Над 75% от заетите работят в малки и средни предприятия

Средно в европейските страни този процент е 66%
7
Над 75% от заетите работят в малки и средни предприятия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономическата ни система, като те осигуряват работа на над 75% от заетите у нас и генерират 66% от добавената стойност. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Международната конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo” (SIM EXPO 2022). Той допълни, че България е дори по-зависима от малките и средни предприятия спрямо страните в Европа, където МСП осигуряват около 66% от заетостта.

„През последните 15 години наблюдаваме трансформацията на българските малки и средни предприятия към високотехнологични производства и услуги с интензивно използване на знания“, заяви Стоянов. По думите му за този период делът на българските МСП във високотехнологичните производства и услугите с интензивно използване на знания се е увеличил от 15% на 23%. Очаква се този тренд да продължи и през следващите години.

Министър Стоянов посочи, че малките и средни предприятия са по-адаптивни, но и много по-заплашени от спиралата от кризи, пред която са изправени цяла Европа и светът. „Затова те трябва да бъдат подпомогнати в процеса по интернационализацията им и да бъдат включени във веригата на доставки на чуждестранните компании“, обясни още икономическият министър.

Международната конференция се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия съвместно с Българска търговско-промишлена палата и Съветът по инвестиции към БТПП.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Над 75% от заетите работят в малки и средни предприятия." в чужбина да.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 : мислиш примитивно, на ниво родово общинен строй. Това че не произвеждат храна не ги прави безполезни. Еволюирай вече!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си жив и здрав 3, но думата "работа" има и друг смисъл освен "компютърна обработка на данни" и подобни. Компютърът няма да ни нахрани и облече, да - той ще улесни някои производства със software , но кой трябва да произведе материалните "блага", кой ще гледа животни, ще шие дрехи, ще ремонтира машини, и т.н. За тези основни работни места говорим - те липсват у нас или са ужасни ниско платени.
2
3
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Малки и Средни Предприятия са Шивални и Преработка на Плодове за големите вериги супермаркети . Истината е в ПРОМИШЛЕНОСТ .Тоест - От Руда да направиш Бръснарско Ножче и ЖП Релса - тези Фабрики ги имаше до 1989 , Соца . Ще ревем за работа , навремето са казвали по селата - Където има Завод , има Живот .
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Copoc, Гeйтc и Уpcyлaтa нe xapecвaт тoвa...