За папката на Йорданова срещу Гешев и "богатия класьор" от Гугъл

Бивш съдия иронизира материалите на Кирил Петков
10 фев 2022 11:00, Нели Христова
228
За папката на Йорданова срещу Гешев и "богатия класьор" от Гугъл
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще стартира от вторник процедурата по искането си за отстраняване на главния прокурор. Преди това решението на Конституционния съд трябва да бъде публикувано в държавен вестник и да влезе в сила, а това вероятно ще стане този петък. Това прогнозира преподавателят по право в Софийския университет и бивш конституционен съдия Пламен Киров.

"Богат класьор" очаква той да внесе министърката във Висшия съдебен съвет - нали шест месеца вече се събират. Сигурно папката й със сигнали срещу него е станала много обемиста, продължи Киров, който коментира темата през bTV.

Премиерът можеше да докара имената до 20, до 23 може би, но в крайна сметка в "Гугъл" толкова са открили, иронизира той и материалите за 19 души, свързани с престъпления, с които Кирил Петков се яви вчера в прокуратурата.

А на въпрос по папката на премиера Кирил Пеков ще има ли действия обясни: "Обвинение ще има, когато има доказателства. Предполагам, че сега главният прокурор ще се обърне към правосъдния министър, към председателя на ДАНС, ще организира с онова, до което може разследвания. За споменати в списъка лица има европейска заповед за арест, издирване с Интерпол - каквото е могла, е направила прокуратурата."

Очевидно това не е начин, по който трябва да комуникират институциите в българския конституционен модел на разделение на властите, коментира професорът. Определи това като "една класическа война между институциите, като всеки дава всичко от себе си тя да продължава".

Пренесе се и на европейски терен - България беше в унизителното положение министър-председателят, министърът на правосъдието и главният прокурор да бъдат привикани и разпитвани в една подкомисия на ЕП, напомни той. Друга държава в Европа не е била поставяна в такова положение.

В плана ни, по който искаме да получим 12 млрд., са поети ангажименти да се справим с върховенстото на закона, а се купуват паспорти срещу измислени инвестиции, каза още Киров.

Според Киров решението на КС не е изненадало никого - щом министърът на правосъдието може да предлага назначаване на магистрати, може да иска и освобождаването им на основанията, предвидени в конституцията. Хубаво, че се съмняваме в някои персони във ВСС, но забравяме, че той сега не е в пълен състав, каза още Киров. И попита какво е пречело на съдиите да излъчат своята квота и да попълнят овакантените места. Какво направи парламентът?

Президентът да прикани парламента да си изпълни конституционните задължения и да попълни състава на ВСС, призова юристът. Общо 3 места са вакантни, не е ясно може ли да променят балансите, ако назначат "свои хора", както се изпусна министър-председателят, вметна Киров.

За попълване на прокурорската колегия от квотата на НС обаче трябва мнозинство от 2/3.

Така в момента имаме 22-ма от 25-членен състав на съвета, а главният прокурор няма да участва в предстоящата процедура, т.е. остават 21. Гласовете, нужни да се предложи на президента освобождаване на главния прокурор, са 17. Всеки може да си направи сметката, коментира Киров.

По същия начин парламентът не правел нищо да попълни състава на съдебния инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-малко право да обвинява някого в нарушаване на закони, конституция и разни престъпления има Кирил Петков. Защо той може да не спазва законите и конституцията, а за други да търси отговортост. Може би защото е под крилото на президента. Какво искат тези хора-правова държава,или правосъдие за едни и безправие за други?
137
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпо,по-тъпо,дайте доказателства.Ако гражданите,които нямат право на обиск и арестувани трябва да представят доказателства,вие за какво сте?За украшение?!
136
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прикриватурата искала доказателства да й се представят. Че не е ли нейна работа да търси и представя доказателства. Ако друг ще й върши работата, на него да плащаме, а те да си ходят да си мързелуват у дома.
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По точно над 200000 биткойна, което е няколко десетки милиарда.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За папката,шапката и каскета.
133
21
 
15
 
! Отговори
До Не разбрал преди 2 години
То и Хитлер е един човек, ама го обвиняват в смърта на 60 милиона души, така че човек с власт не е за подценяване. А колкото до Гешев, той свърши много, чадър над КТБ- 5 милиарда, 250000 в биткойн изчезват мистериозно, удряне на неудобните, спокойствие за други, въобще тия от ДПС и ГЕРБ много го ценят.
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но в случаи, когато сигнали подават издатели на медии, обслужващи обвинението и определени управленски кръгове, или съпругата на Петьо Еврото Любена, да речем, прокуратурата се задейства със скоростта на светлината и неудобните биват сготвени начаса. От друга страна, самата прокуратура, особено специализираната, непрекъснато върти старата плоча с "срещу нас има политически натиск". Наистина ли? Дайте доказателства, защото досега е просто голо оправдание и безсилие.
131
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това, може ли Гешев да каже по какъв начин и с какви средства граждани, фирми, НПО и медии биха могли да събират годни за пред съда доказателства? Те не са разследващ орган, нямат правомощия освен гражданския си дълг и съвест. Те ли, например, трябва да осигурят доказателствен материал за корумпиран министър, когото всички виждат,че живее в лукс без да плаща, придобива имоти под формата на подарък или за безплатно ползване, затваря си очите за ощетяването на държавата със стотици милиони?
130
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е свежа снимка на мафиота прокурор, след конституционното тълкувание, че правосъдният министър може да му поиска оставката, затова изражението на лицето му вече не е толкова нагло, знае че дните му като главен прокурор са преброени.
129
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да виждате някъде да е записано, че подаващите сигнал трябва да са осигурили на обвинението доказателства? Данъкоплатците плащат на прокурорите всички разходи по разследванията, които често продължават с години и гълтат огромен ресурс от кадри, експертизи, проучвания, изследвания, командиовки плюс заплати и премии. Разходите са много по-големи. Резултатите обаче са мизерни, а доверието в прокуратурата е убийствено ниско. Защото се вижда и от самолет, че прокуратурата действа избирателно.
128
0
 
10
 
! Отговори
по закон е така преди 2 години
Целта на наказателното разследване е събирането на доказателства,които потвърждават или оборват предположението,че дадено лице е извършило определено престъпление.Разследването може да започне по оплакване до разследващите органи за извършено престъпление или защото същите органи са разкрили данни,предполагащи извършването на престъпление.Всички етапи на разследването се осъществяват от разследващи полицаи, следователи или прокурори.Но само прокурор може да ръководи и контролира разследването
127
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно как лицата незаконно изтъргували държавна земя и завлекли държавата с 27 000 000 лева преди десетина години във времето на "небивала корупция", сега са премиер Киро и вицепремиери Асан и Лореал.
126
17
 
8
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
Каскета какво иска, да му сервират всичко наготово?!Това, че той не смее да разследва няКОЙ хора е проблем на гешефтурата. Искат премиерът да му даде папка с доказателства? Много нагло
125
7
 
5
 
! Отговори
Не разбрал преди 2 години
До До 119 И какво до тука е направил Гешев с неограничената си власт? Много се говори, а малко се действа
124
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 2 години Гешев доказва на 100%, че не никакъв прокурор, а главен рекетьор, баш бухалката на мафията. Ако беше прокурор щеше да е внесъл състоятелни обвинения срещу онези, които уж подгони. Няма осъден олигарх! Вижда се, че Гешев не цели присъди, а съсипване и изземване на бизнес и пари от едни хора в полза на шайката около Бацо и Шиши (Доган). Държавата и законността са последна грижа за "инструмента на Господ".Такива бяха преди него безхаберника Братиньо Велчев, психаря Филчев и Татарчев.
123
9
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Миризлив ЧОРАП-пожарникарски.
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дни пак осъдиха прокуратурата на 80000 за бездействие, че пуснали някакъв рецидивист, който после убил 6 човека. Проблема е, че на ония с 10к заплати не им пука, парите трябва да ги платим ние с данъците си.
121
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До ГЕРБ, не е чак толкова,колкото е остър,твоя бойко.
120
3
 
15
 
! Отговори
след анализ преди 2 години
До Анонимен 130 Той премиера иска да докаже че тия служби ДАНС, КПКОМПИ и разузнаване са напълно излишни. Достатъчен е един компютър, Гугъл и няколко жълти вестника за да се преборим с престъпността и корупцията. Освободения ресурс след закриването на тези служби ще отиде за инвестиции във високите технологии.
119
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдебната реформа ако се направи от ТЕЗИ ТИТАНИ НА ЮРИДИЧЕСКИТЕ НАУКИ ЩЕ БЪДЕ ПО- ЗЛЕ ОТ ИЗБОРНИЯ ЗАКОН НА МАЯ МАНОЛОВА И ЗАКОНА ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, СЪЗДАДЕН ОТ МНОГО НАЧЕТЕН ЮРИСТ ХРИСТО ИВАНОВ! ЛОШО!ОЩЕ ПО-ЛОШО!ПРОДЪЛЖАВАЙ ПРОМЯНАТА С УСМИХНАТИ ***!