За папката на Йорданова срещу Гешев и "богатия класьор" от Гугъл

Бивш съдия иронизира материалите на Кирил Петков
10 фев 2022 11:00, Нели Христова
228
За папката на Йорданова срещу Гешев и "богатия класьор" от Гугъл
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще стартира от вторник процедурата по искането си за отстраняване на главния прокурор. Преди това решението на Конституционния съд трябва да бъде публикувано в държавен вестник и да влезе в сила, а това вероятно ще стане този петък. Това прогнозира преподавателят по право в Софийския университет и бивш конституционен съдия Пламен Киров.

"Богат класьор" очаква той да внесе министърката във Висшия съдебен съвет - нали шест месеца вече се събират. Сигурно папката й със сигнали срещу него е станала много обемиста, продължи Киров, който коментира темата през bTV.

Премиерът можеше да докара имената до 20, до 23 може би, но в крайна сметка в "Гугъл" толкова са открили, иронизира той и материалите за 19 души, свързани с престъпления, с които Кирил Петков се яви вчера в прокуратурата.

А на въпрос по папката на премиера Кирил Пеков ще има ли действия обясни: "Обвинение ще има, когато има доказателства. Предполагам, че сега главният прокурор ще се обърне към правосъдния министър, към председателя на ДАНС, ще организира с онова, до което може разследвания. За споменати в списъка лица има европейска заповед за арест, издирване с Интерпол - каквото е могла, е направила прокуратурата."

Очевидно това не е начин, по който трябва да комуникират институциите в българския конституционен модел на разделение на властите, коментира професорът. Определи това като "една класическа война между институциите, като всеки дава всичко от себе си тя да продължава".

Пренесе се и на европейски терен - България беше в унизителното положение министър-председателят, министърът на правосъдието и главният прокурор да бъдат привикани и разпитвани в една подкомисия на ЕП, напомни той. Друга държава в Европа не е била поставяна в такова положение.

В плана ни, по който искаме да получим 12 млрд., са поети ангажименти да се справим с върховенстото на закона, а се купуват паспорти срещу измислени инвестиции, каза още Киров.

Според Киров решението на КС не е изненадало никого - щом министърът на правосъдието може да предлага назначаване на магистрати, може да иска и освобождаването им на основанията, предвидени в конституцията. Хубаво, че се съмняваме в някои персони във ВСС, но забравяме, че той сега не е в пълен състав, каза още Киров. И попита какво е пречело на съдиите да излъчат своята квота и да попълнят овакантените места. Какво направи парламентът?

Президентът да прикани парламента да си изпълни конституционните задължения и да попълни състава на ВСС, призова юристът. Общо 3 места са вакантни, не е ясно може ли да променят балансите, ако назначат "свои хора", както се изпусна министър-председателят, вметна Киров.

За попълване на прокурорската колегия от квотата на НС обаче трябва мнозинство от 2/3.

Така в момента имаме 22-ма от 25-членен състав на съвета, а главният прокурор няма да участва в предстоящата процедура, т.е. остават 21. Гласовете, нужни да се предложи на президента освобождаване на главния прокурор, са 17. Всеки може да си направи сметката, коментира Киров.

По същия начин парламентът не правел нищо да попълни състава на съдебния инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
7
 
5
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
Гешев, Тиквата, Доган, Карадайъъъ и Пеевски им е време за затвора доживотна присъда....
177
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ще остане в историята като осъдения главен прокурор на мафията.
176
1
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Пълен цирк брадчед!
175
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберясалите бавно се оттичат в канала. Стотинките постепенно ще свършват, защото гуруто им не познава действие изваждане. Сал един каскет им остана, но и той е пътник и тогава ще лъсне цялата истина за бандитското им управление. Дебелото се уреди в Дубай, Толупът сигурно ще избяга в Антарктида, останалите да му мислят...
174
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак идват от улицата, Слави го знаем и Радеви хора. Какво освен мизерия очакваме? Сами си ги избрахме.
173
2
 
10
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Пълен цирк брадчед!
172
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 190За герба..вата ша...йка говориш нали
171
3
 
1
 
! Отговори
GURU преди 2 години
Do 173 Bravo tochno i dobre kazano
170
3
 
4
 
! Отговори
Rada преди 2 години
До 187 kakvi glypocti govorich nevigdach li che cega bulgarckia narod givee vuv bednoct
169
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настъпва мъчителната cмъpт на гербавата cмpaд! Настъпвааааа...
168
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължава Простотията! Номера с възмездието е изтъркан,Кирчо! 30 години,кой дойде все наказва и затваря! Най малко вие сте упълномощени от народа за да наказвате,дори не сте партия! Движение на баджанаци,кумове и ортаци!
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Законни поводи за започване на разследване са:1. съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление;2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване ----///---- Поводи за започване на разследване може и да са, но не са доказателства. Освен това повод за започване - да, но не задължение за започване. Иначе трябва да се разследва всяка напечатана глупост
166
2
 
9
 
! Отговори
Ц ц ц преди 2 години
Голяма излагация, човече, такъв зеленчук досега не сме имали на висока държавна длъжност ! Ако навън разберат какви ги върши нашият, ще ни се смеят със зад ниците си !
165
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИКВУН СЕ ТЪРСИ ДА ОТГОВАРЯ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
164
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев увисна.Ясно.Ами къде се покри айдука престъпник ТИКВУН.
163
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 173- ние няма да питаме,а ще ви покажем директен път за бай Ставри.
162
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
182-ми във Гугъл пише за един затворник във Чехия,за едни 40 000 000 000 ,за едно убийство със гранатомет,и още куп престъпления?
161
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то в гугъл пише и за дамаджаните, за фалшиви декларации за поданство, за огромни фигурантски злоупотреби, също и за техноимпекс пише. За гушнати 9 000 000 000 (милиарда) лева само за декември, ама за тези неща нищо не казва другарката йорданова.
160
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ОСТАВКА, още можеш достойно да си тръгнеш, после наследника ти, ще те вика по някой много неудобни въпроси.
159
7
 
32
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Няма значение в какво го обвиняват Гешев той е силна фигура и неговите опоненти се страхуват от него.Защото почти всички са омърсени от корупция и политически интриги..Управляват ни ни хора без морал и обвързани с разни олигарси и лобита.Давай Гешев,подкарай ги всичките и ще станеш национален герой.