", уточни Николов.
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадци лъжат хората .Нико 1 показно убийство шефа на НЕК 1993г остави трилиони лева .Сино му щерка му се шири в палати за милиони .В днешно време кражбите са в пъти повече
17
1
 
31
 
! Отговори
Румъния преди 2 години
Има 3 АЕЦ и нефт, а ние ще им продаваме евтин ток. А, и на Турция даваме, защото имат 100 пъти по-мощна индустрия от нашата и имат крещяща нужда.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз искам да знам БДЖ и метрополитен от кой купуват ток, един преАтел пита
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А отборът на Кирчо
14
1
 
29
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Кога пък Румъния и Гърция ни помогнаха за нещо?????Айде стига глупости!Има начин да се намали износа,трябва само воля!И стига с тоя ЕС!Значи заради верността към него България трябва да умре?Баси логиката!
13
1
 
20
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Ами изнасяйте, Господин министре - обаче от общия микс. Не само от евтиния от Козлодуй. "Европа" сама ще си ограничи вноса. Но пък ще пострада далаверата, а това е зле май? От казаното от Вас разбирам, че правителството ни съветва да свикваме със свещите и кюмбетата, щото да "балансираме" региона? И защо аз балансирам Румъния която си има Черна вода? А, вярно - нея алчните европейци още я избиват. Въобще, май ставате не по малко нефелни от предшествениците си.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешни и предателски приказки от енергийния министър.
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнасяме евтин ток Български ток на Гърция, Румъния и Турция, а за нас в България плащаме скъпо и пре-скъпо. Изнасайте им скъп ток!! В Цяла европа поскъпна тока! Скъп за навънка, евтин за вътрешната икономика. Навън който иска да купува. Като не искат да си направят те централи.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко вече щеше да му иска оставката на тоя за тез изказвания
9
1
 
24
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Стига с тези глупости !!!! Байдън , се изказа по време КОВИД кризата и ваксините - първо американците и тогава останалите !!!! Никакви договори не ни интересуват !!!! Защо и България да не помисли за българите , а ????? Евтиният ток от СССР АЕЦ за България , американският ток от Мариците и ЕС-духалките за европейците !!!!!!
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство преди зимата можеше да го предвиди това а не да ни занимава с чихмиджета и килчета.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България няма никакви ползи от еурогейската общност! Търпим всички негативи! Референдум за или против ЕС!
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа, значи ние балансираме целия регион, защото навремето Румъния и Гърция са се скатали и не са изградили мощности (за които нашите родители са отделяли от залъка си), но не можело сега да се изтеглим от свободния пазар, защото като закъсаме някога, съседите ни щяли да откажат да ни помогнат? Аз съм на 53 години и не помня в моя живот румънци или гърци някога да са ни помагали за нещо, вие ако помните кажете!
5
2
 
33
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Искам Александър Николов да изброи всички ползи, които имаме от европейския пазар!
4
1
 
30
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 2 години
Страх ни е от ЕС, да не ни развали далаверата, и гледаме да не го дразним, пък българските граждани кучета ги яли, на немски хундове...
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула ще им дърпа ушите
2
1
 
36
 
! Отговори
Ситуацията е преди 2 години
Болен здрав носи. И му плаща отгоре на туй.
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа тока може и да е по висок ама там не вземат 300 ойро заплата.