Увеличават се местата за прием във военни и медицински специалности

Причината са "настъпилите изменения в регионален и световен мащаб"
21 сеп 2022 23:10, Йоана Цонева
14
Увеличават се местата за прием във военни и медицински специалности
Снимка: БГНЕС

България увеличава извънредно приема във военни и медицински специалности.

Решението взе днес Министерският съвет на редовното си заседание.

То направи промяна в утвърдения преди месеци държавен план-прием във висшите ни училища за учебната 2022-2023 г.

Одобреният днес проект за изменение е внесен от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов, но инициативата идва от министрите на отбраната и ректора на Медицинския университет в София.

Според него местата за курсанти в бакалавърската специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия се увеличават с 18 до общо 62; с едно в магистърската специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" във Военната академия "Г. С. Раковски" до общо 7; с 50 - за медицински сестри и с 30 - за лекарски асистенти в Медицинския университет в София, където  държавата ще финансира приема на общо 337 студенти в двете бакалавърски специалности.

Мотивът за първата промяна е "трудното задържане на кадри за въоръжените сили", а за втората - "сериозният недостиг на медицински сестри" и "засилващият се интерес към професията на лекарския асистент".

В мотивите към проекта си министър Пенов пише, че предлага България да увеличи приема си на студенти във военни специалности заради "настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност", визирайки войната в Украйна.

"Исканата промяна е продиктувана както от спецификата в приема и обучението на офицери по специалността и наличието на нови структури във въоръжените сили, така и от настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност. Налице са също така намаляващи възможности за задържане на кадри, притежаващи изискващата се специализирана професионална подготовка", пише той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевишката измeт колеща и бесеща в България вече почти век събира пушечно месце да и брани хотелите и яхтите. Направо да се записват бустерираните за това благородно дело и без това са пътници
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не искат да учат и работят това и милиарди да давате като стимул , пак няма да искат .
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Курсанта подписва договор в деня на обуване на кубинките и после - умиране има, отказване няма. Кой очаква че на 18 години ще направиш най- правилния избор в живота и че без да си видял какво е военно училище, вече си без възможност да се откажеш без да плащаш огромни суми дето ( уж) са изхарчени от държавата. И тоя борч ти е окачен на врата преди да си изкарал пет лева в живота. Масата които са вътре стискат зъби и траят единствено заради това.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А накрая на тунела военно училище е работа неясно къде, за колко и за каква заплата. Колкото благоволят да дадат и 10 години задължителна служба в общи линии може да си го прочетеш като "10 години мизерия". И кой нормален млад човек се очаква да си купи прасе в чувал и кой родител ще остави детето си да се нахендри в това?МО да се опита да направи по смислени неща от отбий номера - вдигаме бройките ,които бездруго никой няма да запълни
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж имаш договор за 10 години, ама само военната юридическа мисъл може да разгадае ,какъв е тоя договор ,дето поражда задължения само за едната страна.Измисля някой поредната реформа и те съкращават,а 10 годишния договор - можеш да си избършеш .....Държавата харчи пари за всички студенти, само че другите са свободни да прекъсват или да си търсят късмета където искат след това, а курсанта е окован с неустойка и то каква...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С безумния и противоконституционен статут на курсантите -" военнослужещ със специален статут" ще има да чакате кандидати. пет години да пропилееш шанса си да придобиеш истинско и адекватно, приложимо образование, да дивееш зад дувара на военното училище, да те ползват за безплатна работна ръка, да подлежиш на военен съд и това - заради едното канче едене и подслон. Може да те съди военен съд, даваш дежурства, а трудов стаж не ти се брои?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 10 години военният университет не си е попълнил приема тази година също има 112 незаети места. Как точно увеличавайки местата които ще останат все така непопълнени, решаваш въпроса с некомплекта? Все едно аз искам 200 лева от банкомат, той ми отказва.Аз обаче решавам въпроса с недостига на пари като искам 300. Третия път искам 350 и т.н. Ей толкова им е акъла на чиновниците в МО, и аз горещо не препоръчвам на млад човек да влиза в система където подобни ще решават личния му и професионален път
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те първо да си запълнят наличните сега места, пък после да разкриват нови. Няма толкова зрелостници, изкарали поне 3 на матурата по биология. Откъде ще се вземат повече кандидати?
6
0
 
8
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Има една много папкаджийска специалност "Национална сигурност", която те обучава главно да клатикорстваш по коридорите на някакви институции.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма кой да се бие за фашисти и комунисти и чужди сили дошли тука да грабят и да убиват да ни ползват за плацдарм. ... .Че и мозъци да промиват.
4
1
 
6
 
! Отговори
Авганците преди 1 година
Направо от границата във военните училища. Да не им е скучно на шапкарите - учители.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма добра кауза няма как да стане,а и мислят че с направената криза ще накарат хората да ходят в армията
2
0
 
20
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Вече не знам колко години, военният университет в Търново не може да си попълни бройките, вие ще ги увеличавате. Първо трябва да привлечете децата, а след това да увеличите приема. Отделно от това, знаете ли че от 100 приети 70 не покриват изискванията, а завършват 70% от приетите, от които 10%само заслужават.Само ви напомням реалността.
1
2
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
По време на война най-търсените специалисти са воените и лекарите-