Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор

В офиса й постъпват много жалби от България
20 мар 2022 21:14, Нели Христова
255
Лаура Кьовеши: България е корумпирана - това си е фолклор
Снимка: БГНЕС

България е корумпирана - това си е фолклор. Има фолклор за всяка държава членка. За да се бориш с корупцията ти трябва ефикасна правораздавателна система, трябва ти политическа воля за борба с това, трябва ти много добра превантивна система, образование, да промениш манталитета. А най-важното - да осъзнаваш, че борбата с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден - не само борба на полицаи, прокурори и съдии, а борбата на всички граждани - всеки ден. И никога не бива да се отказваш. Това заяви в специално интервю за предаването "120 минути" по bTV европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. То е направено по време на визитата й в София ден преди арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Кьовеши уточни, че корупцията не е нещо, измислено в една страна, в една държава членка на ЕС.

"Можете да намерите корупция във всички държави по различен начин - на високи нива или на по-ниски - но е необходима ежедневна борба, за да се контролира това явление, и никога да не се предаваш", добави Кьовеши.

Европейският главен прокурор каза, че в офиса й постъпват много жалби от България, свързани със злоупотреби с евросредства, особено в сферите на земеделието, строителството, здравеопазването, инфраструктурата.

"Така че в различни области. Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или части от нея, изпращат и директно в Люксембург, а повечето - подават тук, в България", допълни Лаура Кьовеши.

Тя обаче отказа да отговори на въпрос дали има доверие в българския главен прокурор Иван Гешев с лаконичното "без коментар". Европейският главен прокурор уточни, че не трябва да се говори за конкретна личност, а за това да има механизъм за контрол, който да работи.

"Според мен, независимостта е границата, която не бива да се преминава. Това е най-важното качество, което трябва да има прокуратурата - не само главния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без независимост на магистратите няма как да се говори за върховенство на правото и не може да се говори за равенство пред закона. Ако си независим, можеш да докажеш, че законът важи еднакво за всички. Да си представим прокурор, който не е независим, да открие производство срещу министър, срещу депутат. Ще може ли да изпълнява задълженията си без да се страхува, че на следващия ден може да бъде премахнат, да бъде наказан, дисциплинарно разследван или дори да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна", категорична бе Лаура Кьовеши.

Запитана дали е получавала официална информация от правителството в София относно потенциални престъпления с евросредства от страна на хора във властта, тя заяви: "Не мога да говоря за конкретни дела, но мога да споделя, че има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, защото съм абсолютно против да има монопол със само една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от различни власти различни видове сигнали, но не мога да коментирам конкретно в какво качество са докладвали за тези производства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
4
 
! Отговори
До CriticusMagnus преди 2 години
Там е проблема, изкраде се България, а имаше няколко показни акции, след което България беше осъдена още да плаща. От всичките само Иванчева не ни е осъдила още, а съм сигурен че я сготвиха.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много рядко пиша коментари, но вече започнах да се ядосвам и аз - от както дойде роден в България, но израстнал в чужбина министър прецедател, съответно не разбираш в детайли случилото и случващото се в държавата, ми прави впечатление, че различни чужди господари започнаха да дават посока на управление в страната. Кьовеши и черният господар от НАТО са само 2 примера от тази седмица. Бе я си бий те шу та всички чужденци. Ние сме живели и преди вас, все някак и не всичко е били зле.
101
1
 
4
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Никой не може да отрече, че тук се краде най-много. Дори последните 10-20 години забелязвам една много кофти тенденция. Обикновения човек - работник, Сиг...ин и така нататък, спря да краде на килограм, докато политиците ни почнаха на тон да крадат. И не само политици, а и новокапиталистите, част от които синчета на бивши номенклатурчици. Наистина ми е странно, че обикновения трудов човек не краде, а неговите работодатели крадат не само от държавата и Европа, а и от него.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus 116 Мен паметта не ме лъже, гербавите нямаха опозиция :) Кое е незаконно и защо да е посред нощите? А всъщност трябваше да го направят, защото хората затова гласуваха за тях - защото казаха, че ще вкарат по затворите бесепарите, които крадоха, преди тях.
99
3
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
До Анонимен 113, мнението си е твое... Не знам, може и паметта да ме лъже, но ако се сещаш моля припомни - кой точно лидер на опозиционна партия е бил арестуван посред нощите по гербаво време? Само питам...
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щирлиц 114 Нали, ако беше, щяхте да я познавате :)
97
6
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Тази Лаура да не е от Шекер махала,или от Филиповци?
96
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnua 109 Всички гербави трролове пишете, че не сте за гербавите :) Кой закон са нарушили "оста Петков-Рашков", според Вас? Кокво е "формировка"? Защо не Ви притесняваше, че герб завзеха цялата власт :) А сега новите имат много изключения :)
95
1
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Неслучайно, според Конституцията на България, съдебната власт (в това число и прокуратурата) не се назначава с пряко избори от народа... Това не е само прищявка на управляващите от 90те... А още със създаването на съвременната Българска държава този принцип е чриет...
94
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
То е ясно че навсякаде има някаква корупция.но при нас е само корупция.Навън ако вземат по 10% от сделка при нас искат 50 % и нагоре.ГЕРБ доразвиха модела до невиждани висоти.Кражби ,корупция и калинки навсякаде.Не е важно как ще се свъши работат важното е да се усвпят комисионните.Догодина почваме ремонта на свършеното и нови комисионни.Е как нямам да се борят със зъби и нокти да се върне Боко?
93
3
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnua преди 2 години
До Анонимен 103, а Оста Петков-Рашков подчинява ли се на закона? Или недосегаемите викат - дръжте недосегаемите? Не съм за ГЕРБ, но ме тревожи мисълта една формировка да се опитва да завземе цялата власт в страната... Без изключение!
92
3
 
6
 
! Отговори
Фолклор? преди 2 години
Ами тя не казва нищо конкретно за никой от престъпниците по високите етажи в БГ , срещу които е получила сигнали, говори с общи кухи фрази....Явно такива са всички бюрократи в Евро съюза- имитират дейност, но реслно не смеят да повдигат персонални обвинения срещу изобличените в корупция. Какъв фолклор, това е ежедневна брутална реалност. И това "Без коментар " за Гешев .....ами и аз съм без коментар!
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдът трябва да е Народен иначе нищо не става
90
2
 
5
 
! Отговори
Сводника Барни преди 2 години
В теб ни е надеждата Лаура!
89
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Нашите усърдно крадат, Люксембург и още много като тях също толкова усърдно перат парите. Само дето в т. нар. развити държави има средна класа, макар, че тя се топи от десетилетия. В България обикновените хора трудно оцеляват ако не са част от някаква схема.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли притеснява, че Америка защитавайки своя интерес, ни военна държава. В същото време ние никакъв интерес нямаме от това. Военните-несигурни региони водят то отслабване и спиране на дългосрочните инвестиции, спиране на икономиката и развитието на всяка държава. Нима наистина мислите, че НАТО(Тоест Америка с военни и казарми) тук при нас е нещо градивно и смислено? Защитавайки техния интерес, загубихме нашите интереси и търпим инфлации и още нови проблеми.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnua 100 Независима означава да се подчинява само на закона. А нашата закона за нищо го няма и си чати с пи ар севи бойко. Това в друга държава щеше да е невероятен скандал.
86
2
 
3
 
! Отговори
CriticusMagnua преди 2 години
Независима прокуратура не означава ли и прокуратура независима от изпълнителната власт (оста Петков-Рашков)? Или прокуратурата (част от съдебната власт) трябва да е независима от другите но да е зависима от изпълнителната власт? Само питам...
85
2
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Да бе..всички останали са нърдове и глупави..само вашия вожд е най учен. Без 1 прочетена книга и едва завършил милиционврското.
84
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да се изчистим от всички русофили. Русофилите подкрепят бсп и герб. На тях им харесва да има корупция. Те желаят корупция, защото така са свикнали. За дпс е друга тема...Ако питаш гербаджиите...то тук корупция няма. Иначе..всички гербаджии са с коли за над 200к и живеят в къщи за над 500к.И как така, случайно? Раздавали джипове...и мъжа на едната се наредил. Приятел му дал на другия къщата си за 1млн. Иначе..неее..корупция няма. Бойко по телвфона нарежда на кохо да му се смачка