От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
2
 
10
 
! Отговори
До Уважаема от Бъдещ преди 2 години
Г-жо чел съм ви учебниците по история, преди 20 г. Хванах се за главата. Всичко българско е писано македонско. Да не говорим за верски работи и духовни центрове, християнски. Гърция ви спира 30 г., Конституция. Не в България е проблемът на РСМ, а в демографската ви криза. Ще дойде време сами да бягате към България, за съжаление, и българи няма да има на тази територия. От една страна Албания, от друга Турция. Раждат хората,РАЖДАТ. Четете ТОЙНБИ, не е писал "Малка нощна музика", а огромен ТРУД
277
2
 
15
 
! Отговори
4 Уважаема, преди 2 години
В заключение-да се наричат както си искат, ако щат и клингони, ескимоси и т.н., НО! да се отворят архивите на УДБА; да се огласи ИСТИНАТА за геноцида над македонските българи, а учебниците да се синхронизират с обективната световна историография, не тази в Белград, Москва и Скопие. Не искам някой съсед да възпитама децата си, че МОИТЕ деца са ттатари, ммонголи, разбойници, чергари. Това би го направила (прави го) само вражеска държава и с нея няма как да се отнасяме като с приятелска. Здравей!!!
276
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 317как ще погледнем в очите наследниците (над 1/3) от българското общество,Как ги изчислихте тези 1/3 или 2млн.,като от 1878г.до 1945г.България е приела не повече от 300 000 бежанци от Македония?!
275
0
 
15
 
! Отговори
3 Уважаема, преди 2 години
Съжалявам за многословието, но доста ме подразни вашето опростенческо изказване. Та, ако приемем, че се съгласим с тезите на МК, ние, примитивните националисти, е, как ще погледнем в очите наследниците (над 1/3) от българското общество, чиито бащи, майки, баби дядовци са клани, бесени, изнасилвани, прокуждани затваряни.... Няма как да се приеме това, че някой се гаври с родова памет (с живи хоар е друго, можеш да го питаш, да възрази или не), мъртъв не може.... Е ли сме православни ние или не?!
274
0
 
10
 
! Отговори
2 Уважаема, преди 2 години
Често мадиите в МК сочат за пример разбирателството между Фр и Герм след ВСВ, поставяйки МК в ролята на Фр, а БГ - Германия. Но то е възможно САМО и ЕДИНСТВЕНО, защото историческите въпроси между тях са решени на базата на ИСТИНАТА!!! и обективните исторически факти, а не въз основата на субективните бълнувания на една от страните. Затова ние изискваме решенията на комисията да се базират на ДОКУМЕНТИ; обратно - МК-учените искат субективно-мултиперспективно тълкуване на събитията и фактите.
273
2
 
14
 
! Отговори
Уважаема, преди 2 години
......с този примитивен национализъм........ С кой точно национализъм, никой не им оспорва нищо; разбира се, че има такава нация, държава, език и т.н., разбира се, че правото на самоопределение е свещено. Но вие повтаряте мантрите на македонската държавна просръбска върхушка, съответно медийната пропаганда. Никой не им оспорва нищо на тези клетници, те сами оспорват себе си; това да се съгласи някой с тетните югокомунистически тези, означава да легитимира огромен брой исторически неистини.
272
14
 
4
 
! Отговори
Македонка от преди 2 години
Пиринска Македония. Историята отдавна се е превърнала в слугиня на политиката. С този примитивен национализъм, бг политици до никъде няма да стигнат. Македония е суверенна държава, призната и от България, македонците имат право да се наричат както си искат и никой отвън няма право да ги определя като българи щом те не се чувстват такива. Колкото по-скоро го разберат нашите некадърни политици, толкова по-добре. Сигурна съм, че македонците няма да отстъпят и с право.
271
5
 
12
 
! Отговори
Бъдеще преди 2 години
Има една дата, в която се явяваме "окупатори", там е ключът от бараката. Грешен е пътят за национално обединение. История, какво да я правиш, и дипломация, силна армия, слаба дипломация, България винаги е страдала от слаби политици. Ще видите как ще подскачат македонците като живота им поскъпне драстично, ток, вода, парно, хляб, месо, зеленчуци. Като ЕС им каже да си избият добитъка, изкоренят лозята, наложи им квоти. ще мизерстват като 70% от българите. Турция има късмет, че не я приеха в ЕС.
270
2
 
14
 
! Отговори
Бъдеще преди 2 години
За съжаление, един народ, две държави. Логично е да имаме обща история. Не е там въпросът. Бъдещето на "македонците" е претопяване от албанците. Същото важи, и за България, изчезваме като народ. Приехме да си продаваме земята, а не като в Испания под наем за 15 години ЕС, примерно. Това е реалната политика. Навремето Живков я беше съзрял и прочутата му фраза: българските по#турчени етноси в България раждат по 2-3 деца, българите по едно.Бъдещето принадлежи на раждащите. Африка и части Азия.
269
3
 
22
 
! Отговори
Думаха му на Киро преди 2 години
Киро бре, чети! Киро не чете! В резултат на посещението на "добра воля", в рамките на около седмица Скопие направи няколко антибългарски изявления на най-високо ниво, заяви претенции към свое малцинство в България и за пореден път върна няколко години работа на историческата комисия в изходна точка. С това посещение нещата се върнаха години назад, хората години носят и трупат като пчелички, онзи се изтропа като слон отгоре.
268
5
 
8
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Ако съм българин от Македония изобщо няма и да си помисля за ЕС и НАТО.
267
0
 
6
 
! Отговори
Пепи от Луната преди 2 години
Не било история, а политика. Че тя историята на цялата планета е политическа и свързана.Тези сигурно с а марсианци, а не родени и расли на Земята.
266
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема не им е, че имаме обща история, а се състои в това, че като изясняват че до едно време имаме обща история, после трябва да обяснят, как историята отведнъж става различна... ТОВА Е КРАТКИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ ПЕРИОД С ПИК ОКОЛО 1945 ГОДИНА, ЖАЛКИЯТ ТЕМПО СИ ПИШЕ РЕЧИТЕ НА МЕКЕДОНСКИ НА БЪЛГАРСКА ПИШЕЩА МАШИНА, И ОСВЕН СЪРБИЗАЦИЯТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ДИАЛЕКТИ, СЕ ПРЕСЛЕДВА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО, ИЗБИВАТ СЕ ХОРА ВЪВ ВСИЧКИ КРАИЩА НА МАКЕДОНИЯ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА.
265
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скопци, защо не направите паметник на истинскиот основавувач на вашата държава - сърбинът Светозар Вукманович-Темпо и не залепите заканителната му реч в АСНОМ през 1945 година, че който не иска да е македонец народен суд ще го съди и ще бъде ликвидиран? Айде покажете си я дивата история към собственото ви население, да го чете то на Темпо речите на площада в Скопие...
264
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия е извършителка на асимилация предимно на православните си малцинства, сред които българите от Ниш, Пирот, Лесковец, Враня и от Македония. Даже асимилира много християни албанци, ето певицата им Мерима Негомир си е албанка, която се е посръбчила и пее сръбски песни. Мрази майка и баща била си намерила сръбския идентитет. В българския речник няма дума побългаряване, но в сръбския има сърбеене, сърбене, усръбване и още десет думи за техните асимилации.
263
0
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
а каква е тогава тяхната история?
262
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, твърд анрод е това българския, щом още 120 хиляди в Македония явно са си написали, че са българи, а колко тайно си знаят че са такива за да не бъдат тормозени като Спаска Митрова и хиляди други... Поклон пред тези хора. Ама защо в Македония в конституцията им не са записани само българите, а ромите и другите като по-драги на Драги Георгиев са записани...
261
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
За първи път в историята на ЕС държава членка диктува условията на държава член. Искахте ЕС и НАТО? Ето ви ЕС и НАТО!
260
2
 
9
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Ами бягат към България, защото бегълците не са се спрели в БЮРМ и титовистите с бой и подкупи и убийства да им обяснят че не са българи... Както сега в Македония най-известният журналист Драган Латас е сърбин. В Уикипедия и в новините пише, че е организирал запалването на американското пособство в Скопие... но щом запада иска такъв съюзник в НАТО направо да си дава натовските тайни на товарищ Путин... Македония или трябва да се изгони от НАТО или да се пазят от нея тайните на НАТО.
259
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИ МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА ГЪРЦИТЕ МИНАВАТ КАТО ВАЛ И ОПОЖАРЯВАТ НАРЕД ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ И СЕЛА... ИМА ГИ ПИСМАТА НА ВОЙНИЦИТЕ ДО СЕМЕЙСТВАТА ИМ КАК БИЛИ ИНСТРУКТИРАНИ ДА ИЗТРЕБЯТ ДО КРАК БЪЛГАРСКАТА РАСА... И ВСИЧКИ СПАСИЛИ СЕ БЯГАТ НЕ В ТИТОВО-КАРАДЖОРДЖЕВА ОКУПИРАНА МАКЕДОНИЯ А В СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ, РАЗБРАХТЕ ЛИ МАКЕ МЕНТЕТА-АГЕНТИ НА УДБА КАТО ДРАГИЯ УДБАШ ДРАГИ ГЕОРГИЕВ... ДАВА ЛИ ВИ УДБА ДА ЧЕТЕТЕ ДИВОТИИТЕ ИМ ИЛИ СИ ГИ КРИЕ В БЕЛГРАД - СЛОВЕНИЯ И ХЪРВАТИЯ ДАЖЕ НЕ СА ПОЛУЧИЛИНИЩО