Захариева: Премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не знае

Тя заяви, че Петков е поел ангажимент за падане на ветото за еврочленството на РСМ
17 апр 2022 19:10, Нели Христова
30
Захариева: Премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не знае
Снимка: БГНЕС

През седмицата министър Теодора Генчовска обяви, че България води две външни политики – на МВнР и на екипа по външна политика на премиера Кирил Петков. В "Говори сега" темата коментира Екатерина Захариева - депутат от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър.

"Очевидно премиерът прави някаква външна политика, за която МВнР не знае и ми направи впечатление, че министър Генчовска не присъства на голяма част от посещенията. Когато и двамата са там и когато Петков има среща с премиера на РСМ, е странно, че Генчовска не присъства", каза тя.

Захариева смята, че Кирил Петков е поел ангажимент за падане на ветото за еврочленството на РСМ.

"Знаем, че преди няколко дни министър Буяр Османи каза в техните медии, че се готви някакъв документ, който е почти готов за подписване, но аз лично го разбирам, че се очаква да се подпише на междуправителственото заседание", каза тя.

По думите ѝ ГЕРБ имат информация, че се подготвя ново междуправителствено заседание в началото на месец май.

"Ангажиментът, който очевидно министър-председателят е поел, ще доведе до това, че съгласието, което България години наред поддържа, ще се разруши. Той не смее да го каже на всеослушание в България, защото знае, че повечето българи ще го сметнат за национално предателство

Захариева обясни, че юридически е възможно МС да промени преговорната рамка и да каже "да" за падането на ветото пред Европейския съвет без съгласието на парламента.

"Надявам се, че няма да успее, защото все пак има декларация на парламента. Ако не иска да разрушава това национално съгласие и ако не иска българските граждани да го мислят за национален предател, е по-добре да дойде в парламента и да чуе какво казват народните представители", заяви депутатът.

Екатерина Захариева разказа и за вчерашната среща на българската делегация със сънародниците ни в РСМ.

"Нашите сънародници бяха притеснени и имаха ясни послания към премиера – България да вдигне ветото само когато техните права са гарантирани".

Според Екатерина Захариева управлението е в пълно неразбиртелство - само си бламира партиите, разрушава кворумите в комисиите - а обикновено опозицията прави това. Депутатът коментира и закриването на специализираните съд и прокуратура

"Ако спецправосъдието беше бухалка, ние най-много щяхме да искаме неговото закриване", подчерта Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а аз не знам мъжлето ти защо не е в панделата заедно с тебе заради подпорната стена-хотел......
24
0
 
5
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 2 години
Така правехте и вие,от ГрОБ-Шайката,докато бяхте на власт.Превърнахте ограбената ни държавица в разградена англо-краварска колония,която продължихте да разграбвате,като за последно.Не можеш ли да се сетиш защо сме на тоя хал сега?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков повтаря предателството на Борисов който ги пусна в НАТО по заповед на Трънп. Разбира се беше виновен Георги Димитров.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне Ганчовска да обърне внимание на външния си вид, никак не е представителен, а е важен, особено за такъв пост. Не може външния министър да изглежда проскубан и опърпан. За професионалните й възможности нищо не мога да кажа, защото досега не ги видях. И като си спомня как плюехме по "хубавото Наде". И по Костов - де го сега такъв държавник? България е болна е от московски рак, с много метастази, ама много. ЕС и НАТО не могат да я излекуват, трябва сама да го направи.
21
0
 
1
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Човек за да бъде ТВЪРДЕ ПРИЯТЕН и да бъде себе си, значи трябва да мине през трансформация !Трябва да се отрака !Любовта е ценност !На човек му трябва спокойствие, щастие, любов, жена, деца, лични пари и като цяло смислен живот !
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божеее,и тая ли пак ни я натрапвате?Най-некадърната външна министърка.
19
9
 
5
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
Тоз щъркел да се показва в неделя е крайно невъзпитано. А бе поне да се изкъпе ,та да заприлича на жена. Неделя е, остави хората да си починат!
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се хващат за Македония само да си вдигнат рейтинга.А за сметка на това лъжат и създават омраза.Путин направи това и вижте до къде се стигна.Само че Захариева първа ще избяга ако стане нещо.Не създавайте омраза с лъжите си.Тук има хора ,които ходят до Македония.Там може да има хора подобни на Възраждане които искат омраза ,но не са мнозинство.И в Македония не е трудно само за Българите ,а за всички и вие от ГЕРБ помагате за това.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Захариева май се оказва такава каквато я нарекоха.ГРОБ иска омраза на всяко ниво и с всеки само да са на власт.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твоя земя е само тази за която имаш нотариален акт.Всичко друго е чуждо,без значение дали е В България или в Македония.И като е твоя си я вземи,разбира се ако имаш документ -нотариален акт.А Захариева или взима много пари или живее в страх за да говори подобни лъжи и да манипулира Българите.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голям лъжец от тази и манипулатор няма.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и ние не знаем, обикновено всички научаваме след интервю на някой чуждестранен политик който споделя какво му е обещал Киро точно както се случи съвсем наскоро.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тихооо
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бех фен на Захариева, но Ганчовска ме направи.Последната става само за чистачка в министерството.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен до 13 преди 2 години
Гърците нямаха кой знае какъв проблем, само името Македония. Ние имаме проблем, защото земята им е наша.
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да беше взела пример от гърците как си защитиха интересите,вместо да се мотаеш като пиле в кълчища,си седнала да плюеш тези,които се чудят как да ти оправят бакиите.
9
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И калинка Захариева се изходи.След като сътвори толкова простотии в преговорите и ги доведе до затъмнена улица има нахалството да критикува другите.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той нека предаде българския национален интерес, пък след това му дреме кой за какъв го мисли: важното е да свърши работа на руснаците, да вкара бесни антибългаристи в ЕС.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партия Продължаваме Потъването ни управлява в момента!
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е национален предател и безродник.Оставка!