ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати

Делян Добрев заяви, че държавата е ощетена с 200 млн. евро
Обновена: 10 авг 2022 13:45 | 10 авг 2022 13:40, Нели Христова
217
ГЕРБ с доказателства за посредници за газа: Петков и Василев да си търсят адвокати
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че България купува газ от "Газпром" чрез посредници.

Още по темата

"МЕТ" е посредник по газа, който купува газ от "Газпром", плаща си в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. "МЕТ" е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз". Именно този посредник "МЕТ" си назначи шеф на "Булгаргаз" по време на правителство на нулево-толерантните към корупцията", каза Добрев по време на брифинг на ГЕРБ. "Както може да видите, в момента, в който е назначен, той започва да купува газ от собствената си фирма. Да не говорим, че има сделки, на които газ се купува скъпо от "МЕТ" и се продава обратно на същата фирма, но евтино. Тоест, държавата купува скъпо от "МЕТ" и го продава евтино на "МЕТ."

"Разликата е 7 млн. лева само за един месец. 7 млн. лева с две фактури. Няма заплати, няма ток, няма суровини, няма никакви други разходи. Пише се една фактура от "МЕТ", една фактура от "Булгаргаз", две платежни и "МЕТ" прибира 7 млн. лева", допълва депутата от ГЕРБ.

Добрев показа и фактура от "Винтерсхал", друг посредник на "Газпром", от който България е купувала газ през 2012 година.

"Колко качват цената посредниците? 30%. Колко са тези 30% само през последните няколко месеца? За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 млн. лева по 30% - по 200 млн. евро са прибрали посредниците. Добре ли е това за тези, които щяха да правят антикорупционно мнозинство?", пита бившият енергиен министър.

"Много се говори за танкерите. Знаете ли какво стана с тях? Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция и купиха газ от посредниците. В България няма фактура от американски доставчик на газ. Какво означава това? Като нямаш фактура от MLG означава, че не си купил от това MLG. Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", повтори на няколко пъти Делян Добрев.

"Знаете ли от къде знам? За да пристигне от Америка газ в България, той трябва да пристигне от Гърция към България. Физически този газ, който се разтоварва в Гърция или Турция, трябва да влезе в България. Ние не сме имали обърнат поток. Газът тече от България към Гърция", обясни той.

"Сутринта Кирил Петков е говорил кой трябва да влезе в затвора. Ако в България правосъдието си свърши работата, единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да избегнат влизането в затвора. Нищо друго. Защото с тези посредници, които ви показах, българското общество е ощетено с 200 млн. евро заради техните посредници", заяви Добрев и заяви, че основателите на "Продължаваме промяната" трябва да си търсят добри адвокати.

Добрев прогнозира, че недостигът на природен газ през зимата ще бъде около 1/3. Дори тези седем танкера да пристигнат, както и заедно с азерския газ, те няма да бъдат достатъчни.

2/3 от икономиката ще работи, 1/3 няма да работи, каза той и препрати въпроса към настоящето служебно правителство и новосформирания кризисен енергиен щаб.

"Хората, които най-много говорят за корупция, са тези с най-големите сделки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
11
 
12
 
! Отговори
аааа преди 1 година
А знаете ли, че държавата изплаща апартамента в който живее Делянчо ? :D Апартамента е на майка му и НС плаща наем на майка му ! :D
110
2
 
4
 
! Отговори
до 125 преди 1 година
До Анонимен 125 Сега тези ще ги осъдят
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе, хора, то който мина ни обра..ясно ни е на всички..пролемът е защо няма нито 1 осъден??? Нито 1? Поне 1 да окошарят и да се върне политическият съд у нас..и от ЕС защо също не действат, като имат правомощия
108
7
 
5
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Молекулите на газа не са надписани. Вкарваш от някъде газ в мрежата и го вземаш от близка точка. Да не би да купуваш ток от точно определен производител.
107
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да е направил Кирил и колкото и да е " виновен"! Мутрата Пак няма да я върнем на власт! Тези " мокри сънища" с ГЕРБ Приключиха! Вървим н пред и това е!-:)) Старото отече у канализацията!
106
7
 
25
 
! Отговори
Стига с тая газ! преди 1 година
При Бай Тошо също нямахме газ а бяхме почти 9 милиона население, развита индустриална икономика с хиляди заводи и производства включително тежко машиностроене за което се изисква много енергия. ТЕЦ-овете бачкаха на макс и никой не е стоял на студено нито пък са спирали производства. Всичко бачкаше на макс! В сградите зимата беше 30 градуса жега. Как "некадърните" комунисти тогава го бяха направили а сега демократите не могат?
105
5
 
21
 
! Отговори
ВАНЕСА ПРИНЦЕСА преди 1 година
Защо на Лена й викат парапет, ам ?! Кажете ми?
104
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога ГЕРБ и боковите червенотиквеничета се приемат за морален стожер, та да ни казват кое е правилно и кое не?
103
4
 
21
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
НАЙПОСЛЕ ПРАВИЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ШАЙКАТА ПЪПЪ РАЗСЛЕДВАНЕ СЪД ЗАТВОР БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ 2 ГОДИНИ ОЛИГАРСИТЕ СРУТИХА ДЪРЖАВАТА НАПРАВИХА ПРЕВРАТ НАЗНАЧИХА С МЕНТОРЪТ РАДЕВ ТЕЗИ ДЕТО ОБРАХА СТРАНАТА НИ ИЗВАДЕТЕ ДОКУМЕНТИ ИЗА ОРЪЖИЯТА ЗА УКРАЙНА КОМИСИОН А ЗА ДЪРЖАВАТА НУЛА НУЛА ОТ НУЛЕВАЦИТЕ
102
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд и затвор за Кирчо, Кокорчо и Корни Нинова !
101
5
 
45
 
! Отговори
Големият кораб минав преди 1 година
Кирчо и асенчо умишлено предизвикаха енергийната криза у нас, затова трябва час по- скоро да си понесат съдебна отговорност.
100
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този лъже. българия прави суапови сделки, не купува руски газ. Разтварва в Турция, а Турция ни дава на нас газ. Какъв е - руски, турски , азерски, за нас няма значение.
99
7
 
6
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Хвани единия ,удари другия...
98
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
анонимен, ето, радев работи за бойко, показвате нещата каквито са, къде са доказателствата на този борс ук от снимката, защо не сезира прокуратурата?
97
23
 
9
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Делянчо герберастко чедо свидно Тези "доказателства" си ги наври в *** и ти си търси адвокат, че много си я закършил! "Бездомникът ви - Горановоот Влади - също!
96
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92 - прокуратурата и съда на ГЕРБ ли са пускали фактурите, за да очернят "харавардските ангели"? Ако действително има такива сделки, народът даже не трябва да чака съд и прокуратура... линч трябва за цялата ПОДМЯНА
95
22
 
14
 
! Отговори
накратко преди 1 година
Киро не е стока, ама ГЕРБ за ЧYMA за България. н м
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууууууууууууууу
93
9
 
33
 
! Отговори
Времето е наше! преди 1 година
На заблуденият електорат на ПП им се иска всичко да е лъжа ама човека нямаше да излезе с тея компромати ако не беше всичко доказано. Имате фактури, имате цифри, мислете за разнообразие? Такива неща не са смукани от пръстите ами го имате черно на бяло. Слави Трифонов затова бърже избяга от тая коалиция и той ви го каза човека - "тука се въртят едни милиарди".
92
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане +ГЕРБ= Кинеф