Радев за френското предложение за РСМ: Министър-председателят не е куриер, а премиер!

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока
Обновена: 18 юни 2022 11:27 | 18 юни 2022 10:27, Елка Василева
258
Радев за френското предложение за РСМ: Министър-председателят не е куриер, а премиер!
Снимка: БГНЕС

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи. Това заяви президентът Румен Радев.

Още по темата
Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси и да изиска ясни механизми и гаранции.

"Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер!", заяви Румен Радев.

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла. „Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, посочи още Румен Радев.
 
„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.
 
Президентът участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168. Истината е че Радев не казва нищо конкретно, дори и това което си изредил ... Ако имаше топки щеше открито да го говори - американски, руски, турски партии и така нататък. Ама нали е ***, се крие зад общи приказки. Дори и позицията му за Македония не е ясно артикулирана, освен..абе не знам ама правителството прави нещо лошо...за онези 3000 Българи в Македония. ..168ми да Ви имам кумирите!
142
2
 
4
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Премиерат няма да заеме позиция или решение за ветото да не си изцапа ръцете, защото ветото ще бъде махнато, а Кире иска да остане премиер..
141
2
 
5
 
! Отговори
До 166 преди 1 година
Президентът казва ТОЧНО истината - наистина всички СА маскари (меко казано) и ситуацията е "хвани единия, удари другия"! Кой не е маскара? Посочи ЕДИН! Имаме 7 партии в парламента: 2 руски, 2 американски, 1 СЪЗДАДЕНА от немска фондация и лидерът й козируваше (буквално) на Меркел и казваше "каквото кажат началниците", 1 турска, 1 неадекватна. Извън парламента даже не ми се коментират. ВСИЧКИ сме ги видели и са ***. Радев, харесваш го или не, казва ИСТИНАТА и то ОТКРИТО (чест му прави)! Кажи?
140
2
 
3
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Е то на теория зависи от нас, но нашите депутати са купени и платени. Затова ще махнат ветото другата седмица. Дано да греша!
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и президента не би следвало да е посредствен или страхлив, ама на ... позицията "всички са маскари", не подхожда на държавен глава, а на някой закъсал човечец.
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Б.е що никой не постави тези справедливи искания като бяхме колония на ссср??? Нали ЕС и Запада са загнили за русоробите!!! Но сега си отворихте устата...защото сте СВОБОДНИ!!! ЖАЛКИИИИ
137
1
 
6
 
! Отговори
До бобчо преди 1 година
ВСИЧКО ЗАВИСИ ТОЧНО ОТ НАС!!! СЕБЕУВАЖАВАЙТЕ СЕ ПОВЕЧЕ!! БГ ИМА ТВЪРДЕ ЦЕННО ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ, ЗА ДА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НЕЯ! ЦЕНЕТЕ СЕ ПОВЕЧЕ!
136
4
 
2
 
! Отговори
До алооо бобчоо преди 1 година
Ми аз съм срещу ЕС бре затова ми е тъжно какви слуги сме! Почакай осте няколко дена и ще се убедиш, че сме! Ако още не вярваш..
135
5
 
8
 
! Отговори
Амии преди 1 година
28 години НЕ извиваха ръцете на Гърция, докато МК не изпълни исканията им!!! А с БГ - може?! Киро не е куриер, а СЛУГИНАЖ! ОТ НАЙ- ДОЛНА ПОРОДА!
134
1
 
4
 
! Отговори
Усетете се 2 преди 1 година
Освен, че едните ни карат да предадем позицията си МАНИПУЛИРАЙКИ и ХИТРУВАЙКИ, другите ни убеждават, че ЦЕЛИЯТ народ "грешал", третите тук ни убеждават, че "от нас нищо не зависи". ВИЖДАМЕ и няма да се вържем на поредната ПАРТЕНКА! Ако не зависеше, до сега РСМ да са в преговори, но НЕ СА (и няма да са ако ПП, БСП и ДБ не ни предадат)! Извод? ЗАВИСИ от нас! ДЪРЖИМ ли на позицията си, НИКОЙ, по НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ да ни принуди! На ПРАВИЛНАТА позиция сме и ще си я отстояваме! За отстъпниците...
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка промяна в България минава през махането от Панорама на мръсника Бойко Василев.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който смята, че кражбата на история, език и идентичност, че нарушение права и преследването на българи в Македония е дежурен тема, за провалени политици не е българин и не може, за бъде премиер.
131
3
 
2
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Вси пак беше учтиво от страна на Шолц да дойде лично да предаде заповедите от Вашингтон а не така безлично по телефона!
130
3
 
2
 
! Отговори
Алооо, бобчо преди 1 година
СКРИЙ СЕ В ЕС, КОЙТО СКОРО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ НА СЪСТАВНИТЕ СИ ЧАРКОВЕ!!! ЕС НЯМА ДА ИМА! НЕПОЧТЕНОСТ И ГРУБОСТ НЕ СА В ПРИОРИТЕТИТЕ МИ НА Ч.О.В.Е.К.
129
1
 
2
 
! Отговори
Усетете се преди 1 година
Едните ни представят отказа от исканията ни (справедливи и подкрепени практически от ЦЕЛИЯ народ) като "добра новина", "огромен напредък" и "успех". Шепа родоотстъпници, купени, сляпо вярващи на (или зависещи от) партийте си и умнокрасивци, живеещи в измислен свят ни казват "ама те ще ни намразят, веднага трябва да ги пуснем" и "русия ще пробие там", пропускайки, че се борим за ЧОВЕШКИ ПРАВА и СПРАВЕДЛИВОСТ, а не да ни харесват в РСМ, а точно такова РСМ е троянски кон в ЕС и НАТО (вече)!
128
0
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
Киро пазарува НА КИЛОГРАМ депутати от ИТН, ЗАЩОТО ИСКА СЕГА ДА НЕ ПАДНЕ И СЪЩОТО МНОЗИНСТВО ДА ГЛАСУВА И ЗА СМК. А ТОЙ - ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН. КИРО И ЕС НЕ ПЕСТЯТ ПАРИ ЗА ПОКУПКО- ПРОДАЖБА НА ДЕПУТАТИ!!САМО НЕ ЗНАМ КОРНЕЛА КАК ЩЕ СЕ ВРЪТНЕ ОТ ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ ЗА СМК. Милиони евро ще хвърчат!
127
2
 
5
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Най-напред Радев да си смени антуража от червените кхмери на Държавна сигурност, верни во крове на Блатная и тогава да раздава акъли. Той е президент, а не радио хост.
126
5
 
3
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Вие сериозно ли си мислите, че след този натиск ( то Шолц ли ни дойде лично, то френски предложения с бърз куриер ли не стигнаха Народното събрание) НЯКОЙ изобщо в България има думата по въпроса за РСМ?Това решение вече е взето в Берлин или Париш, София е само формалност!
125
4
 
4
 
! Отговори
Пак ще го напиша! преди 1 година
Колкото и да триете, пак ще го напиша! Преди пРезидента на Решетников да излиза, за да излива кофи с помия по Кирил Петков, за да свали правителството му, първо да измие със силен препарат капките от кръвта на Навални, с които го опръска, когато го прегръщаше с мръсните си и кървави ръце кремълският му господар - масовият убиец и злодей, презрян, заклеймен и мразен от цял свят! Фуше се е обърнал в гроба, че един "български пРезидент го е надминал в коварството и е безскрупулното му двуличие
124
4
 
4
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Пълен цирк, и Украйна и РСМ ще ги приемат за кандидати, па некога си после да изпълняват условия. Чисто политическо решение, Авганистан да беше географски в Европа и него щяха да го приемат! Нама някакво вето от България да попречи, я!