От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обща история. Глупости. Та тази държава е създадена на 8.9.1991 под името БЮРМ, а от 3 години е вече с името РСМ и там се говори албански.
237
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плуя на макетата и фиромия!
236
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заебейте ги тия селски роми! Хич не са ни притрябвали! Ако искат и колумбийци да се пишат, все ми е тая!
235
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендаревски, сред гробовете, тях 8 на брой, от сепаратистката ОМО Илинден, изглеждаше също трагикомично. Да се смее ли, човек, или да плаче. Толкова жалки същества, вече на по 80 години, да се занимават с антидържавна дейност, рискувайки, да бъдат подведени под съдебна отговорност. Само комунизмът и македонизмът, може да опустоши душите на някои хора. Предавайки родината си и държавата, която ги храни.
234
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гардовете им носят овчарски дълги аби, а на главите, шарен партизански каскет. Застанали до червено-жълтия вентилатор, който ползват за знаме, засилват тезата, че историята им започва от партизанското движение 1940 и вече, като държава от 1992. Както и това, че всичко е много комично. Толкова ли са слепи западняците, та не виждат тази жалка картина в 21 век? Те и без друго, са най-слабите политици в ЕС, за всички времена, така че титовата карикатура РСМ, напълно им подхожда.
233
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ветото остава.
232
2
 
27
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Правилно, историята на тяхната държава започва от 1992г., а преди това имат малко обща история със страните от бившата СФРЮ ! Толкова за тяхната история !
231
2
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Че македонците северняци каква история имат те са държава от 30 години преди това ги няма в историята освен в съчинената от тях история която няма исторически а само фантастически извори че къде да се срешнат двете комисии едните се придържат към история доказана с исторически извори а другите си измислили история и решили че така трябва да бъде.
230
5
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
От Скопие "възприемат" само каквото им кажат от Кремъл и Белград! При тях отдавна са притъпили всякакви други "възприятия"! Защо се набират за ЕС тогава?
229
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В РСМ не тачат ни Гоце Делчев ни Цар Самуил ни Александър Македонски.Големия за тях е единствено и само Тито.При все че той е хърватин и словенец.
228
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Govorot_na_Tempo%2C_Vtoro_zasedanie_na_ASNOM.pdfЕТО КАК СЪРБИНЪТ ТЕМПО Е ФОРМИРАЛ МАКЕДОНИЯ ОТ ПЪРВАТА РЕЧ ПЛАШИ ХОРАТА С РЕПРЕСИИ И УБИЙСТВА, СЕГА БЕРЕМ ОБЕЗБЪЛГАРЕНИТЕ ПЛОДОВЕ - И ТЕМПО И ДНЕШНО СКОПИЕ НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ.
227
5
 
38
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
"Бугарите да се извинат дека ни тормозиа, па ке видим". - Да, ке видите Европейския съюз през крив макарон.
226
3
 
41
 
! Отговори
Балик преди 2 години
Тия българи от скопско са били винаги леко по луди. Що ни занимавате с българи които отричат българския си корен? Аз съм добруджанец. Румънците ни били, бесили и заточвали по Молдова. Но се наричаме българи от Добруджа. Макета не само вие сте имали революционни комитети и сте искали обединение с майка България.
225
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смешния ход на македонския президент беше срещата с македонското малцинство в България, състоящо се от 8 човека. Всъщност всички те се оказаха на възраст, по-голяма от държавата Северна Македония. Което е показателно, че по-вероятно е да са сръбско малцинство.
224
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен минувач Сръпската влас е 1920-2022 г. в Скопие. Децата им са от смесени бракове със сърби, защото ако не е женена за сърбин и не говори сръпски няма работа и остава безработна. По същия начин е сега и в България ако си против ЕС и НАТО, ставаш предател или не те вземат никъде на работа или трябва да емигрира.
223
2
 
39
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
След 70 години сръбска пропаганда мозъците им са промити. Няма как да си признаят, че са българи.
222
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ноември 1946 г. е изправен пред съда. В съдебния състав влизат Лазар Мойсов и Коле Чашуле. Ченто е осъден на 11 години затвор в режим на принудителен труд. Прекарва в затвора в Идризово повече от 9 години, от които 59 месеца в пълна изолация. В резултат на условията в затвора се разболява тежко и е освободен предсрочно, но малко след освобождаването си умира. Така в комунистическа Югославия името му става табу, а когато се споменава, той е описван като предател и контрареволюционер. През 1990 година, непосредствено преди обявяване независимостта на Република Македония, след молба от сина
221
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българче Най-голямото етническо прочистване не е в Македония а в България след 1989 г. когато много млади българи 2 милиона се принуждават да емигрират икономически и децата им не говорят вече бг език и самосъзнание. През турско много българи се спасяват в Русия, но Турция увеличава населението си 10 пъти защото много българчета са вземани за яничаре а бг мъже са избивани или касрирани за евнуси роби ако оцелее някой а жените им и бг момичета стават робини в хареми и раждат турчета.
220
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ченто и неговото обкръжение имат за цел да използват предимствата на бъдещето федерално устройство на Югославия и да отдалечат Вардарска Македония от повторна сръбска доминация. На самото събрание избухва скандал между Ченто и пратеника на Тито Светозар Вукманович относно подбора на поканените и специално за включването на сърбомани в Президиума на АСНОМ. Изгонването на Вукманович от заседанието има негативни последици за Ченто, който и след това остава на мнение за недопускането на просръбски настроени комунисти на високи постове в Комитета.
219
2
 
11
 
! Отговори
така правили сърбите преди 2 години
Методи Андонов-ЧентоПрез 1940 година на събрание в Прилепската гимназия открито се обявява срещу забраната на директора учениците да разговарят вкъщи и на обществени места на местен диалект. Веднага след това е арестуван и през януари 1941 година е интерниран в Баина Баща. По-късно е обвинен в държавна измяна и е осъден на смърт от военен съд, но след намесата на видни граждани Методи Андонов е спасен от екзекуция.