Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще

"Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога, каза министърът на околната среда
21 фев 2022 11:03, Ния Христова
148
 
Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене" и ще затворим ли въглищните централи у нас?
 
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Министърът беше категоричен, че въглищните централи у нас също нямат бъдеще у нас.
 
"Марица Изток" ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички, приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат много пари заради квотите. Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", заяви Сандов. 
 
Той подчерта още, че на страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.
 
"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят 3 от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.
 
Той коментира и казусът със строежа на "Алепу". 
 
"Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови ската. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът. 
 
Сандов направи коментар и относно недоволството около статута на НИМХ.
 
"Сменя се само принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше силно политически мотивирани действия, особено от директора на института. Надявам се, че след като законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че това ще бъде полезно за работата на института", коментира Сандов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън разки, че следващата стъпка на Комисията ще бъде приемането на комуникации за устойчиви въглеродни цикли с цел да се премахнат от атмосверата въглеродните емисии и да се балансира импакта на СО2. За тази цел трябва да се намали зависимостта от изкопаеми горива и да се ъпскейлне зеления бизнес модел за да бъдат риуорднати селскостопанските мениджъри за въглеродното секвестиране и да се гаратнтира биодивърсити протекшън.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Брюксел на заседание на ЕК заради цените на тока и газта комисарите решиха да се спре газта от Русия и въглищата и ще минаваме на безплатен ток от вятърни мелници, соларни панели и биогориво от отпадъците.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брадчед ти обезсмисли идеята за създаване на ЕС . В БГ няма бъдеще нищо . Ама братушките ако резнатт кранчето ще обурнете палачинката и въглищата ще станат най екологични .
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните мошеници имат ли обяснение, защо точно въглеродния двуокис, който е жизнено важен за живота и за растенията на планетата е причина за изменение на климата, а не кислорода, или азота? Климата се изменя и винаги се е изменял, защо точно CO2 избраха?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникален реактор ще осигури енергийното бъдеще на Русия. Новият ядрен реактор на бързи неутрони с охлаждане на олово ще се превърне в демонстратор на уникална технология - напълно затворен ядрен горивен цикъл.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Ако зависеше от такива като Сандовчето 99% от човечеството ще се върне да живее в пещерите!" - няма "ако". От такива зависи. И вече се връща. Европа и изостанала с около 20 години в развитието на технологии в енергетиката, похарчи трилиона пари на хората за вятърни мелници и соларни панели които се оказаха скъпи, неефективни и замърсяват повече дори от въглищата.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо за горенето на европейските отпадъци да каже тоя мазник... за горската мафия... за частните вец-ове, дето отклоняват реките ... м и н дил
12
0
 
7
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
скоро ще го бият едни тъмнокафяви
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на всички стоки растат, на ток, на храна, на техника. Цените на суровините също растат, при това все по-трудно се намират и дългото чакане за доставки вдига цената на крайния продукт. Цените на енергоносителите са катастрофа за Европа.
10
1
 
0
 
! Отговори
Бъгарин преди 2 години
Да минеме да Ривиани, да караме Ривиани и да спрем да купуваме бензин от Русия и ще си турим перки и соларки на покрива и ще зареждаме ривианите безплатно със слънчева и вятърна енергия. Това ще причини опустошителни порежения на слабата руска икономка и Русия ще фалира.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ти, моето момче, и ти нямаш... Като ви подгоним с лопатите...
8
7
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 години
България минава на геотермални и водородни енергийни източници и спира да купува газ и нефт от Русия. Това ще причини опустошителни порежения на слабата руска икономка и Русия ще фалира.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще седим на тъмно, важното е да е чист въздуха.
6
0
 
22
 
! Отговори
Ай, майкоооо! преди 2 години
Разпознавал ядрената енергия като проблем моравия! Ако не беше баш пък тая енергия как пък ще се произвеждат любимите ти фотоволтаици, че и батерии, че и какво ли не още. Като обърнем транспорта на електрички, ще ги зареждаш от фотосинтеза ли? Изобщо, когато здравомислието бъде изместено от екоталибанство назрява проблем.
5
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
На Сандов между ушите духа страхотно течение.Ако затворим въглищните централи,задължително трябва да построим АЕЦ Белене.Иначе се връщаме в пещерите.
4
1
 
2
 
! Отговори
Казах Ви преди 2 години
ЗС, чете се ЕзЕс или ЗелоноСертификатчици са най-нисшите организми на този свят, апаранчиците на Глобалните Фашисти, продали и майка си за 30 сребърника като ЮдеюСемит!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами мнението е продажно и ще ти кажа защо.Китай остави въглищните централи където са с най добра икономика в света а ти нямало бъдеще Да те питам колко взе и от кой ?
2
1
 
21
 
! Отговори
ЗеленоСертифакатчици преди 2 години
работят с всички сили да ви върнат в 13-ти век! а Китай откри 20 нови Въглишни Централи и вече Замърсява 2 пъти от целият останал свят взет заедно!!
1
1
 
19
 
! Отговори
А ние, незелените преди 2 години
разпознаваме вас като основна причина за скъпия ток