От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история

Ако имало обща история до 1945 година, това значело, че е историята на един народ
31 яну 2022 19:33, Красимир Ангелов
474
От Скопие: Не възприемаме тезата на България за обща история
Снимка: МС

"Няма промяна в реториката и в разбирането на българската страна, а докато това е така, не очаквам да има напредък. Когато едната страна обвинява другата, че не иска да приеме абсолютната истина на първата, не може да се очаква напредък в процеса". Това заяви Драги Георгиев – съпредседател на македонската част на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси, цитиран от БГНЕС.

Той коментира последното изказване на съпредседателя на българската част проф. Ангел Димитров от тази сутрин, че в комисията няма напредък "поради неподготвеност на колегите да приемат, че имаме обща история, която започва през средните векове".

Още по темата
"Доколко ще бъде възможно да се доближат позициите, зависи и от двете страни. Но с подобни изявления другата страна определя предварително посоката, в която ще протичат срещите", предупреди Георгиев и продължи:

"Българската страна настоява за обща история, която започва през средните векове. Ние не бягаме от общата история, но тя не трябва да се разбира по начина, по който прави това българската страна – че историята от средните векове до 1945 г. е обща. Ако е така, тогава това изобщо не е обща история, а историята на един и същ народ. Подобен подход е ненаучен, не е исторически, а е единствено политическо тълкувание. С тази постоянна реторика всъщност се минира изходът от срещите".

Той потвърди съобщеното от Ангел Димитров тази сутрин, че е договорено до края на май да се проведат три срещи.

Последния път уговорката е била те да се проведат до края на юни, но на междуправителствената среща в София миналата седмица е договорено този срок да бъде съкратен, за да може комисията да допринесе за новата динамика в отношенията между двете държави.

Следващото заседание на комисията ще се проведе към края на февруари в София.

Досега историческата комисия е предоставила на правителствата в София и Скопие препоръки за съвместно честване на пет личности: цар Самуил, братята Кирил и Методий, Св. Константин и Св. Наум Охридски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо бежанците от гърция не бягат в скопие при сърбите а бегат в България? а драги ми сръбски шпионе-историчаре георгиев?
217
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема такава *** история като техната скалъпена - Василий се нарекъл сам бълга/оубиец, ама се бил срещу македонския цар Самуил, ама откъде е царската титла на Самуил, освен от цар Симеон... срам и позор за вас сръбски агенти, които си тормозите остатъчното население в Скопие и Охрид. Оживелите от репресиите.
216
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е област не е държава област която са разпределили Великите сили не ние и продължават да го правят за да има раздор на Балканите
215
2
 
12
 
! Отговори
важно е да не е бг преди 2 години
До българче До българче Македонизма идва от Гърция за да потурчи българите и се расшири на север след 1810 г. После се приема и от Сърбия на юг и след 1920 г. се приема и от Франция и Англия които не връщат Македония на България и даже не дават да е независима. Населението в Гърция напр. е обявено за славянско небг помашко небг пак, а в Югославия за югославско небг помашко небг и т.н.. След 1944 г. става македонско небг или във фашиска Гърция е забранен бг езика и само грцки.
214
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огромната бежанска вълна, която предизвикват сърби и гърци в Македония към българия е ТЯХНОТО БЕЗСПОРНО САМО-ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА МАКЕДОНИЯ.... ТА ТАКА ДРАГИ МИ ГЕОРГИЕВ - АКО СИ ПЕТ ПРОЦЕНТА ИСТОРИК, А НЕ КЕЛЕПИРДЖИЯ НЕМА ДА СИ ЛЪЖЕШ СЪНАПОДНИЦИТЕ КАКВИ СА ТЕ...
213
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тИЯ НЕЧЕСТИВЦИ СА НАПРАВИЛИ ПАМЕТНИК НА ВИЗАНТИЙСКИЯ ИМПЕРАТОР юСТИНИАН, КОЙТО Е ИЗБИВАЛ СЛАВЯНИТЕ ОТ 527 ДО 562 ГОДИНА... МОГЖЕ ЛИ ТОВА НОРМАЛНИ ИСТОРИЦИ ДА ГО ПОЗВОЛЯТ. ТАМ АКО ИМА ЕДИН ОБЕКТИВЕН И УМЕН ИСТОРИК ЩЕ СИ ОТРЕЖА ГЛАВАТА И ОНАЙ РАБОТА...
212
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам посланниците на запада - защо ни притискате народа и правителството да отстъпим пред тези сръбски и руски шпиони от Македония, сега като Македония е в НАТО ама то всички натовски тайни са в Белград и Москва... Как може това нещо да го приемете в НАТО, ТО НЕ СИ Е ОБЯВИЛО АГЕНТИТЕ НА КОМУНИСТОТИТОВИТЕ СЛУЖБИ-УБИЙЦИ НА ВСЕКИ СВОБОДОМИСЛЕЩ В ЮГОСЛАВИЯ...
211
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историците на Скопие не преставят никакви документи а само тълкуват бг историята по техен извратен начин.
210
4
 
16
 
! Отговори
българче преди 2 години
Македонците имат и обща история със Сърбия - Македонизмът е сръбска измислица, както и шопската нация в Пирот и Ниш, за обезбългаряване и за пречене на народната памет на българите. Защо това население от Пирот, Ниш, Лесковец, Враня, и Македония доброволно минава към българската църква екзархията, че после сърбите пращат терористични чети да избиват хората и да ги връщат в патриаршеската черква... ето ни я общата история със сръбския кралско-свински двор... Караджордже шамаросва 6 год дете че е
209
5
 
5
 
! Отговори
1984 преди 2 години
аБЕ ЕЙ ГИ ИНТЕРВЮТАТА НА БЪЛГАРИТЕ ОТ мАКЕДОНИЯ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИМ ТЕЛЕВИЗИИ - ТЕ СА ОБЕКТ НЕ НА ИНТЕРВЮ, В КОЕТО ИМ СЕ ЗАЧИТА БЪЛГАРСКИЯ ИДЕНТИТЕТ А НА ГАВРА И ПРИСМЕХ... И ТОВА СЕ ТЪРПИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА 30 ГОДИНИ ПРЕХОДА.
208
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който политик в Македония след 1944 година е бил за сближение с българите или е убит, или е безследно изчезнал или е пребит, или е лежал в затворите, или имотът му е конфискуван и даден на сръбски агенти и заселници... Как да има българско съзнание там все пак е геройство че 120 000 души или 15 процента от населението се е декларирало като българска. ТОВА ГИ МНОГО МЪЧИ ТИТОВИСТИТЕ. ТОЧНО ТОЛКОВА ПРОЦЕНТА СА И СРЪБСКИТЕ ШПИОНИ ТАМ.
207
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има маке история къде са документи. Няма защото е нямало такава и населението на Македония е българско но окупирано и етнически потурчено на няколко етапа след 1878 г. след 1919 г. след 1945 г. и до ден днешен.
206
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не възприемаме тезата за Македония в ЕС.
205
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако македонците са се чувствали добре в Сърбия, защо сърбите са избили около 25 хиляди човека, и са прогонили стотици хиляди в България, сего там са останали тия които преклонена главица сръбска сабя не сече и нормално всичките са блюдолизци на Белград.
204
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ ОТ СКОПИЕ СА ОТЧАЯНИ СЪРБОМАНИ И ЮГОСЛАВОМАНИ И МНОГО МРАЗЯТ ЛЮБЧО ГЕОРГИЕВСКИ ЧЕ ГИ НАПРАВИ НЕЗОВИСИМИ. ТОВА ПОКАЗВА КОЛКО Е ИЗБИТ ТОЗИ НАРОД. ЕДИНИЦИ СМЕЯТ ДА ПОКАЗВАТ МАСОВИТЕ ГРОБОВЕ ОТ КЪРВАВИЯ БОЖИК... ВЕЧЕН ПОЗОР НА ИЗВЪРШИЛИТЕ ГЕНОЦИД НАД БРАТЯТА СИ БЪЛГАРИ...СЪЩИЯ ТОЗИ СУБСТРАТ В ГЪРЦИЯ НАПРАВО СЕ Е ПОГЪРЧИЛ БЕЗ ДА ЗНАЕ ГРЪЦКА ДУМА...
203
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще идват да ни се молят, като ги напънат албанците...ОТ ВАС СЪРБОМАНИ КОМУНЯРСКИ ДВА МИЛИОНА СА ИЗБЯГАЛИ В БЪЛГАРИЯ А САМО ЕДИН ГАБРОВСКИ ПОБЪРКАНЯК-ВЛАХ-ВЛАХОВ Е ОТИШЪЛ ТАМ ДА СЕ ПИШЕ МАКЕДОНЕЦ. СЪЩИЯ КАТО КАРАКАЧАНКАТА-РУСЕНСКИЯ МАКЕДОНЕЦ. БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СИ ЗНАЕМ ИСТОРИЯТА И КЪРВОПИЙЦИТЕ ОТ ВМРО НЕ СА НИ НУЖНИ НИТО КАРАКАЧАНОВИТЕ НИТО ТИТОВИСТИТЕ ОТ ВМРО-ДПМНЕ.
202
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тито е македонската история.Преди Тито и след Тито нямат нищо.
201
4
 
3
 
! Отговори
БГ преди 2 години
А бе май, ЦСКА са се подиграли с Академия Пандев, като са пуснали детския отбор!
200
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшивият им език и фалшивата им история са дирижирани и написани в Белград. Голем е страха хората там да не прогледнат на какви престъпления са подрогани от 1918 до днес... Най-известният им журналист е сърбинът Латас, запалил американското посолство - вижте уикипедия и тоя терорист не само е на свобода но и защитава идентитетот на тия лъжци.
199
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
В Скопие възприемат единствено директивите на Коминтерна, Кремъл и Белград! Такива изгладени мозъци нямат място в ЕС!