От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
13
 
! Отговори
Крокодила Генчо преди 2 години
Така не се водят преговори. Видяха, че Кирчо има мисия да подпише в срок и започнаха да дават заден дори за неща, които бяха склонни да приемат въпреки сърби и руснаци. Пак ние се надяваме, както винаги. Нямаме политици или са само продажници. Кирчо да си ходи у харварду.
257
3
 
14
 
! Отговори
off преди 2 години
То това не е теза това е самата истина.
256
1
 
27
 
! Отговори
българина преди 2 години
а знаете ли риториката, АЗ ЗОР НЯМАМ?
255
2
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТАИМБОДЕОЧИТЕ! преди 2 години
Божидар Димитров искаше Турда плати имотите на проготТурция 400 хиляди Одрински българи, а в Македогръцка и сръбска, Северна Македония са прогонении принудени за да запазят българския си род и име да избягатмного повече, днес 2,5 милиона българи са потомци на бегълци оттам. ЕТО ЗАЩО НЕ ПРИЗНАВАТ ОБЩАТА ИСТОРИЯ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТЯТ ЗАГРАБЕНИТЕ КЪЩИ И ИМОТИ НА ПРОКУДЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ БАЩИН И МАЙЧИН МАКЕДОНСКИ КРАЙ В БЪЛГАРИЯ... КРАЯ НА ОБЩАТА НИ ИСТОРИЯ Е ГЕНОЦИДЕН ОТ ТИТОВИТЕ КОПОИ
254
1
 
12
 
! Отговори
До 349 преди 2 години
Абе ти що говориш глупости? И като не те взимат на работа и трябва да емигрираш, къде емигрираш? Не емигрираш ли някъде в ЕС. Или отиваш в Бангладеш, Шриланка , Нигерия? Може и в Америка , Канада или Австралия , но там е по - трудно да се доредиш и ти трябва зелена карта , а сега по - време на този ковид си е почти абсолютно невъзможно. Разбери на ЕС ни най - малко не му пука за БГ , РСМ , Сърбия и Югославия и кои са против тях и кои - не. Те си гледат ковидарството и зелената енергия.
253
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава в учебниците им да остане само историята им от създавенето на македония през 1991 до днешни дни
252
22
 
6
 
! Отговори
само си пишете преди 2 години
Докато Путин не ни нареди --ще спираме Македония, с вето, с искания , с невъзможни претенции. Ние, българите сме зависими и коленичим винаги пред руските претенции. ДОРИ И МАКЕДОНИЯ ДА СЕ СЪГЛАСИ С ВСИЧКО , КОЕТО ИСКАМЕ НИЕ ПАК ЩЕ КАЖЕМ НЕ! ОСВЕН АКО ПУТИН НЕ НИ РАЗРЕШИ ! времето ще покаже, че съм прав--тези разжовори са само за наивници---Радев е пионка,ТИквата е продажник,Нинова е невъзможна *** от миналото, Доган е реликва на ДС. Не бойте се деца-БЪДЕЩЕТО Е ПРЕД ВАС!
251
1
 
11
 
! Отговори
До 371 преди 2 години
По скоро варненски може да имат нещо общо с Владислав Варненчик, който все пак е бил наи приятел и е дошъл да се бори срещу Османската империя , отколкото македонците да имат нещо общо с Александър Велики и древните македонци , които са живели по тези земи преди повече от три хилядолетия.
250
3
 
35
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
Добре де , защо например американците нямат проблем , да пишат в учебниците си , че имат обща история с Великобритания , защото преди революцията и Джордж Ващингтон те са били част от Обединеното кралство? Защо за чехите и словаците също не е проблем са пишат в учебниците си че са имали обща история със словаците , докато е съществувала Чехословакия или унгарците с австрийците и тнт. Само те имат такъв проблем. От къде да им намерим тази необща история? Да си я изсмучем от пръстите си ли?
249
1
 
5
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
До Анонимен 375Баа ***-ааму! И аз се чудя, защо си лазя по нервите? То било, защото съм от Пловдив и съм наследник на макетата на Фильо! :) :) :)
248
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се чудя защо жена ми толкова ми лази по нервите... И разбрах. Ами тя е от Пловдив! Старото име е Филипопол. През 342 г. пр. н.е завладян от Филип 2 - баща на Ал. Македонски. Навсякъде маке-агенти! Тия са като КГБ още от времето на Ной. Значи и Ной е бил македонец! Значи...... и аз съм македонец?!?
247
3
 
27
 
! Отговори
до Чоко преди 2 години
Абсолютно съгласен! Никакъв ЕС за тия и вето до дупка. И ако някой от тия нашите уж политици смее да отстъпи... връчваме му едно маке гражданство и да е честит. Не сме някакви варвари все пак. По-гадни сме! Да продава вестници после на гарата и да се реди за българска виза.
246
1
 
28
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Ние пък не ви приемаме в ЕС. Край. Няма смисъл от каквито и да е разговори. Освен ако Кирчо и Кокорчо не ни предадат.
245
2
 
25
 
! Отговори
до 370 преди 2 години
Могат да предявят териториални претенции въз основа на географска област Македония. Както към България, така и към Гърция. И ще почнат да мрънкат за угнетявани маке-малцинства в Кюстендил, Благоевград и т.н. Вече го правят с азбуката, историята и езика. Сега остава и земята.
244
3
 
21
 
! Отговори
пак същата песничка преди 2 години
Ех... Как си знаех, че ПАК ще изтърсят такава глупост. То вече няма смисъл и да се ядосваш. Да им пожелаем успех на шиптърите и много плодовити поколения. Все пак в Маке-ленд имат официален език албански... Не мога да си обясня яловата вече с колко години проточила се политика на България спрямо някакви самозванци. Все едно във Варна да са наследници на Владислав Варненчик? Направо всичките там са наследници на рицари-рибари! Жалки маке-макакоподобни ни се паднаха за съседи.. Да учат албански!
243
34
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Ако ние вземем историята на Анлгия, англичаните дали ще се притеснят от нас? Ако вземем историята на Германия, германците дали ще се притеснят от нас? Ако зависеше от мен давам зелена светлина на Македония на секундата за ЕС. Ние не сме слабаци за да се притесняваме от Македония. Или сме? Май така излиза. Какви са тези комисии, какви са тези глупости. Оставете ги хората да си пишат каквато си искат история. Много сме дребнави и затова сме най бедние в Европа.
242
5
 
31
 
! Отговори
Фудисдуъф преди 2 години
Колкото и да се пънат - цялата им история се вмества в 30 год. А иначе знаем, че и Луната им е историческа македонска територия. Не ни трябват изобщо в ЕС.
241
5
 
25
 
! Отговори
Гоши преди 2 години
Смешници, Вие сте град на България, ***
240
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази територия е българска ! Време е за връщането и на България !
239
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайският марсоход откри вода на Марс, оказа се че водата е от Охидското езеро