Може ли АЕЦ "Козлодуй" да работи гладко с руско и американско гориво?

Проф. Касчиев: Целта на руснаците е да откраднат АЕЦ "Запорожие" и да я свържат да захранва Крим
2 сеп 2022 16:45, Йоана Цонева
162
Може ли АЕЦ "Козлодуй" да работи гладко с руско и американско гориво?
Снимка: БГНЕС

При първото презареждане на ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", ако се стигне до такова през 2024-2025 г., то 3/4 от горивото ще бъде по руски дизайн, а 1/4 по американски лиценз. Toва заяви ядреният експерт и физик проф. Георги Касчиев пред БНТ.

Има заявени оферти от други неруски производители на ядрено гориво. Важно е да се каже, че френската компания "Фраматом" произвежда ядрено гориво по руски лиценз, докато американската компания "Уестингхаус" произвежда по своя разработка и свой лиценз, обясни експертът.

Всъщност, на база украинския опит, за който няма много публични данни, не е много ясно какво се случва при работа на АЕЦ едновременно с руско и американско ядрено гориво. Ако работата става само с руско или само с американско гориво, проблеми няма.

Още по темата
По думите на проф. Касчиев се търсят възможности за разнообразяване на доставките на ядреното гориво и на доставките на резервните части.

Напрежението е оправдано и притеснително в АЕЦ "Запорожие". Има опасения от ядрена катастрофа, подобна на тази във Фокушима, предупреди Касчиев и добави, че това, което може да помогне изглежда доста нереалистично - да бъде създадена демилитаризирана зона, на която руската страна да не може да се противопоставя. Но експертът подчерта, че МААЕ иска да остане в ядрената централа минимум една седмица и да остави постоянно представителство там.

Целта на руснаците е да откраднат централата и да я свържат да захранва Кримския полуостров - тази версия Касчиев счита за достоверно. Само по себе си това е много рисково и безпрецедентно начинание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
15
 
! Отговори
Американофоб преди 1 година
Централата е строена от Руснаци, и е на Руска земя, какви демилитаризирани зони сънуват тея. Как си го представяте да се случи тоя номер, няма кои да им разреши да правят демилитаризирани зони.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
умнокрасивитета немогат една крушка да сменят ама тръгнали за ядрени реактори да коментират
19
2
 
22
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Този бездарен грантаджия не разбира се в САЩ вече не се произвежда гориво за АЕЦ от поне 40 години. Всичкото американско гориво е всъщност вносно от места като Русия и Австралия. Даже САЩ използва руско ядрено гориво и повечето от американските АЕЦ ще останат без гориво също като Козлодуй.
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От русоробските коментари лъха само нагли лъжи!И двете АЕЦ на Чехия с общо 6 реактора работят безотказно, въобще не е вярно че са спрени. Не САЩ затвориха 4 енергоблока на Козлодуй, а остарялата руска технология не съвместима с изискванията на ЕС.
17
5
 
18
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Хорица Уестингхауз практически е загубил технологията да рафинира ГРАЖДАНСКИ тип УРАН. Военните си пазят технологията. Поради тази причина РАФИНИРАН УРАН се купува от РОСАТОМ и вероятно Французите. След това БЕЗ ЛИЦЕНЗ се произвежда копие на касетите на СССР/РФ реактори и НАЙ-НАКРАЯ ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА ЦЕНАТА ПОНЕ ДВА ПЪТИ ПО-ВИСОКА от тази на РОСАТОМ. Да живее дупедавството...
16
7
 
9
 
! Отговори
Драго преди 1 година
Трябва да стоим на далеч от всичко краварско. И да си подобрим отношенията с братска Русия. Затова и призовавам - подкрепете Възраждане! Единствената истинска партия у нас!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехааа тука всички вече станахте и ядрени физици хахахаха
14
4
 
23
 
! Отговори
Остана ли нещо, преди 1 година
което не сте подарили на фащ?!? Колко още ще се нагзвате на краварите?!? Не пипайте АЕЦ, мрши! За малко да го взривите преди 2 месеца като пробвахте уестингхаус-а!!! Проектиран е да работи с руски уран, поддържа се от руснаците! В заслепяващата си омраза и пяна по джуките срещу руснаците, ще предизвикате втори черно бил, продажници!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офф аман от дърти комунисти (сега уж демократи) дето 30-40г. ни дават акъл и ни докараха до най - скапаната държава в ЕС
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния наведен експерт защо краварите не пробват в тяхна АЕЦ дали може. Чехите ги изгониха, укрите са роби и нямат думата и да гръмне ще кажат, че руснаците са виновни, а не горивото на умрялата Уестингхаус.
11
17
 
5
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Разбира се, че може. Т.е. няма никакви физични или химични пречки. Единствената пречка е руските грантаджии.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, 'Поляците вече работят с изцяло американско гориво' --- поляците са католици и оттам не добре с гльвьть
9
3
 
13
 
! Отговори
аз преди 1 година
До Стоян - И украинците си мислеха така и за малко да си направят втори Чернобил с гориво на Уестингхаус
8
11
 
3
 
! Отговори
То и преди 1 година
освен Москвичи, друго не можеше да караме....
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не. приема само руско гориво, иначе капризничи
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То преди години говориха да подкарат АЕЦа ни с американско гориво, ама се оказа, че не става щото е много некачествено. Няма достатъчно матрял.
5
5
 
19
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Абе какво американско гориво???Американците 30 години се опитват да ни затрият енергетиката,спряха ни половината Козлудуй,за Белене всичко е платено и докарано в БГ ама....
4
12
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Поляците вече работят с изцяло американско гориво. Отдавна руснаците не вземат обратно отработеното ядрено гориво и то се загробва у нас! Всичко е въпрос на цена!
3
23
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Руско или Американско, горивото си е обикновен уран. Все тая е.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест да я ползват за каквото е строена?