ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати

Делян Добрев заяви, че държавата е ощетена с 200 млн. евро
Обновена: 10 авг 2022 13:45 | 10 авг 2022 13:40, Нели Христова
217
ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че България купува газ от "Газпром" чрез посредници.

Още по темата

"МЕТ" е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. "МЕТ" е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Именно този посредник "МЕТ" си назначи шеф на "Булгаргаз" по време на правителство на нулево-толерантните към корупцията", каза Добрев по време на брифинг на ГЕРБ. "Както може да видите, в момента, в който е назначен, той започва да купува газ от собствената си фирма. Да не говорим, че има сделки, на които газ се купува скъпо от "МЕТ" и се продава обратно на същата фирма, но евтино. Тоест, държавата купува скъпо от "МЕТ" и го продава евтино на "МЕТ."

"Разликата е 7 млн. лева само за един месец. 7 млн. лева с две фактури. Няма заплати, няма ток, няма суровини, няма никакви други разходи. Пише се една фактура от "МЕТ", една фактура от "Булгаргаз", две платежни и "МЕТ" прибира 7 млн. лева", допълва депутата от ГЕРБ.

Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година.

"Колко качват цената посредниците? 30%. Колко са тези 30% само през последните няколко месеца? За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 млн. лева по 30% - по 200 млн. евро са прибрали посредниците. Добре ли е това за тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство?", пита бившият енергиен министър.

"Много се говори за танкерите. Знаете ли какво стана с тях? Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ. Какво означава това? Като нямаш фактура от MLG означава, че не си купил от това MLG. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", повтори на няколко пъти Делян Добрев.

"Знаете ли от къде знам? За да пристигне от Америка газ в България, той трябва да пристигне от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе в България. Ние не сме имали обърнат поток. Газът тече от България към Гърция", обясни той.

"Сутринта Кирил Петков е говорил кой трябва да влезе в затвора. Ако в България правосъдието си свърши работата, единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да избегнат влизането в затвора. Нищо друго. Защото с тези посредници, които ви показах, българското общество е ощетено с 200 млн. евро заради техните посредници", заяви Добрев и заяви, че основателите на "Продължаваме промяната" трябва да си търсят добри адвокати.

Добрев прогнозира, че недостигът на природен газ през зимата ще бъде около 1/3. Дори тези седем танкера да пристигнат, както и заедно с азерския газ, те няма да бъдат достатъчни.

2/3 от икономиката ще работи, 1/3 няма да работи, каза той и препрати въпроса към настоящето служебно правителство и новосформирания кризисен енергиен щаб.

"Хората, които най-много говорят за корупция, са тези с най-големите сделки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
15
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Айде пак ГЕРБ виновни! За кражбите на Кирчо и Кокорчо, ББ е отговорен! Харесват ли ви цените на газа, горивата и храните?! ГЕРБ ли са виновни?! И след като има документи, прокуратурата трябва да се задейства!
130
14
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 година
Това момченце ни има за баламурници...ами разбира се, че газа разтоварен на гръцки или турски терминал, няма как точно същия да дойде в България. Взима се друг, но цената си остава каквато е договорена....всичките "специалисти" на ГРОП са еднакви - 'пр ос ти' като вожда си, добри са само в краденето и плюенето...
129
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно! И това е само далаверата за газа! Ами нефта? Там нещата са още по-страшни! Вдигнаха цените на горивата два пъти! Необяснимо! Отговарят война е! Кики Про100 то ще се окаже изпечен мошенник! Парите, който Бойко Рашков прибра от Черепа май ще са стотинки в сравнение с газовите далавери на Кики и Асеняка?! И разсипаха МВР, че да не може да ги разследва! Сложиха навсякъде марионетни директори и марионетни началници надолу! Трябва тотатлен реваншизъм!
128
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Делян Добрев да търси адвокат за Борисов, а след това и за себе си.
127
14
 
17
 
! Отговори
Едно по едно преди 1 година
Мисля, че първото нещо, което трябва да се направи след като ПП спечели изборите е , на пристанище Росенец, да се изгради терминал за втечнен Американски или Катарски газ, като се изполват основите на палата на Доган !
126
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На крадците от герб може ли да се има вяра? Не може
125
20
 
17
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Той, Дилян Добрев е много честен! Направо Светец!
124
14
 
12
 
! Отговори
сара преди 1 година
Този си търси майстора, май. А дано си го и намери...
123
11
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Не беше ли точно Делян Добрев този, който заплашваше и оклеветяваше Елена Гунчева.
122
4
 
19
 
! Отговори
Големият кораб минав преди 1 година
До ВАНЕСА ПРИНЦЕСАЕ, как няма да й викат ленче парапетче, след скандалното видео, което с кирчо дори не се опитаха да опровергаят. Какво могат да кажат пред разобличаващите видео кадри. Пълно падение. И имат сурат да се показват пред медиите. Баси и нсхалитетите.
121
15
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
ГЕРБ СА ПУТИНСКИ ЧЕТРИХИЛЯДНИЦИ
120
11
 
13
 
! Отговори
Посреник преди 1 година
"...Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година. "Колко качват цената посредниците? 30%...."Тук Добрев отркрито си признава, че и ГЕРБ (кабинет Борисов 1 - 2009-2013) са купували газ с 30% комисионна.Ха-ха-ха!!! Много са плиткоумни и *** тия, бре.
119
10
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Искахте нулева корупция и пълна прозрачност в управлението, нали баламуpници? :))) Яжте им сега макарите на Ментето и Кокорчо и на лена третата вежда между краката :)))) Повярвахте на някакво нощно шкафче с кюлчета, а колко ли шкафчета са 7 милиона...а 200 милиона евро? Ахахахахахахахахахаха :)))) Рупайте сега домати и краставици по 5 лева с олио от 6 и си карайте талигите с бензин от 3,50, драги ми лампадефорци (за справка прочетете Светослав Минков "Това се случи в Лампадефория")
118
4
 
3
 
! Отговори
ГабиГъзарката преди 1 година
До Стефан: Ще смажат на Лена ЯКАТА ДУПАРА по трима души в нея наведнъж, макар че като си представя е СЕКСИ И ЯКО, отивам под душа !!!
117
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да се краде до безумие е изведено на пиедестал от всякаква категория власт имащи. Ако не крадат няма да могат да дишат. Вероятно и затова се захващат с политика. А и това е думата, служеща за оправдателно-нарицателно, за да правят само и единствено това, облагодетелстват себе си и близките на тях...! Пародия на държава...!
116
28
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Докога ГЕРБ ще се занимават с глупости и ще развяват по медиите някакви бележки и хартии. На 2 октомври ПП, БСП и ДБ ще смажат всички.
115
2
 
4
 
! Отговори
ДОНЯ АНИТА преди 1 година
КОЙ/КОЯ ЛЪЖЕ ПП ЛИ СА ПРАВИ ИЛИ ГЕРБ УМОЛЯВАМ ВИ КАЖЕТЕ МИ?
114
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее, че Петков си има цяла адвокатка. Ще има да я подпира на парапета в съда...
113
4
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Какво да кажем: - Умни и Красиви! Продължават Подмяната! Харвард икономика в БГ...
112
10
 
4
 
! Отговори
Мадамата Алисия преди 1 година
ГЕРБ Младежи и Госпожици, ами да Ви кажа аз не израстнах в дискотеките на чалга песни, а учих, макар че не постигнах нищо, криминално проявена съм, обаче имам морал макар и една капка го имам, а Вие, само дразните пи*ката на Вашата Шефка !!!