От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
1
 
3
 
! Отговори
Митракис преди 2 години
Просто некеме да имаме општо со вас бе, ехи проблемас!?
317
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това изказване някой ще си помисли, че България има нужда от това споразумение. Много нахални и нагли тези хора.
316
1
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
И ние не възприемаме макаци в Европа, *** и *** кратуни.
315
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна пародия. Това с общата история до 1945 е компромис от страна на България. Макетата не знам какво не разбират, но ако искат просто трябва да отворят да речем немски, камбоджански, патагонски, американски или които и да е други книги по европейска и световна история от древността, през античността, средновековието, новото време и до съвременната епоха Македония започва съществуването си в техните книги през 1997г. До тогава е я Рим, Византия, България, Австро-Унгария, Османска империя итн.
314
1
 
11
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 342 - поради изчерпване на тиража на последната, Македонската Историчарска Академия предлага на потребителите експресно копие на "Македонска история" върху трамваен билет!
313
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Кирето ака съпи накриво,ще го тричат!А тия смешковци , какво значение дали си признават,че са българи, след като ще станат албанци скоро?!
312
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като не искат да е обща, тогава тяхната история започва от 1945та година. В крайна сметка преди това не е имало македонска държава!
311
2
 
19
 
! Отговори
Хах преди 2 години
Драги ми Драги, не че нещо ама чакахте от гърците Да 30 години. Нас може и повече да ни чакате.
310
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
263 Оставили сме бившите антички край Вардар, да се пишат каквито си искат, ако ще и марсианци. Но да е не крадат българската история, защото са етнос от 1945, а държава от 1992. България призна реалноста, Северна Македония да признае миналото. Да гради своята история от 1945, на младата си държава. Дори им помагаме, с каквото можем.
309
5
 
19
 
! Отговори
Благодарение преди 2 години
на Сесерето, Коминтерна, Димитров, Тито, Сталин и лично на новия цар на СеСеСере-2 чичко Путин, благодарение на комунизъмъ , североМакета мразят истината , Историята и Българите
308
1
 
12
 
! Отговори
Що е преди 2 години
Маке все е ол -иго-friend
307
2
 
29
 
! Отговори
До 336 от Лошо преди 2 години
Да ти кажа честно, че в чужбина съм се запознавал с много гърци и македонци. С гърцоте каквато инистория сме имале сядаме на вдна маса и ставаме първи приятели, но северномакедонците винаги са ме гледали на кръв колкото и добронамерен да съм бил с тях. Винаги ми е било странно защо е това, а ги чувствам много по-близки от гърчолята
306
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 335Там растат поколения с убеждения срещу българите, които противоречат на всякакви европейски принципи и на цялата идея за СЪЮЗ///Гърците да неби да ни обичат и не пишат небивалици ,само да ти припомня ,че те говорят за бг робство и геноцид над гърците в Македония през 19 и 20 век ,а действителността е била точно обратната!
305
3
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Да учат албанскиот в РСМ, че ще им трябва.... Баси сръбските наглеци!
304
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕСТЪПНИЯТ ГЕНОЦИДНО-АСИМИЛАТОРСКИ НАЧИН, ПО КОЙТО Е СЪТВОРЕНА МАКЕДОНИЯ Е СКРИТ , НО ПОДРОБНО ОПИСАН В АРХИВИТЕ НА ЮГОТАЙНИТЕ СЛУЖБИ В БЕЛГРАД И В АРХИВИТЕ НА КАРАДЖОРДЖЕВА ЮГОСЛАВИЯ. САМИ СЪРБИ ОТКАЗВАТ ДА НАПРАВЯТ ФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ С МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕЛИ ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО И ДА ПРЕТОПЯТ СЪРБИТЕ. ТАВА САМИТЕ СРЪБСКИ ШОВИНИСТИ СА СИ ГО НАПИСАЛИ САМИЧКИ, НИКОЙ НЕ ГИ Е ПРИНУЖДАВАЛ ЗА ТОВА ХАХАХАХ, РАЗБРА ЛИ БРЕ МАКЕДОНСКО ДЕВОЙЧЕ? КОЛКО ДИНАРИ ТИ ПЛАЩА БЕЛГРАД ЗАДАЛЪЖ
303
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аЛБАНЦИТЕ В МАКЕДОНИЯ ИМАТ СТРАХ ОТ бЪЛГАРИЯ, И ПОНЕЖЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ПРИЛАПАТ МАКЕДОНИЯ, Е РЕДНО ДА СЕЯТ ОМРАЗА МЕЖДУ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА ГО ПРАВЯТ АНТИБЪЛГАРСКО, ЗА ДА МОГАТ ПО-ЛЕСНО ДА ГИ ОКУПИРАТ В УДОБЕН МИГ И ЧАС И НИКОЙ ДА НЕ ИМ ПОМОГНЕ. АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ТИЯ ХОРА МАКЕТАТА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ВЕЧЕ И КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ДА СЕ ПРОЛЕЕ ЗА ТЯХ. ИСКАТ В СЪРБИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ АЛБАНИЯ ТЕХНИЯ КОШМАР.
302
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия граби, присвоява, десет пъти повече от етническата си територия заграби.... и КАКВО СТАНА БРЕ БРАТЯ СЪРБИ, СЕГА СТЕ КОЛКОТО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ, ДАЖЕ И ДА СИ ЗАПАЗИТЕ САТЕЛИТНИТЕ РОБИ В СКОПИЕ... ОТ КИТ СТАНАХТЕ ЦАЦКА. КРИЙТЕ СИ ПРЕСТЪПНИЯ АРХИВ В БЕЛГРАД ОТ СЛОВЕНИЯ , ХЪРВАТИЯ, ОТ МАКЕДОНИСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД... ЕТО ПЛАЧЕВНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ АЛЧНОСТТА ВИ. СЪСИПАХТЕ ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ. СЪСИПАХТЕ СИ И ВАС ВСИЧКИ СЪСЕДИ ДА ВИ МРАЗЯТ. АЗ ВИ СЪЖАЛЯВАМ САМО. НЕ ВИ МРАЗЯ.
301
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 324в МАКЕДОНСКИЯ ФИЛМ ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ МАКЕДОНИЯ БИЕ лЕВСКИ С 2-1 А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ лЕВСКИ ГИ БИЕ С 3-0 ЕЙ ТОВА Е ИСТОРИЯТА В СЪРБОмАКЕДОНИЯ////То ,да беше само това!В филма левскарите вдигат ръката си за хитлеристки поздрав ,а македонците не.А истината е точно обратната ,Левскарите отказват ,а македонците гордо вдигат дясната ръка за хитлеристки поздрав!
300
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбомани, защо не си минете директно към Белград, защо е тоя зор да ни я крадете бугарскатаа история?
299
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция си взе цялата антична Македония. Скопските крадци на история да върнат откраднатата българска история, българския език и народ и да си правят албанска история. Няма как българите да позволим да се поругават костите на българските войници загинали напразно със стотици хиляди за свободата на тия сърбисти.