Петков за Плана за възстановяване: Той е работещ, иновативен и ще осигури промяната

Премиерът посрещна в Министерския съвет председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Обновена: 7 апр 2022 14:10 | 7 апр 2022 10:32, Красимир Ангелов
273

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков посрещна председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет. Лидерът на ЕК представи финализирания национален План за възстановяване и устойчивост.

България бе единствената държава в ЕС с неодобрен до този момент план. Той трябваше да бъде предаден миналата година по това време, но след първите парламентарни избори, беше многократно променян, прекрояван и отхвърлян от еврокомисарите.

Още по темата
"Този план е работещ, иновативен и наистина ще осигури модернизацията и промяната в България", подчерта в началото на съвместната пресконференция премиерът Петков.

"Благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е финализиран. Този план, който е в размер над 12 млрд. лв., е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира", отбеляза Петков по време на съвместната пресконференция с председателят на ЕК.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, както и предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент планът поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници. Премиерът Кирил Петков отбеляза още, че планът предвижда 1,3 млрд. лв. за икономическата трансформация на България.

"Днес Европейската комисия дава зелена светлина на плана за възстановяване и развитие на България. Това е изключителен план", заяви от своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет.

Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Това е важно и добре дошло, защото имаме нужда България да бъде заедно с нас по пътя към климатична неутралност, заяви фон дер Лайен. По думите ѝ българският план отговаря на много сериозни изисквания и условия. Той съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства.

Подкрепата към най-уязвите също е много важна тема, отбеляза фон дер Лайен и подчерта широките антикорупционни мерки.

"Иновациите в Европа ще бъдат създадени тук, за сигурни технологии. Това е безценен актив във все по-бурен свят. Следващо поколение ЕС – това е големият План за възстановяване на обща стойност 800 млрд. евро, за да преустроим ЕС за следващите поколения", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Първата тема е за чиста енергия. Втората е дигитализацията. А третата са инвестициите, за да направим нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни“, посочи и тя и посочи, че днес ЕК дава зелена светлина на България за Плана за възстановяване и устойчивост.

"Имаме нужда от България в прехода към зелена и устойчива икономика. Декарбонизацията и законообвързващи ограничения за емисията знаем, колко са важни. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са изключително важни, за да не бъдем повече зависими от руски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници", посочи още Фон дер Лайен.

Тя ни благодари за подкрепата за украинските бежанци и припомни, че има европейски средства, с които да се подпомогнат страните, които приемат бягащите от войната.

"Искаме целият свят да даде обещание за солидарност към украинските бежанци. Това ще стане на онлайн събитие в събота с канадския премиер Джъстин Трюдо, обяви Урсула фон дер Лайен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Кой го интересува зелена енергия, при положене,че 3 години нито един българин не получи поне по една депутатска заплата в тая криза, единствената територия и в Африка дават но не и тук, който може да емирира.
220
0
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Ако трябва хиляди пъти избори ще се правят, но така ще е докато се закрие тая територия и не дойде истинската партия.
219
0
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Петков никой няма да гласува за никоя партията от сегашните който и да си направи партията само партията на безпартийните ще ви измете всичките,3 години обяснявам как трябва народа да получи пари, а не разни проекти всеки клошар и трайно безработен те са между 1 и 2 милиона, пенсионерите също са около 2 милиона и още 1 милион работещи и учащи трябва да получат пари на ръка,а не като вашия фалшив план не ви е срам, но народа не забравя. На изборите ще разберете.Като разберете повече власт няма.
218
1
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Петков в тоя план безвъзмедни са само батериите уж, а къде е истинския план с безусловен базов доход,безвъзмезни средства, шкаф, швейцарска минимална пенсия, швейцарска минимална заплата, тридневна или четиридневна работна седмица и тнт.Скоро ще паднете от власт особено като се създаде партията на безпартийните,от 13 милиарда 4 5 милиона българи и стотинка няма да вземат 3 години, поне 100 лв да бяхте дали като сърбите как може 4 5 милиона българи 3 години и стотинка да не вземат не ви е срам.
217
0
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Урсула е дашла да ни каже че трябва България да вдигне ветото А не както Киро си измисля ТОЗИ план облагодетелства определени кръгове а не българският народ или икономиката ни Затова подмяната дойде да обслужва своите
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
62 влака за куку транспортния и 1.5 млрд.за Прокопиев,не разбрахме нищо за най уязвимите групи,за компенсации ,а за магистралите _ и пътища - нищо.Ами хората пътуват с коли и туризма се движи с автобуси,освен със самолети.А магистрала " Черно море" ,а санирането на сградите нищо общо с гърците които вече санират жилищни сгради .
215
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След два месеца когато цената на токът за бита стане на цената колкото за промишлеността-0.80 лева за киловат,ще се наложи Кире "Умното"да стяга куфарите на бегом!
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото вие не приехте плана на ГЕРБ миналия май, ако го бяхте провели тогава вече щяхме да имаме парите.
213
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работен иновативен само дето до края на петилетката ще останат 1 милион българи!
212
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй то да си управляващ и сам да си пишеш шестици на управлението!
211
8
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
ЕК дава висока оценка на политиките и стратегията на българското правителство. Браво ! И успех !
210
2
 
16
 
! Отговори
Прости му господи преди 2 години
Той не знае какво прави. Това е един Иновативен ***. Нищо смислено не сътворихте от както ГЕРБ не са на власт. Дори спряхте това което се строеше. Сега по добре ли живеете от преди година, протестъри ? Няма ли да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете ? Или сте доволни от промяната !?
209
1
 
8
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Да се чете така, ще се възстановяваме от локдауните с фотоволтаици и ветрогенератори. Нулева неутралност може да има само при икономическа или физическа смърт. Великото замуляване, така мечтано от Шваб и МВФ се случва. И Путин има ключова роляв Плана, без тази война няма как да ни занулят.
208
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро промяната ти не струва!Със тия цени на горивата ще ни качите на коне и каруци!Ще ни уморите от глад бе хора,първо пландемията сега секирата на ЕС!То хубаво санкции ама да си бяха оплели кошницата първо пък тогава да изолират Русия!Аман от ***!В името на хляба и живота ще подтисна в мене патриота!Де е Канада!
207
1
 
6
 
! Отговори
внимавайте преди 2 години
Само да не ги откраднете. Каскетът ще ви дебне.
206
2
 
6
 
! Отговори
Xcvрргх преди 2 години
Гласуваш за ПП и получаваш БКП и Слафчоо.. Затова изпързаляха Манолова и ДБ , които очевидно са истинските алтернативи на петата колона на Путин.
205
1
 
11
 
! Отговори
Кой обра касата преди 2 години
Обикновенният Българин няма да види и стотинка от тези пари. Защо в една Гърция нещата са коренно различни? Оставка веднага.
204
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Петков,като говорител и защитник на Васил Божков ,как ще коментирате заплахите срещу наблюдаващия прокурор?
203
1
 
10
 
! Отговори
ПеткоФски преди 2 години
От месец Май, Кире ще е Македонски гражданин.
202
1
 
7
 
! Отговори
СС преди 2 години
Най новите технологии и цифровизация в ЕС тоест ще сте опитните зайчета на ЕС всичко да е цифрово и електронно, чипове в картите чипове във вашето тяло, електронни пари и който не е съгласен цък копчето и вода не може да си купи да пие.... с две думи ЦИФРОВИ РОБИ от вас почваме...