Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията

ПП ще води политика за диалог между ДБ и БСП
21 апр 2022 14:23, Нели Христова
229
Кирил Петков за Украйна и червените линии в коалицията
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната" няма да вземе нито една от позициите, които коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" изповядват.

Чрез публикация във Фейсбук премиерът и съпредседател на ПП казва, че партията му ще бъде отговорен политически партньор и смята, че освен че страната има нужда от стабилно правителство, Украйна също има полза от такава България.

Ето какво пише Петков:

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети,  сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.
По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.

От другата страна,  имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:
-          В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
-          В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;
-          Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;
-          От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.

Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и  1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.
-          Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.
-          Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.
-          Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.

Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.

Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.

ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
18
 
! Отговори
И правилно преди 2 години
Изненада! "Възраждане" подкрепя военна помощ за Украйна, условието е... Условието е тази военна помощ да бъде занесена от парламентарната група на ДБ, а техните народни представители се включат като доброволци там, заяви в НС Костадин Костадинов
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахендри се ти да си премиер у най-убавото баш те!
108
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко сте нагли. Българите посрещнаха бежанците от Украйна като свои братя. Не ви е срам! Не желем война и няма да пращаме оръжие.
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбогом, Киро- най-отявлената марионетка в новата ни история.
106
9
 
16
 
! Отговори
Браво на премиера преди 2 години
онези от ДБ трябва следващия път да са извън парламента. Къде му е съдебната реформа на Иванов? Военна помощ се дава и с доброволци. Взимай си парламентарната група на ДБ, както и гербавите, и марш в Украйна да воювате.
105
2
 
12
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 2 години
Да направим един гей парад с плюшени мечета срещу червените линии в коалицията,и в подкрепа за изпращане на военна помощ на наше демократични братя!!
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 98 Точно пък Израел не обвинява Украина в нацизъм. Единствената свастика в Украина е Z.
103
7
 
13
 
! Отговори
Меките китки преди 2 години
В това правителство не може да вземат решения. Само Корнелия има големи топки
102
4
 
3
 
! Отговори
До ужас преди 2 години
Ти на негово място не би ли искал да ти помогнат другите държави ако твоята страна е нападната??? За три дни няма как да се срещне със самите мигранти, по - добре е да се погрижи за тях като говори с тези които отпускат средствата за тях - МС и НС, не мислиш ли???
101
2
 
1
 
! Отговори
аа преди 2 години
До Анонименкато те срам , фърляй се от 8 етаж
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това изявление на просто Киро разбрахме какво е мнението по въпроса с изпращенето на оръжие в Украина на БСП и ДБ. А,Нас по-ни интересува мнението на най-голямата парламентарна група.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що че правим?
98
2
 
14
 
! Отговори
L. преди 2 години
Това за корабите не трябваше да го казва. Или никой не му е казал че лъжата му се видя и от слепите.
97
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Като гледа Путин колко поддръжници има в България нищо чудно да дойде с армията си да ни освободи от Нато!!! Повярвайте ми, тук никой няма да се бие срещу него, с цветя и питки ще го посрещнат!!!
96
6
 
8
 
! Отговори
Сина преди 2 години
С две думи продължаваме да тупкаме топката. Това е правилното решение в случая!
95
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно ако на 9 май нацистките военнопленици от Азов, Айдар и десен сектор маршируват голи до кръста със нацистките татуировки и свастики и това го види целия свят и най вече Израел какво ли ще стане ? Кироооо утре Израел ако ревне и осъди нацисткия режим на Зеленски каква ли песен ще запеете? Досега само Израел не е взела позиция в тази специална операция какво ли ще плещят нашите продажни медии ако това стане ? Много ще е интересно.
94
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омръзна ни и от украинци и от македонци. Ние живеем тук и сега. Работете или си заминавайте. Уморихме се от лъжи!
93
4
 
17
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 2 години
Такова нагло недоразумение не сме имали досега! Овладяха ресурси за много милиарди и всичко за собствен интерес! Да чухте за нещо свършено? Всичко е лакърдии и бъдеще неопределено време. Иначе от 9 милиарда опоскани през декември - нищо но от сърце. Нищо за Вас, а не за Киро, Кокорчо и котилото им. Сега на пангала са парите от Европа. Келепир за едни и време за поредната студена вода за раята ! Честита промяна !
92
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е странно положението последните 3 дни. Не ви ли е меко казано съмнително, какво прави цели 3 дни у нас външен министър на нападната страна в разгара на войната?" ***************************** Само ти ли не разбра, че е тук да иска С300 и руските трошки, които вече не летят дори??? Кое му е странното, като изключим поляците, ние сме другите, които сме фрашкани с руслямка ръждясала техника!!!
91
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайки какво правят държавите в Европа дори бившите соц републики и после като гледам нас за пореден път ме е срам, че съм българин....