Доц. Емил Хърсев: За България все още няма риск от дългова спирала

Новият дълг на правителството не бил изненада
19 сеп 2022 22:25, Нели Христова
15

"Като наличност в бюджета хазната не е празна, защото не се изпълнява програмата за инвестиции. От друга страна инфлацията е винаги благоприятна за фиска. Бюджетът се пълни колкото по-бързо растат цените. Наличност има, но трябва да се плащат и старите дългове и да се взимат нови, с които старите се заместват", коментира финансовият експерт доц. Емил Хърсев в "Денят ON AIR".

Той смята, че този дълг не е бил изненада. По думите му нямаме много ясна идея какво правим във финансовата политика. Гостът изтъкна, че компенсирането на цените е вредна политика, но е нормално държавата да се грижи за онези, чието оцеляване е застрашено.

"Все още финансовият пазар дава възможност за нормално финансиране на държавите. Няма прегряване и взрив на лихвите. Моментът не е неподходящ за взимане на заем. Но преди 4-5 месеца моментът е бил по-добър като лихвено ниво", каза доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Според него за България все още няма риск от дългова спирала, но за две трети от страните в ЕС това е вече факт. Той подчерта, че за да се пребори инфлацията, е нужно процесът да се управлява, за което са необходими гъвкавост и координация.

"Огромна грешка е да спрем износа на ток. Катастрофа с хоризонт от 3 години. Не може да се пипа пазарът по никакъв начин, той може да съществува като глобална среда за търговия. Българският бизнес се научи в годините на кризи да работи сам и никой да не се грижи за него. Този навик за справяне със собствени сили ни дава възможност да оцеляваме и в такава ситуация", коментира доц. Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Инжевер преди 1 година
Финансистите, икономистите и банкерите отнова започнаха да говорят за фиска. Време е да ги последват и тези, новите депутати в следващия парламент. Честито на поредния провален български министър председател.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичо Хърси обяснява как се прави пирамида от дългове.Взимаш заем и го изхарчваш,след това друг да покриеш стария ,след това друг и т.н.докато балона се спука.Е "почтените" ни осигуриха близо 30 млрд нов за има няма 7 месеца и какво,закъснели сме с още един на по ниска лихва..Включвам в тях 9 млрд от предното служебно,за какво не се разбра,сега още 2 млрд,но пък не достигат 5 млрд до края на годината.А,бе хич"няма"спирала?Експеримента " антикорупция" и "спиране "на кражбите,щото има пари,ами няма
6
6
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Е то се видя ,че не само Русия има газови находища.Имат и азерите и Израел,и Алжир и Катар вкл.петрол,и Саудитите ,Иран с петрола и колко още,но Русия държеше монопола за Европа и не ги пускаше.И Турция скоро откри газово находище в Черно море,така ,че рвтин ,скъп е на политическа основа за Русия,особено с тази уродлива война.
5
1
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
киро спечелили изборите дълговата спирала ше е голяма .
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърсев консултанта на Виденов.Ай сиктир! Вижте изказвания на Виденов при 2000 лв за долар,Жанчо казва,че инфлацията не е започнала,или сме в началото.Никакъв финансист не е Хърсев,пак някой му шушне да ни приспива.Не вижда ли аномалията?.Свърхпечалби за едни /енергийните фирми /и загуби за бизнеса,което увеличава цените и води до инфлация.Лобист на душнаните!От свърхпечалбите се отделя за компенсиране на бизнеса,инфлацията не е решение,доходите не я покриват.Как стана финансовата криза в САЩ?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един кабинет на Кокорчо и ще има.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да това е вярно, до 2024 в момента, в който влезем в Еврозоната ни е спукана работата
1
1
 
8
 
! Отговори
Веско Григоров преди 1 година
Като има кой баламурник да изплаща кредита за друго не мислете.