В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза
148
В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.

Коментар на Ставрос Цимас за "Катимерини"/БГНЕС


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
7
 
2
 
! Отговори
петко преди 1 месец
Истината боли най-много-България е изкуствено създадена от Русия държава. Историята и е фалшива-разни татарски ханове се обявяват за български-Асан стана Асен, Испор-Аспарух и т.н. Няма спойка между племената, които си останаха крадливи. Затова си присвояват македонската история , по приказката "Крадеца вика дръжте крадеца !" . В най-скоро време тя ще бъде разделена между Турция, Гърция и Сърбия.
127
2
 
0
 
! Отговори
Плюйте преди 1 месец
Русия и чакайте евтини горива...
126
6
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Стойте далеч от Русия и хаосът ще е далеч от вас.
125
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците да се молят цените ни в магазините и безиностанцийте да продължават да са по-евтини от от тях ите, защото иначе ще гладуват и ходят пеша.
124
1
 
6
 
! Отговори
Защо Пасито преди 1 месец
На Пасито топки не му трябват вече,тъй ,че полза няма.Друг ще трябва да.....
123
3
 
6
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
До До 107 Чалгаря ли предаде историята ни на Македония или нашмърканите *** ?
122
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде бе.. Византийците тайно злорадстват и потриват дебелите си ръчички - нестабилност у нас откланя туристи и инвестиции към тях... Най-мързеливото и злобно европейско племе, на постоянна издръжка на германските данъкоплатци, които ги спасяват със заеми през последните 10-тина години.Имат късмет, че са се заселили на приказно красиви брегове и върху руините на велика цивилизация (с която намат нищо общо!), та ЕС да ги търпи и да ги дондурка като малко дете, иначе са в 3-тия свят...
121
10
 
16
 
! Отговори
До 107 преди 1 месец
Черевните екстремисти в Гърция са чавдарчета в сравнение с продажниците, предатели и безгранично противни на цял народ чалгари на сакатия учиндолец! В Гърция палачи и мерзавци като Хаджитошков Мръсния , Балабана Джебчията и Митевата учиндолска слугиня никога не биха предали коалиционните си партньори, никога! "Дано не заприличаме на България" е казано в смисъл:" Дано у нас не се родят чалгари като учиндолските, защото те са по-опасни от червените екстремисти!"
120
15
 
25
 
! Отговори
Професионалист преди 1 месец
Общо взето извода е, че Слави предаде националния интерес на България. На това му се вика национален предател!
119
13
 
12
 
! Отговори
ДА ТАКА Е ! преди 1 месец
Там където управлява Русия!
118
11
 
19
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
Прозападното правителство на Петков. Ха ха ха ха. Олеее рева от смях ха х ах ха. Техноимпексова, рундьо и БСО зад Кирчо били прозападни. Аааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
117
7
 
30
 
! Отговори
правилно се преди 1 месец
Молят гърците такива сме минахме и тях дори по продажност и лукавост . Не ценим историята си , французи ни казват как и какво да правим ,американци ни определят враговете ,страната тъне в безхаберие първи по корупция, смъртност, демографски срив , медицина и образование нула, икономика нула, земеделие само на книга , армия там е по стлашно от трагедия .Но иначе дипломати гоним дори се престарахме пред новите си американски господари . За съжаление това са фактите така ,че гърците правилно го каз
116
12
 
24
 
! Отговори
дддд до 108 преди 1 месец
До хахаЕ той нашия народ ,нали много "УМЕН" ,и ни докара тези Харвардски измамници?От една годиа и половина потъваме та потъваме като държава и икономика.Но "харвардците" бодро ни обясняват,как се борели с корупцията,и ни дават за пример,някакъв фитосанитарен контрол на Капитан Андреево,една от дейностите на пункта.Но още чакаме да изкарат някакви схеми з акрадене за милиарди,както ни обещаваха преди да вземат властта.Сега се оправдават с войната,само че,до 24.02 вийна нямаше!
115
5
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Много точен анализ, браво !
114
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е,че станахме за смях пред всички, партньорите ни най-вече , продължаваме пързалянето надолу
113
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг се распада
112
11
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
То се видя,че от византиец нищо не става обаче и бай *** не е по назад не може да си оправи държавата и не само той не знае как се управлява държава и без това всичко е тръгнало на расипия а ми аз предлагам да направим референдум и да се присъединим към тези дето могат да управят например към турция или русия.......
111
4
 
23
 
! Отговори
Eмо преди 1 месец
Дрън дрън. И вие преди 15-а години имахте няколко избора един след друг, щот никой не искаше да се коеалира с никой. В Италия, това си е нормално явление.
110
4
 
7
 
! Отговори
Vako преди 1 месец
Няма те са умни хора.
109
8
 
24
 
! Отговори
Бог да пази България преди 1 месец
С такива измислени статии само се вкарва страх и паника у народа. Изгодно е повече да да са матрицата, за да треперят, кротуват, негодуват вътрешно, но изпълняват. Гърците и италианците отдавна живеят на кредит, така че няма на какво да се учим от тях. Видяхме по време на пандемията как ги тъпчат, глобяват и задължават. Видя се, че ние и румънците сме тези със свободен дух. Свикнали сме с малко и да оцеляваме с дух и пак ще се справим. Да му мислят душманите! В Италия има микрон 5. Иде 4 доза.