Арх. Йордан Терзийски: Форсмажор има в Украйна, в България - не

В бюджета е заложена огромна сума за инфраструктура, посочи депутатът от ПП
Обновена: 17 мар 2022 22:28 | 17 мар 2022 22:27, Анисия Иванова
9
Арх. Йордан Терзийски: Форсмажор има в Украйна, в България - не
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Форсмажор има в Украйна, в България - не. Не би трябвало и да има. Това е един анализ, който трябва да се направи и тепърва да се обсъди. Цялостен форсмажор би довел до сериозни рискове за всички и за бизнеса", каза депутатът от "Продължаваме промяната" арх. Йордан Терзийски в студиото на "Денят ON AIR".  

Той уточни, че във всеки договор има форсмажорни клаузи и всеки може да се базира на тях.

"Може да се стигне до рискове да не се изпълнят редица договори. Това не е най-правилното решение, но сега тепърва ще се обсъжда. Коалиционният формат е динамичен и интензивен, това е и смисълът от него. Винаги има обратно становище, мнение, което да обогати всяка една тема. Това дава пълнота и обмисленост на всяко решение", смята арх. Терзийски.

Според него не е необходимо в момента да се говори за трус в коалицията, тъй като едно несъгласие не означава именно това.

Относно това как ще овладеем ценовата криза, гостът в студиото каза, че ситуацията започва да се регулира и добави: "Процесите са повлияни отвън, ние сме част от един европейски пазар и няма как при нас да не се усетят инфлацията и резултатите от войната в Украйна".  

Арх. Йордан Терзийски засегна и въпроса дали в тази ситуация е най-евтина цената за пътищата.

"Пътища се строят и това ще продължава. Добре е те да са на оптимална цена. Цената обаче не е единственият фактор. Сега инвестираме, в бюджета е заложена огромна сума за инфраструктурни проекти", посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се фокусираме и върху нещо друго - тези пътища да бъдат качествени, сертифицирани. И отбеляза, че паралелно със строителството върви друг процес - "батаците в документацията".

"Историята с "ин хаус" е широко известна. Освен тази схема за заобикаляне на обществените поръчки, има още една. Вече изчисляваме дължимите суми от нея. Става дума за текущите ремонти и поддръжка", заяви депутатът.

Арх. Йордан Терзийски информира, че са сключени договори за текущ ремонт и поддръжка за отделните области и магистралите.

"Те са сключени за 631 млн. лв. за 5 години. Само за първите 2 години са похарчени 2,6 млрд. лв. повече. С тези пари можеше да се довърши "Хемус", изтъкна той.

По думите му зад тези ремонти, които са за текущ ремонт и поддръжка, се касае за основни ремонти. Създадена е комисия, която обследва тези договори.

"6 от тези 34 договора вече са анализирани. Излиза, че над 90% от сумите са за основни ремонти. Те са минали по графата "текущ ремонт", тоест са без разрешение за строеж, без актуване и надзор... което е заобикаляне", завърши архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като има комисии? Целта явно е да не работят. Борисов поне режеше лентички..Тия в прав текст казват,че няма да строят нищо
6
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Поредния джeндъp.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Форсмажорно ще бъдат изгонени БКП както и всички съешили се по много уродлив начин с тях.
4
0
 
5
 
! Отговори
Офф преди 2 години
Какъв е тоя кифльо ?
3
2
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Ако трябва, със собствени средства ще достроим Хемус.
2
3
 
13
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Момче, една година сте на власт със служебните. Само анализи правите още. Мандатът не е безкраен. Дори целият, който ме съмнява да изкарате, е 4 години. Та, какво сте заложили остави, но една година нищо не свършихте, нула, само приказки. Ето и сега, арести, кьорфишеци. Не смятате ли, че е време да работите вече, да свършите нещо? Инфраструктурата на разбомбена Украйна е по-добра от нашата. Не ви ли е срам да го говорите само??
1
1
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Съгласен!