Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток

Глобите са само едно на ръка, каза енергийният министър
31 яну 2022 10:45, Ния Христова
142
Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток
Снимка: Pixabay
"За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар", обясни министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв.
 
"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", уточни той.
 
Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. 
 
"Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.
 
На въпрос дали високите цени, които общините, училищата и болниците плащат, да преминат на регулирания пазар на елекроенергия, той отговори: 
 
"Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена", уточни Николов.
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
39
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Мале ,мале като падне мораториума за цената при домакинствата :) Кирчо не знам,дали може да бега толкоз бързо :)
37
1
 
8
 
! Отговори
Ххаха преди 2 години
Купувай народе и държавните фирми от разни крадци, а от аец на вън тока
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнасяме си тока, после ни го продават същия, ама по-скъп. И ако не искаме - глоба. Мда, много добре се развива европейския пазар. Все едно аз да купувам яйца от баба ви и да ви ги продавам на десеторни цени, като на всичко отгоре ви кажа: платете си при мен и отидете при баба си да си вземете яйцата. И ако попитате дали не може да си ги купувате директно от баба си, без да ми плащате на мен - глобаааа.
35
0
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Първо оправи двора си после се грижи за чуждите .
34
0
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната продължава, ся като поскъпне и тока за бита..... Яжте сега на Рундю ушаката :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно като бях в Швеция, си беше в ЕС. Но междувременно може и да е излязла. Там са мъжки момчета и момичета.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този ЕС е много нагъл,първо ни накара да затворим два реактора,а после да изнасяме евтиния ток от другите два за тях,и нашите послушковци загърбиха националния интерес.Ако Козлодуй е държавен завод то държавата има право да осигури от него първо собственото си потребление и каквото остане да продава навън,тя не е търговско дружество а социален орган и за нея не важат търговски правила,поне така мисля аз,не съм юрист
31
0
 
13
 
! Отговори
И така преди 2 години
До тук с промяната, докато мутрите ще ни продават скъп ток, а вие се правите на ощипани, ние ще го отнасяме
30
1
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Време е да се излиза,не само заради тока. През цялото време течаха едни пари,от които ти Българино нищо не видя.Видяха само ония от горе.Като излезем и ще трябва всичко да си изкарва парите,от строителя,до общинския и където не може да се отклоняват средства,ще си се оправят нещата!!Тъкмо и германската майонеза ще секне,та ще трябва наша да си правим.Е на ново,че всичко унищожено,но това,че сме извън ЕС не значи,че сме затворили границите!!!Те имат нужда от пазари,не ние!!!
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не спирайте износа на наш ток за ЕС. Спрете износа на нашия ЕВТИН ток за ЕС.
28
1
 
22
 
! Отговори
Нико преди 2 години
Никъв европейски съюз не ни иска тока!Всичко е далавера на енергийната мафия.Всичко е прах в очите на хората за които никой не му пука важното да има далавера и огромна печалба.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама каквиползи имаме от европейския пазар, след като изнасяме евтин ток, а купуваме скъп? *** ли сте?
26
1
 
12
 
! Отговори
Нужен е закон преди 2 години
Износът на ток да бъде по цени от микса плюс акциз и протекционистки такси.
25
2
 
14
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
Ако спрем износа на ток - цената ще падне!!!! Е те за това Швейцария и Швеция не са в евросъюза за да не им вдигат цени заради недомислиците на брюкселските тъпоъгли!
24
1
 
29
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Отговорете си сами, евтиния ток се изнася, а ние сме задължени да купуваме скъпото производство на олигарси те. Тецове и ВЕЦ и тнт. Пиявиците на народа
23
1
 
29
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Под всичките тези витиевати приказки за "балансиране" и евросолидарност, май стоят едни тлъсти енергийни лобита които в този момент реализират милиони дневно на гърба на умиращите български общини и задъхващия се българин. Май не Европа ни плаши, а да не пострада далаверата?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам тея национални предатели, как спят вечер.
21
2
 
12
 
! Отговори
мда преди 2 години
Някой ще си замине за Канада предсрочно...А Харвард ще се причисли към мръ*сните думи в БГ.
20
2
 
22
 
! Отговори
адолф преди 2 години
За пореден път на Радев министърчетата счупиха ***.Тоя юнак си мисли че ако го закъсаме Гърция щяла да ни помогне?!?!?!Както се казва в едно комедийно шоу "много си *** Сашееее....."Абе сладур ти кога си видял и чул елините да са ни помагали бе аланкоуло?Я земи прочети малко история да видим дали ще намериш такъв случай. А между другото да ти кажа как гърците си спряха износа на ток към ЕС - просто казаха че имат авария в електропреносната мрежа към ЕС и толкоз - износа на ток спря!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тока който го изнасяме е в пъти по евтин