Радев за френското предложение за РСМ: Министър-председателят не е куриер, а премиер!

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока
Обновена: 18 юни 2022 11:27 | 18 юни 2022 10:27, Елка Василева
258
Радев за френското предложение за РСМ: Министър-председателят не е куриер, а премиер!
Снимка: БГНЕС

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи. Това заяви президентът Румен Радев.

Още по темата
Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси и да изиска ясни механизми и гаранции.

"Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер!", заяви Румен Радев.

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла. „Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.
 
„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.
 
Президентът участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
4
 
! Отговори
До 142 преди 1 година
М.и тогава мети история, да да разбереш кой какво кога защо? Много пропуски имаме и сме си виновни...но сега се пънем. А истината е че много българи имат роднини в Мащедония...и си пътуват и си се уважават. Целия цирк на омразата идва от друго място!!!
122
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Абе за каква промяна говорите за "нулева " инфлация и разни други врели некипели. По-добре ечовек да хване гората
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Радев.Знаех си аз,че не Гешев ще върне статуквото,а Радев.Грешно ходят да се бият пред НС,да отиват пред Президенството...
120
2
 
6
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До сряда българското вето да падне такива са заповедите! РСМ да бъде приета за кандидат заедно с Украйна. Ние нямаме глас в ЕС, васали сме.
119
3
 
3
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
То и ти не си Президент, а Резидент, но поне не си намирайте кусури.
118
2
 
2
 
! Отговори
106-и путинопитек преди 1 година
Трябва да се срамуваш, а не да се гордееш!
117
0
 
0
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
до 13489-а????допускаш ли че не всички тук са на 60+ години???
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
136 И за куриер не става Киро устата, ще вземе, за по-пряко, да мине през Шумен, на път за Видин.
115
1
 
7
 
! Отговори
Алоууу преди 1 година
ДАНС ДА СЕ САМОСЕЗИРА ОТНОСНО ЗАПИСКИТЕ С ГРИФ " СЕКРЕТНО" НА КИРО СЛУГИНАЖА, ЗАРАДИ КОЕТО СИ ЗАМИНА И НИКОЛА Минчев!
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има знаци,че ТБД няма да съществува до две г.
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро просто иска да не му се бъркат, да си вкара свои хора в парламента, да има мнозинство, което до скоро имаше и не проведе реформите. И да си гласуват сваляне на ветото, а той като един Пилаф Понтийски, да каже, това е волята на парламента...
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла седмица бТВ прави пропаганда. От сутрин до вечер пишман анализатори обиждат всеки друг извън кировците. Излязоха 500 джендъра и даваха цяла вечер, едва ли не революция... Същите тези протестиращи едно време викаха против БСП и крещяха червени ***, а сега ги подкрепят да "оправят" държавата. В същото време гробаджиите си правят оглушки за нов формат на правителството. Държавата ни се унищожава по план!!! Българи дела трябват!!!
111
2
 
7
 
! Отговори
Малий преди 1 година
Киро НЕ Е КУРИЕР, А СЛУГИНАЖ!!! ТИТЛАТА " КУРИЕР" Е МНОГО ЗА НЕГО! ТИНЯ!!!
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков вчера капитулира пред медийния пиар на мафията,Бойко Василев.Затова промяната не стана и няма да стане.
109
2
 
1
 
! Отговори
До ъцз преди 1 година
Б.е ти щ.о не надигна глас преди 1989г. Щ.о не се бореше за българите в Македония тогава...ааааааа? Сега откакто си в СВОБОДНА ЕВРОПА се сети, нали! Иначе те бяха направили роб без право на глас!!! А.й.д.е стига.лицемерие...п.ф.ууу
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо дръпна ушите на Радев и му каза, че някой го бил подвел, че пазарува гласове. Смях.
107
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро просто хвана Радев за носа и му разклати главата с укора, че някой го бил подвел за пазара на гласове. И да не му се меси, защото "тая битка" за нова България, Киро ментата щял да продължи. Нищо че мина цяла година и няма никакви реформи, а само гафове. Човекът се гласи да векове във властта...Това което чухме по изтекли запис и от притискането по телефона от Киро просто депутати, не се брои?!
106
4
 
2
 
! Отговори
Призовавам преди 1 година
За излизане от ЕС - НЕПОЧТЕНИ СА!! А И СКОРО ЩЕ ЗЪЗНАТ ПОВЕЧЕ И ОТ НАС!
105
2
 
14
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
Не е истина какви покорни слуги ни управляват.... РСМ не е направила нищо в посока на нашите искания, но виждаш ли ние ще отстъпи щото след това Франция и ЕС щели да защитат нашите интереси.... Абе вие сериозно ли????Същите ЕС които уж и те нямаше да плащат на газпром, а какво се оказа.... ние без газ ЕС си плащат... иначе щяха да са единни и твърди в позицията си....
104
2
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ГАРАНЦИЯ - ФРАНЦИЯ!!! САМИЯТ ФАКТ, ЧЕ КИРО КАЗА :" АЗ НИЩО НЯМА ДА НАПРАВЯ " ПО ВЪПРОСА ЗА РСМ - ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЙ ИМА РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА НИ!!! ГРЕШКАТА ЗА СМК Е НА ЕВРОПА ОЩЕ С РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЕДИН НАРОД ОТ СТРАХ БГ ДА НЕ СТАНЕ ТВЪРДЕ СИЛНА СЛЕД СЪЕДИНЕНИЕТО!!! СЪЩО И НА КОМИНТЕРНА!! СЕГА ИСКАТ ПАК НИЕ ДА ПЛАТИМ ЗА ВТОРИ ПЪТ С УНИЖЕНИЕТО НИ ПРЕД СВЕТА !! ТАКАВА НАГЛОСТ!