Василев: Смислена е идеята на служебния кабинет за нов заем

Той не предполага настъпване на финансов апокалипсис
31 авг 2022 15:38, Петя Славова
83
Василев: Смислена е идеята на служебния кабинет за нов заем
Снимка: БГНЕС

Принципно идеята на служебното правителство да изтегли нов заем е смислена, тъй като има голям падеж и трябва да върнем голям заем през март месец догодина, коментира във Велико Търново бившият министър на финансите Асен Василев. При условие, че този заем се изтегли сега, лихвите ще са по-ниски отколкото догодина, допълни той и подчерта, че ако заемът се тегли с такава цел – това е напълно разумно.

По думите му икономиката в държавата не предполага настъпване на финансов апокалипсис, а бизнесът в България е подготвен за промените и новите логистични потоци във финансовата карта на света. Според Василев българският бизнес печели много добре от това, което става на европейските пазари. Самите предприемачи признават, че електроенергията у нас е най-евтина в цяла Европа, което им дава конкурентно предимство.

Още по темата

На макро ниво печалбите на българския бизнес за първата половина на тази година спрямо същия период миналата година са се повишили с 42 процента след отчисленията. В някои от случаите печалбата е била 100-процентова, каза бившият финансов министър.

"Лошата новина за бизнеса е, че за следващата година сме заложили минималната работна заплата да бъде 50 процента от средната, което към текущите данни означава да се качи до към 860- 870 лева от първи януари", каза той, цитиран от БТА.

Това ще доведе до покачване на заплатите и пенсиите, а цените ще вървят към средноевропейските. По думите му няма как да станем средноевропейска държава, ако държим заплатите и пенсиите ниски, те трябва да се движат изпреварващо спрямо увеличението на цените.

Според него при задържане на цената на елекроенергията на текущите нива, бизнесът ще може да си позволи допълнителните печалби да започнат да стигат до работниците. По думите му през първата половина на годината заявените чуждестранни инвестиции са били от порядъка на 700 милиона евро. "Чуждестранните инвестиции са измерител, но също толкова важно е какво се случва с инвестициите на българския бизнес", каза Василев.

Той посочи, че има голям ръст на промишленото производство и ръст от 5 процента на брутния вътрешен продукт в няколко основни сфери – машиностроенето, производството на авточасти, леката промишленост и енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
7
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Е на това му се вика жълто паветна ,улична,площадна, умно красива промяна ,висока инфлация,милиарди заеми през 3 месеца. Това за тях изобщо не е проблем.Те имат само един проблем ,от сутрин до вечер всеки ден-Борисов и ГЕРБ.И понеже са Мало умни накрая ще докарат огромен проблем- фашагите от Възраждане
67
1
 
8
 
! Отговори
Този май не помни преди 1 година
какво е казвал по медийния слугинаж преди няколко дена.Уж всичко било на шест, пари имало за каквото си искаш,8,5 млрд бил излишъкът.Ами като има толкова пари защо да се взима заем?А-а,защото му е ниска лихвата(какво ще са няколко милиона лихва за силна финансово държава като нашата?).А и заемът ще бъде взет от "наши институции",които не е лошо да си врътнат парите с печалба.
66
1
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Теглете, теглете ! Целя свят се превърна като тия който теглят бързи заеми : заем за оградако осветление , заем за компенсация за гориво , добавки !
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще разследват този ококорен дебелак за изтеглените заеми от 32 млрд лева само за 6 месеца??? Къде са парите Кокорест?
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите му няма как да станем средноевропейска държава, ако държим заплатите и пенсиите ниски, те трябва да се движат изпреварващо спрямо увеличението на цените" запомнете тези думи. Защото това е единствената правилна логика за изравняване на стандартите и възвръщане на нормалната производителност на труда. Няма как да получаваш/даваш половината заплата на европейската при европейски цени и да имаш нормална производителност. Просто няма.
63
0
 
8
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Къде са милиардите милиардите ,краде ооо.
62
0
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
КОКОРЧО СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО РАЗБИРАЧ А С ОРТАКА СИ Е...МАМАТА НА НАРОДЕЦА ГЛУПАВ ДЕТО ГЛАСУВА ЗА ППто!!!! ХА СЕГА СЕ РАДВАЙТЕ НА ПРОМЯНАТА И МАШИНИТЕ!!!!!!
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли здравомислещ човек, който ако има пари в семейния си бюджет, всяка седмица да тегли кредити с високи лихви? За да може от заплатата си да връща кредит с лихва?Три бюджета прави Асен Василев и те все не стигат и се взимат нови и нови кредити. И тези от ПП излизат и казват, че оставили бюджета с излишък.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая шия не е от туршия.
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо, тези заеми ти ли ще ги връщаш? Ще ги връщат неродените ни внуци. Вие заробихте България. Всяко неродено дете ще връща 45 000 лева заради вас.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Хасан е голям nедал любител на фистинга явно. За това така са му изфръкнали очните ябълки като на пекенез.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам заем, ако може 10 млн ще ми свърши работа.. Но да не го връщам
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той посочи, че има голям ръст на промишленото производство. . . . . . . Глупости на търкалета! Този не е виждал промишлено предприятие от вътре! А за това което говори, става въпрос за ишлеме (промишлено производство) не е в течение на понятията, с извинение!
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо, една държава като тръгне само на заеми не е на добре. До тук са 41 млрд за тази малка държава като БГ
54
3
 
6
 
! Отговори
Фуфуфу преди 1 година
До 59 Асан. Като нямаш аргументи, пишеш простотии и обиди. Слаб и жалък си.
53
12
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До 52 Анонимен. Пълни глупости пишеш, явно не си излизал извън селото си. В Германия преди инфлацията олиото беше 2,50 в левова равностойност, сега е 8 лв. За друго да пиша ли? Тук са по-добре цените. Заплатите ни трябва да се вдигат и да догонват европейските!
52
18
 
4
 
! Отговори
Разумен преди 1 година
До 55 Анонимен. Лъжеш, парите ги откраднаха от ГЕРБ. Инфлацията е световна, произлиза от ковид кризата, войната и газовата криза. А не от ПП. Добре, че ГЕРБ не бяха на власт в тази световна криза, че тогава щяхме да я втасаме.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си е, Асанке, НЕ само ти си знаеш какви *** остави и на рОндьото, и най-вече на нас, които плащаме и ИНФЛАЦИЯТА ви, и масрафа, и резиденциите ви.
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП откраднаха парите на народа с изкуствено напомпаната инфлация.
49
13
 
3
 
! Отговори
Раш преди 1 година
До 52 Анонимен. Инфлецията е по цял свят, а там не управляват ПП. Така че не лъжи, издишаш от всякъде. В Гърция тока и горивото са по-скъпи, в Унгария горивото е по-скъпо, въпреки че поддържат добри отношения с Раша.