НС няма да обсъди военната помощ за Украйна, ДБ свиква коалиционен съвет

Христо Иванов: Ако Путин спечели, България също е заплашена
205
НС няма да обсъди военната помощ за Украйна, ДБ свиква коалиционен съвет
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите няма да обсъдят проектите на решения за предоставяне на техническа или военна помощ на Украйна.

Причината за това е липсата на доклад на външната комисия в НС, която вчера одобри предложението на ПП парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ обаче изрично не е спомената.

Още по темата
Освен решението на ПП, има внесени още две – на ДБ и на ГЕРБ. В проектите на ДБ и ГЕРБ е посочено, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

Лидерът на ДБ Христо Иванов настоя още днес председателят на НС Никола Минчев да включи в дневния ред проектите на решения.

„Ние ще подкрепим само решение, което включва изрично посочването на военна помощ. Става дума за война, която започна след агресивна намеса на Путин. Тази война е за това как изобщо ще изглежда Европа и именно заради това всички страни от НАТО с изключение на Унгария предоставят такава помощ“, каза той.

Според него опорната точка, че това прави България част от войната е несъстоятелна.

„Националният ни интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има списък за бъдеща агресия на Русия, по един или друг начин и България ще е в него“, предупреди Иванов.

„Няма да участваме в политика, която прави България малодушна и заради това няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Още във вторник ще искаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема, за да стане ясно, че става дума за това какво управление имаме – дали на страха и снишаването или на новата епоха“, отсече той.

Даниел Митов от ГЕРБ също поиска депутатите още днес да обсъдят и трите проекта.

Атанас Михнев от ПП обаче настоя, че първо трябва да се изчака докладът на външната комисия.

Шефът на НС Никола Минчев обяви, че ако има доклад, може да преразгледа позицията си и да предложи да се включи точката в дневния ред за днес.

 В проекта на ПП, одобрен от външната комисия, се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна. Те са в три направления - оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. Мерките да бъдат също в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.
 
Изпращането на военна помощ на Украйна се превърна в поредния проблем между коалиционните партньори. БСП дори заплаши, че ако бъде приета такава стъпка, ще напусне коалицията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви предложения да изпратим оръжие на Палестина има ли? А защо няма?
76
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е политически труп - факт. Санкциите действат, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
75
3
 
17
 
! Отговори
Много се изложи преди 2 години
Другарят Христо! Язък за хората, дето гласуваха за него, оказа се просто майцепродажно л.
74
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от Запада ситуацията в руската икономика се стабилизира. Курсът на рублата вече се върна на нивото от началото на февруари, а чуждестранната валута се връща в банките. Обемът на депозитите на руснаците също расте. Търсенето на дребно се възстанови. Изчезналите стоки се появиха отново по рафтовете на магазините.
73
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад не случайно ни нареждат заедно със Унгария, Сърбия и Словакия като най-големите поддръжници на Путин, освен да краднем класифицираната информация от НАТО за друго не ни търсете, а иначе ако нас ни ударят за разлика от героите на Украйна ще паднем до часово и над 50% ще се предадат веднага.
72
5
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
Ристьооо, Ристьо - за теб гласувах. Пу. Броя го за грешка и пия една студена вода. Като твой избирател категорично заявявам, че единствената военна помощ, на която съм съгласен е тази, в която ти лично да нарамиш един калашник и отидеш да защитаваш Украйна.
71
1
 
15
 
! Отговори
Kiko преди 2 години
Ицко да нарамва пушката ида заминава на там. Че и финансова помощ да даваме.... ние едвам се оправяме че и пари да им даваме..........Съгласят ли се правителството ще падне и няма да дойдат пак на власт!!!!!
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС въвежда следващата седмица нов 6-ти пакет санкции. ЕС минава на велосипеди и спира да купува руски нефт. На запад хората вече карат само тротинетки и велосипеди, автомобилът вече става отживелица. На ти Путине, на ти сега, take that, да те видим как ще си продаваш нефта!
69
8
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
България трябва да признае македонското малцинство в страната.
68
6
 
3
 
! Отговори
дo 61 преди 2 години
Няма как да стане това с Янев. Този вариант би бил възможен ако Путин победи. На практика няма такъв изчистен вариант, нито пък междинен Просто не е възможно. В един обозрим период от година - две, а може и по-рано, Путин или няма да го има физически, или ще бъде последствен. Както винаги България се класира при губещите от малодушие и страх.
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога една маргинална бутикова грантаджийска партийка ще налага на държавата да се намесва във военен конфликт? Как така големите демократи изкат да прокарат важно решение, което е подкрепено едва от 14% от българите?! Останалите нормални хора са за неутралитет.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе изключете го тоя Христо от дружинката! Не видите че само той клати лодката? Е, и ген. Атанасов да не забравяме!
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С такива "партньори" като България на НАТО и ЕС врагове не им трябват.
64
1
 
12
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Какви сте мазници, предатели на СУВЕРИНИТЕТА, НА НЕЗАВИСИМОСТТА, НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН БЪЛГАРИН. Трибунал за всички вас и на ешафода...
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анониментой не е Български политик, а е русороб!
62
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паднаха маските и се видя кой е национален предател. Който иска да пращаме военна помощ в Украйна, да облича военна униформа, да му се връчи пушка и да отива на фронта. Айде, бе Христо Иванов, отивай да помагаш като жива жила на урките. Те оръжия си имат, САЩ им дават достатъчно, но имат нужда от храбри бойци като теб. Аз искам пълен неутралитет на България и ми е през оная работа за Укрия. Но такива като теб, които искат да пращат оръжие, трябва да заминат на фронта.
61
19
 
8
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Ако не подкпрепим сега Украйна, след 10-ина години ще потеглеят влаковете от София за Гулаг. Ама тогава да не търсите пак западни дънки и маратонки, защото пак ще сме от руската страна. И Ф-16 последен модел няма да видим скоро, защото сме поддръжници на руснаците в тяхната битка срещу света. Не се ли усещате че сте срещу запада, а това ни прави отговорни за зверствата на Руснаците? Съюзниците ни вече гледат с други очи на нас, и оттук само надолу е пътя...
60
3
 
12
 
! Отговори
айде преди 2 години
ицко, изпратете магарешки каручки с картечници, един обоз, ти ще ги водиш седнал на първото магаре, ще стигнете докато свърши войната, ако половината магарета не измрат по пътя...
59
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 52 "До къде я докарахме, да помагаме на фаши.стите!!!" На руснаците със сигурност не помагаме, та нещо си се заблудил, но е правилно да ги наричаш нацисти, не фаш.исти. Фаш.исти е термин използван от руската пропаганда,за да отклони вниманието от факта, че съветските и нацистките войски са правили общи паради в началото на Втората световна война. Много са искали да се забрави, че Нацизма на Хитлер и Комунизма на Сталин са били братчета. Оттогава ви е останало употребата на "фаш.исти"
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ ако не искат да паднат под 4% дори само за спорта трябва да мачкат БКП/БСП които са откровенно да пратим помощ но за Русия.