Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, каза Кулеба
20 апр 2022 10:35, Александър Попов
183
Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за украинците
Снимка: БГНЕС

"Вие г-н Радев сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат". С тези думи започна обръщението си към българския президент украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси", подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет. "Затова трябва да продължим със санкциите", каза Кулеба.

България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза от своя страна президентът Румен Радев.

Още по темата
Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна.

"Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия", допълни украинският външен министър.

"Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани", заяви Кулеба.

Той подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

"Днес пристигнах с българина Антон Кисе, което означава, че ние се отнасяме еднакво към всички народи, които живеят в Украйна", каза още украинският първи дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
11
 
! Отговори
Тероризъм в България преди 2 години
Българите отвориха сърцата си за Украинци и в същото време изтезават и убиват неудобни Българи!
16
5
 
10
 
! Отговори
Фашизъм Български преди 2 години
В България се изтезават и убиват Българи по поръчка на политици, а вие помагайте на Украйна!
15
6
 
11
 
! Отговори
Мууунчо преди 2 години
Забрави ли да му кажеш, че за тебе Крим е руски
14
6
 
7
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Сандо - аман от големи е/bачи дето като дойде случая се оказват полски свирачи с мабки жълади и увехнали кобури. Само устата ти голяма... Хора като теб ме карат да се срамувам от това да съм българин. Малко сте, ама как цапате..
13
19
 
9
 
! Отговори
миришелошо преди 2 години
Рундьо е путински агент, трябва да бъде съден за държавна измяна
12
17
 
10
 
! Отговори
Крим е Руски... преди 2 години
Радев, каквото вече и да прави,си остава ТРОЯНСКИ КОН на Путин и Русия.....Европа никога няма да му има доверие....... РАДЕВ =ПУТИН =КАДИРОВ....
11
6
 
5
 
! Отговори
Убиват Българи преди 2 години
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов и Гешев, институциите потулват жалбите на жертвите заради Евро Фондовете!Спасете Украинците, що за гавра е това като МВР и ДАНС убиват Българи !
10
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна подкрепа за Украйна! Путинофилите - в Кремлин да чистят на путин кенеффаа!
9
5
 
5
 
! Отговори
Фашистка България преди 2 години
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов и Гешев, институциите потулват жалбите на жертвите заради Евро Фондовете!
8
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна подкрепа за Украйна! Путинофилите - в Кремлин да чистят на путин ***!
7
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу фашистка Украйна! Никаква помощ за киевският окупатор!
6
4
 
4
 
! Отговори
Фашизъм в действие преди 2 години
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов и Гешев, потулват всички жалби и сигнали заради Евро Фондовете!В групата в ФЕЙСБУК GENOCIDE TI пише всичко, жалби, сигнали, Президента, Премиера също са уведомени!
5
15
 
32
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Аз съм за руснаците :)))
4
3
 
9
 
! Отговори
Фашизъм преди 2 години
За какво са ни МВР и ДАНС като изтезават Българи по поръчка на мутри !
3
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки интелигентен заможен и образован българин отваря дома и сърцето си, разбира се. Вият само снишените нагли бачкатори, които ще продадат и майка си за 40лв. на ден.
2
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ушко за колко бежанци отвори дома си ???
1
20
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
... а пък украинките почнаха да си отварят краката за Българите