Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията

ПП ще води политика за диалог между ДБ и БСП
21 апр 2022 14:23, Нели Христова
229
Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" няма да вземе нито една от позициите, които коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" изповядват.

Чрез публикация във Фейсбук премиерът и съпредседател на ПП казва, че партията му ще бъде отговорен политически партньор и смята, че освен че страната има нужда от стабилно правителство, Украйна също има полза от такава България.

Ето какво пише Петков:

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети,  сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.
По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна,  имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:
-          В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
-          В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;
-          Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;
-          От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и  1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.
-          Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.
-          Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.
-          Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Щатите имат много оръжие. Защо опират до това на дребните държавици? Кой ще се бие с тези оръжия? Цивилни или военни? Ако са цивилни, все тая дали ще е руско или американско оръжие. А войската им колко е точно, че им трябва толкова оръжие и все не стига?
129
10
 
6
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Истината за Нато - трай бе, т/рол мордорски! Това ли ви кара да говорите Митрофанова? Мястото на България е в Европа. Пенсионерите русофили нямате думата освен по сайтовете. Истината е, че никой нормален човек не иска Азиатската к/очина на Путин.
128
1
 
10
 
! Отговори
КВО, СПАСЯВАНЕ, БЕ преди 2 години
... Моряците сами се предадоха с бял флаг... СТИГА ЛЪЖИ.. ХАХАХААА.... Те си го признаха!!
127
4
 
12
 
! Отговори
До Истински българин преди 2 години
И като пратим нашето оръжие, Украйна ще спечели войната, така ли да те разбирам??? Ти сериозно ли мислиш, че ще обърнем хода на войната с нашето оръжие??? Какъв е смисъла да пращаме оръжие??? Малко ли правим за Украйна??? Какво още искат от нас??? Ние мнение и интереси нямаме ли според теб??? България с нещо да е виновна за войната??? Защо трябва да сме гузни, че не пращаме оръжие??? Договор за военна помощ имаме ли с Украйна???
126
8
 
2
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Анонимен 82 - разбира се! Хора като теб кротичко с спали 500 години в Османската империя. Именно те са измислили мъдроста за "сведената главица и сабята". И по лошо - предавали са тея които са се борели. Нямаме? Бяхме на едно от първите места по самоходна артилерия. А на бас, че сигурно имаме още над 300 "Гвоздики". По производство на леко стрелково оръжие и боеприпаси сигурно сме на 3 или 4 място в Европа. Нямаме, а? Нямаме топки и достойнство. Но имаме в замяна много слуги на Путин.
125
7
 
15
 
! Отговори
Zlata преди 2 години
Екипажът на българския кораб "Царевна", който бе блокиран в пристанището на Мариупол от нацистите" Азов", благодари за спасяването на военните от ДНР и Руската федерация и обвини българските власти в бездействие. Българското правителство не признава решаващия принос на ДНР и Русия за спасяването на екипажа "по политически причини". "Славата на ДНР и Русия, че ни евакуираха,че ни дадоха храна, вода, е искрена благодарност", каза членът на екипажа Дмитрий Стоянов.
124
5
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Киро Канадеца забърка тази каша. Два пъти говори със Зеленски да му се маазни и украинците си помислиха, че всички българи сме такива подлизуурковци и поодмазвачи и дойдоха да ни прилагат схемата дай малко дуп. Схемата "дай малко дуп" функционира на принципа като усетиш някой, че поддава му искаш всичко да ти подари и накрая след като ти е дали всичко даром го молиш и да го наееебеш. Схемата "дай малко дуп". Така действат украинците спрямо нас.
123
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито бившата ГДР се е изравнила като живот с ФРГ, нито която и да е страна, "подпомагана" с "инвестиции" от Запада. Целта на бившите големи колонизатори е да си поддържат източниците на евтини ресурси и работна сила. Западна Европа изпада от значимост. Факт. Сега се мята в епилептична криза. Ще има голяма промяна. Ще има. На света му писна от САЩ и неговите изнудвания!
122
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се парти оръжие на Украйна лично Кирил Петков, Слави чалгаа, *** Нинова, и Румен Радев ще бъдат виновни за всеки едни живот на цивилни граждани.Масови убийци на цивлини ще са гореизборените. Ако се убиваха профивойници ок,но тук ще се убиват подло беззащитни жени и деца,и утре бг народ може да е в ролята на дивеч,в подобна война. Категорично НЕ.
121
1
 
0
 
! Отговори
Z преди 2 години
За всичко е виновна ваксинацията,всички са като зомбирани ,хипнотизирани,само тези който не са се ваксали те виждат истината.
120
10
 
17
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Никакво оръжие и муниции за украйна! Ръцете си с братска кръв не искаме да цапаме! Правим вече повече от достатъчно! Правим за украинските бежанци повече от колкото държавата е направила за пенсионерите, инвалидите и младите семейства! Хайде стига чуждопоклонничество вече!
119
5
 
13
 
! Отговори
kaли преди 2 години
NЕ КАКВО ИМА НУЖДА УКРАЙНА, А БЪЛГАРИЯ. И НЕ СЪМ ЧЕРВЕН А БЪЛГАРИН
118
3
 
12
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
КИРО ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА И ТВОИТЕ ПАТЕРИЦИ ВЪРВЕТЕ СИ
117
11
 
9
 
! Отговори
Истински българин преди 2 години
До БългаринТова са опорни точки на срамешжливото подкрепа за главореза путин. Ако не подкрепим с оръжие Украйна, означава да дадем шанс на разбойническата путинска шайка да унищожи беззащитни украинци, а след това, получил вдъхновение от унищожението над една независима държава, да предприеме същите действия и спряма други независими държави. Скоро и ние ще попаднем под руския ботуш. Или това точно искате? Защото 45 години мизерия под руския ботуш ви се видя малко?
116
6
 
9
 
! Отговори
Z преди 2 години
Абе кой го избра тоя бе,айде да се маха,оставка, гледа за украйна стабилна България, нашия беден народ ,интересува ли го.*** такъв.
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119Не знам колко хум. помощ сме събрали, но повечето украинци не са получили нищо от тези помощи. Освен това някои хотели ги хранят, само колкото да не умрат, но иначе си прибират по 1200 лв. на човек за месец даже ревът за още!
114
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате ли спомен някоя друга държава така да е вила и изнудвала света както го прави Украйна?Колко страни бяха нападнати от натовските сили и оставени и досега полуразрушение и вътрешни размирици!Това ли е най-вликият алианс?!В това ли е величието?!Това ли е цивилизованият свят?Как свети Кирил е защитавал правото на новата писменост и на книги на славянски език:Бог не праща ли ..... еднакво за всички?....както преди 11 -12 века, така и сега определени среди се държат, като че ли те движат космос
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусна твар се е настанила в министерския съвет и чака метлата...
112
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре тиквенико! Ти разбираш ли,че Не трябва да пращаме боеприпаси бре Американофиле???!
111
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагли са, да! Толкова пари събирахме за украинците, помагахме им и носихме торби, в службата събирахме пари, помагахме да ги настаним! Защо украинският външвн министър така с лошо към нас говори???? Дадохме бебешки и детски дрехи, помагахме с транспорт! Държавата за пръв път човешки подходи с помощи, ваучери! Е, не е редно да ни хулят! Имало е и други войни, други бежанци! За тях не сме направили толкова! Но те не са идвали да ни хулят!