"Възраждане" поиска оставката на здравния министър след случая във Враца

Асена Сербезова носила морална отговорност за здравния протокол
106
"Възраждане" поиска оставката на здравния министър след случая във Враца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Оставката на здравния министър Асена Сербезова поиска лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Причината е протокола за спешната помощ, въведен от нейните предшественици и случая с починалата жена, докато чака пред Спешното във Враца.

Още по темата
"Оставка веднага, днес и то не защото тя носи пряка вина за случилото се, а заради моралния акт, защото този здравен протокол, който е бил въведен от предишните министри, можеше да бъде отменен с един подпис", каза Костадинов.

Той призна, че това, което се е случило във Враца, го е покъртило до дъното на душата му.

"Преди месец с мой близък отидох до Спешното във Варна. Хората стояха навън и отговаряха на въпроси – имате ли температура, чувствате ли се зле, боли ли ви гърлото, да сте имали контакти с болни от коронавируса, а тези въпроси се задават на хората които агонизират. Но човекът, който задаваше въпросите призна през сълзи, че ако не го направи ще бъде уволнен, защото зад него има камера, която записва", разказа Костадинов.

"Процедурата отнема около половин час и си представете си какво става, след като отвън има 20 човека, които стоят на студа", добави той. Според него страна ни е да едно от първите места по смъртност заради лошата здравна система.

"Дневният ред на обществото от вчера е друг, вчера огромна част от хората трудно са заспали, защото това да видиш как една жена умира пред очите на детето си, е нещо изродско", коментира лидерът на "Възраждане".

Той поиска от депутатите да почетат с минута мълчание жертвите на здравната ни система, но това го направиха само народните представители от "Възраждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркани са нещата във всички области на обществения живот. Важно е да се направи тотална промяна в много сфери на дейност. Най-много боли, когато се допускат грешки с фатални последици в здравеопазването. Наистина оттам трябва да се почне. Но това трябва да се каже от управляващите. В този случай Възраждане вършат добра работа. Дават гласност и искат промени.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са от Възраждане. Но трябва да се направи цялостна реформа в здравеопазването. Не може да се гледа на пациента само като на касичка. Забравена е Хипократовата клетва и страдаме всички.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега Възраждане не са ни подвели.
88
5
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Подкрепям Възраждане за позицията им.
87
7
 
4
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Оставете министъра да работи поне 100 дни!
86
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Спокойно дава интервю с извити миглички и не е разбрала какво е направила, защото смята, че е безнаказана. Засега е права да смята така.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ние бихме могли да бъдем на мястото на пациент, когото не приемат навреме. Да се опитаме да чуем все пак какво е казал Костадинов. Аз направих това и не чух нито дума против лекарите. Става въпрос за система, която се прилага и която буквално пречи. Едни чиновници определят едни правила, които са вредни и излишни. А правилата са разписани от министъра. За това е думата. А не кой от политиците ни харесва и кой не.
84
1
 
0
 
! Отговори
До Несъгласен преди 2 години
88"Не мисля,че съм закъсняла ЧАК толкова много".
83
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този от "Възраждане" ( да го пита човек какво ли пък е "Възродил" ) , е по-опасен и ЛУД от Волен ,Валери и Борисов взети заедно - И какво ще стане като подаде оставка този министър , утре нали някой друг невинен пациент ще свърши по същият начин и то именно защото ТИ БЕЗУМЕЦО си си бръкнал в добовете и го местиш от единия в другия крачул ! Имаш ли готови здравни министри за всеки един починал в следствие на вашата АЛЧНОСТ и НЕКАДЪРНОСТ , защото това се случва и ще се случва всеки ден ???
82
0
 
5
 
! Отговори
Несъгласен преди 2 години
Каквото и да беше направила тази сестра от рецепцията , винаги щеше да настъпи някоя бюрократична мина заложена от некадърниците в политиката , и каквото и да беше станало тя винаги ще е виновната , защото тя за една минимална РЗ и претоварването със смени и дежурства , ще е жертвата точно на тези които ОГРАБИХА здравната система , но сега ще крещят най-силно , защото това е Бг - всеки го знае , и затова всички "политици" и "бизнесмени " в Бг са си СКРИЛИ децата в чужбина с крадените париот Бг
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновна е регистраторката и новата власт! Това крещеше министъра които разписа последните приети нормативи и уредби за работа на спешната помощ! След тази гръмка тирада той морно се отпусна на депутатското кресло и благодари на съдбата, че днес е в ролята на опозиция и, че един бушон ще поеме вината за неговия подпис и некадърност! И така в тиради и прокламации мина поредния ден в народното събрание!
80
2
 
9
 
! Отговори
Несъгласен преди 2 години
Трагедията безспорно е голяма , НО НЕ е редно да се обвинява жената от рецепцията , защото : Същите тези *** ( дето се наричат политици) дето с ръце в джобовете си чешат езиците по цял ден , мотаят се по разните комисии , бъркат си в ушите и носовете , същите те направиха здравеопазването ТЪРГОВИЯ с купища бюрократични правила и капани без да мислят кое е правилно ! Ние дето сме с най-много професори от цял свят , сега се мъчат да си измият НЕКАДЪРНОСТТА и МРЪСНАТА СЪВЕСТ с една сестра в СП
79
0
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Здравната система и лекарите станаха най- големите убийци. Тихи и безскрупулни убийци без наказателна отговорност.
78
8
 
3
 
! Отговори
До армиятя преди 2 години
Рубладжийски ***-Не ми пука за този Копейкаджии,но в Япония Асена щеше да е министър в оставка,при това-разследвана.А за Китай-не ми се мисли.
77
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Майора...не върви адвокатстването ти на герп ,и ще ти кажа защо :..-АКО сегашния здравен министър носи някаква вина че за три седмици служба /или месец и нещо / не е отменил протокола,то НЯМАТ ЛИ ВИНА и предишните здр. мин.-тези на герп ,при условие,че за дванадесет години не погледнаха изобщо дереджето в здравеопазването ни ?..За това споменах и герп..Нещата трябва да са еднакви ЗА ВСИЧКИ !..Носенето на отговорност-СЪЩО..
76
0
 
16
 
! Отговори
А ха ха преди 2 години
А Асена какво мислеше като се цани за здравен министър ?? Че ще помага на търговията на съпруга си ли??
75
1
 
12
 
! Отговори
Спешно??? преди 2 години
Такова бавно обслужване няма и в провинциално кафене!!
74
0
 
22
 
! Отговори
Брр преди 2 години
ДОСТАТЪЧНО Е УПРАВНИЦИТЕ ДА ЧЕТАТ КАКВО ПИШАТ ХОРАТА, КЪДЕ ГИ СТЯГА ЧЕПИКЪТ, И ЗА 1 СЕДМИЦА МАКС МОЖЕ ДА ИМА ПОДОБРЕНИЕ ВЪВ ВСИЧКО. НО ТЕ НЕ ЧЕТАТ. НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА. САМО ЗА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ СЕ ГРИЖАТ. ПОЗОРНО Е ЗА ЕДНА ДЪРЖАВА!!!
73
0
 
5
 
! Отговори
999 преди 2 години
А КОЙ КАЗВА, ЧЕ НЯМА АЛГОРИТЪМ ЗА ПРИЕМ В СПЕШНОТО?? ИМА, ИМА И ОЩЕ КАК!!!
72
2
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Просото както винаги пак не си разбрал! И ако следиш нещата ще разбереш , че мофела е объркан доста преди ГЕРБ! Така че мантрата ГЕРБ не е в сила