От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБРЕ МАКЕТА, КЪДЕ СА ВИ КНИГИТЕ, КАТО СМЕ ВИ ВРАГОВЕ, КЪДЕ СА ВИ ВОЙНИТЕ С пЪРВОТО И вТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО? ПИЙТЕ СИ ГИ ХАПОВЕТЕЕЕЕЕЕ!
297
3
 
20
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Ние зор нямаме. Или приемат истината или си стоят извън ЕС. Защо изобщо ни занимават със македонците.
296
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБРЕ МАКЕТА, КАТО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ СЕ Е БОРИЛ И ЗА СВОБОДАТА НА ОДРИНСКО, ТОЙ ДА НЕ ГО ИЗКАРАТЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ КАТО ЧЕ ГЕВАРА БРЕЙ ТИВНУВЦИИИ?
295
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в МАКЕДОНСКИЯ ФИЛМ ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ МАКЕДОНИЯ БИЕ лЕВСКИ С 2-1 А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ лЕВСКИ ГИ БИЕ С 3-0 ЕЙ ТОВА Е ИСТОРИЯТА В СЪРБОмАКЕДОНИЯ.
294
1
 
7
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Общата ни история с Македониа е само Отоманската империя,което съвсем не е малко.Цели 5 века.
293
1
 
10
 
! Отговори
Да обобщим: преди 2 години
От Скопие: не приемаме, че предците ни са българи;От София: Ама недейте така, бе, братя, не сте прави, моля ви се, мън-мън;От Букурещ: не сте българи, власи сте, власииии;От Атина: Ясо, паликари!От Тирана: за предците ви не знаем, но наследниците ще са ви албанци!
292
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият Драги Георгиев прекрасно знае, че историята ни е еднаква, издал е сборник с документи за Гоце Делчев от всички кои е прекрасно видно, че от А до Я той се има за българин. Той Гоце праща Под Игото в Македония на Вазов за да четат хората ей такива книги. Обаче ако Драгето напише очевидното, те ще го уволнят и от историчар лъжец, ще стане историк ама без работа. ЕЙ В ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ В ТАЯ ДЪРЖАВА, УПРАВЛЯВАНА ОТ СРЪБСКИ ШПИОНИ.
291
3
 
10
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Нямали сме обща история! Били сме един народ в една държава! Това е, г-да историци...историята на България и българите в Тракия, Македония и Мизия!
290
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.........Защо са се запънали, че средновековната история е тяхна?......... Въпросът Ви е хипотетичен, разбирам, но началото на отговора може да се постави като човек прочете СРЪБСКИЯТ вариант на Уикипедия, а именно: възникване на сръбската държава: 631г., след което надолу три педи текст с алабализми, обясняващи как защо някой дребен племенен вожд на 5-600 души село е бил "княз" на еди-какво-си държавно формирование. Та от шумадийците е цялата отрова, техно изобретение е.
289
1
 
15
 
! Отговори
Деди преди 2 години
Който следи редовно МК-медии (аз го правя откъм 2016г.) знае, че още от самото начало позицията на БГ (признаваща и нация, и народ, и език, но след 45г.) се предава изкривено на тамошното общество, а именно като ТОТАЛНО И ВСЕОБХВАТНО ОТРИЧАНЕ от наша страна на ВСИЧКО македонско, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ; крайните единични националистически изяви се представят като позиция на правителството и обществото; че искаме на първо място да ги завладеем, претопим и подобни. Ферма на Оруел, а Гьбелс ридае в отвъднот
288
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Киро Канадеца, до нищо не води, само налива вода в македонската мелница!Гърците без никакви усмивки и безсмислени комисии постигнаха своето. Да се поучим от тях как се отстояват национални интереси.
287
3
 
12
 
! Отговори
А така! преди 2 години
Правилен ти е Драги извода. Историята е на един народ. БЪЛГАРСКИЯ.
286
3
 
14
 
! Отговори
тъй ми преди 2 години
България има хилядолетна история, а северо западните имат 50-60 годишна , ако и толкоз. Няма как да е обша
285
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги оставим да изтрезнеят една,две години! Насила хубост не става!
284
2
 
18
 
! Отговори
тъжно ми е преди 2 години
"От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история "Напълно съм съгласен...не е обща, а е нашата...тез македонци по-заблудени от джендърите даже
283
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонка отЗначи жено помакедончена от комунистите, ние нямаме право да отваряме очите на хората в македония и да искаме да се отворят архивите на титовите служби, какви зверства са извършени с тези хора, ама много си арна македонка бреей, ври ти главата от млогу акъл хахаха
282
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 324Значи някой които има прабаба или прадядо от Македония и той е македонец, така ли?Значи заличаваме7/8 от родословието и ги пишем македонци! По този начин провеждаме антибългарски политика, защото македонците тръбят, че в България почти цялата интелигенция, военни и политици са македонци и без тях ние нямаме нищо и затова провеждаме такава националистическа политика.
281
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен...България е приела не повече от 300 000 бежанци от Македония?!..Едва ли има смисъл да Ви отговарям, но все пак: Посоченото число е илюстративно, а за 300хил, Вие знаете ли каква е била раждаемостта тогава; колко и как са се умножили тези 300х., че са сключвали бракове с местни и т.н.; но ако приемем родствените връзки до 4-5 коляно, може и половин БГ да има съребрена връзка с тогавашен бежанец. А което и БГ правителство да погледнете-поне половината членове са с македонски корен.
280
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 321Останалите бежанци са от Тракия, Добруджа и Западните покрайнини.И те ли са македонци?
279
0
 
4
 
! Отговори
Не Уважаема а Македо преди 2 години
Не е до уважаема, а до Македонка.Поднасям извинения на дамите.От: Бъдеще