Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията

ПП ще води политика за диалог между ДБ и БСП
21 апр 2022 14:23, Нели Христова
229
Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" няма да вземе нито една от позициите, които коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" изповядват.

Чрез публикация във Фейсбук премиерът и съпредседател на ПП казва, че партията му ще бъде отговорен политически партньор и смята, че освен че страната има нужда от стабилно правителство, Украйна също има полза от такава България.

Ето какво пише Петков:

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети,  сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.
По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна,  имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:
-          В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
-          В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;
-          Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;
-          От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и  1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.
-          Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.
-          Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.
-          Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В случая от нас се иска решението да им дадем оръжие, а не по същество самото оръжие, те вече имат откъде ли не. Просто да натрият с нашето решение носа на Русия. Що се отнася до това да правим мили очи на запада, там сме им ясни. Но в случая просто ще ни наредят да свършим една работа и ние няма да можем да откажем. Очевидно въпроса разделя нашето общество и ние сами си го рушим, като се опитваме да се харесаме в различни посоки навън.
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предатели ,оставка
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
169 Урсула и Мустафа си ги избраха, Радев и путинисткото му правителство. Сигурно сега горчиво съжаляват.
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Менторът на това безпринципно правителство Румен Радев, вече говори за "военни опереации в Украйна" и че "на украинците им трябват средства за индивидуална защита"?!
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да даде нещо на Украина като шефа му Радев каза,че Крим е Руски.Сега е ясно кой е кой.Радев е издигнат от Нинова.
165
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България показва на Европа и на света,че е Путинска държава.Троянския кон на Путин в ЕС и НАТО.Незнам още колко ни остава в тези съюзи.Време е за масова миграция в ЕС,защото ние няма да сме там.
164
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Замяна Старо за НовоКато при всяка промоция въпросът е каква е уловкота.
163
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка, заминавай да продаваш кифли при жена си!
162
4
 
0
 
! Отговори
бра во преди 2 години
Кирчо ми хареса с туй изказване
161
2
 
2
 
! Отговори
Танк стандарт НАТО преди 2 години
Словения вече замени половината от старите си танкове, а промоцията няма да продължи вечно. После сигурно от данъкоплатците ще искате пари като трябва да сменяме старите СССР танкове с такива отговарящи на изискванията на НАТО.
160
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен169......Ти ходи си гласувай в Русия за Путин. Твоят глас е против България.
159
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбрах какво иска да каже Премиерът. Обаче ако ПР-те му четат коментарите да си кажа - против изпращането на оръжия в Украйна съм. И всеки който изпрати такива там, ще загуби моя глас.
158
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е кремълски лакей.
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ходи да му пилят веждИте и да му решат прическата. Едва ли всяка сутриин лично полага грижи да се гелосва. Мен лично ще ме домързи.
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд лв е изхарчило правителството през декември месеци и нито един от тях не обясни за какво точно са били изхарчени тези пари?
155
3
 
10
 
! Отговори
Сорос преди 2 години
От 63 депутата на ПП Промяната 42 са спонсорирани от Америка за България и Отворено общество. Това са хора обучавани с години да бъдат майкопродавци и национални предатели.Оставка!
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една държава трябва да се управлява от стари кучета! Тия от ПП (Продължаваме пеша) за нищо не стават! Просто Киро само се хили. Очевидно е, че не стават! Корнела им извива ръцете. На нея и без това й е по-добре да е опозиция. Но градивно, нищо смислено ит тива правителство! Само високи сметки! Да си се връща Баце и те така!
153
3
 
7
 
! Отговори
Замяна Старо за Ново преди 2 години
В момента има невероятна възможност да си модернизираме танковете и въоръжението на армията безплатно. Германия обещава ново в замяна на старо. и то безплатно!!!. Даваме сега старите танкове производство от времената на СССР (разбирайте на по 40+ години) и получаваме чисто нови съвременни танкове немско производство! Това ако не е изгодно не знам какво е?
152
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152-Нас кучета ни яли.....
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да каже на Украина ,че в България има много партии на Путин и нищо не може да направи.Същото да каже и на Македония..