Гечев: Най-голям шанс за кабинет, отдалечен от партиите в НС

Членът на НС на БСП прогнозира, че няма как да бъде направена коалиция
9 окт 2022 11:18, Елка Василева
48
Гечев: Най-голям шанс за кабинет, отдалечен от партиите в НС
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голям шанс има създаване на правителство, което да е отдалечено по някакъв начин от партиите, които са в парламента. Съставянето на правителство е изключително важно в този момент за България предвид необходимостта да се приеме бюджетът за 2023 година, това каза пред БНТ Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП.

Още по темата
По думите му срещи на контактната група на ГЕРБ няма. "ГЕРБ е в изолация. Следващият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", но те не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС", заяви Румен Гечев. Съвсем ясно е, че шансът е с третата партия от парламента, отбеляза той. Допусна, че има голяма вероятност мандатът да бъде връчен на партията на Стефан Янев, ако бъде връчен на БСП, те съответно ще направят опит за съставяне на правителство.

Гечев прогнозира, че няма как да бъде направена коалиция.

Нямаме никакви драми в БСП днес. Вчера след обяд имаше драма. БСП е единствената партия в България, в която лидерът се избира с пряк избор. Всички решения, които взима партията, ги взима от националните органи, разписани в устава. След гласуване беше решено, че на 11 и 12 февруари ще има Конгрес на БСП, където ще бъдат дискутирани всички проблеми и ще бъдат взети решения, каза Гечев.

"Странно е изключен от БСП да е в Националния съвет и да взима решения." Така Румен Гечев коментира решението на Контролната комисия на Левицата Добрев и Паргов да не участват на НС на БСП. Допълни, че това са действия в съответствие с устава.

По темата с предстоящия конгрес на партията и със заявката за промени, но не и за оставка на председателя на БСП, той обясни, че председателят на партията се избира с мандат от 4 години. Този мандат може да бъде променен на следващия конгрес с промяна на механизма за избор на председател.

"Освен това да се сменя лидерът на партията, който и да е той, когато се водят преговори за съставяне на правителство, когато се намираме в тежка геополитическа обстановка, когато сме изправени пред реалната възможност да има нови избори, е несериозно."

Румен Гечев смята, че резултатът на изборите се корени в недобре свършената работа с комуникацията. Подчерта, че освен това на тези избори БСП е била в кръгова отбрана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
До номер 9 преди 1 година
Виденовото правителство беше коалиционно с казионното БЗНС. Министър на земеделието беше Чичибаба, който предизвика зърнената криза с помощта на задкулисните играчи. Не е виновен Виденов, той беше марионетка.Чичибаба го съдиха за това.
13
5
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
Дайте да не обсъждаме личността на Румен Гечев. Не за това е статията. Той си е казал мнението дали може да се състави правителство и при какви условия. И е прав, че най-голям шанс има за съставяне на експертно правителство и то при третият мандат. Да видим.
12
6
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Анонимен 17: Да, БСП не успяха да направят правителства с третият мандат, но вината не е тяхна. Просто другите партии не се съгласиха нито за програмно, нито за експертно правителство. Може и сега така да стане при третият мандат (независимо на кого ще го даде Радев). Тогава е ясно - отиваме пак на избори.
11
3
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Разбира се, няма как да се сформира кабинет отдалечен от БКП-БСП, макар и с 9% Вот на доверие и то при 30% избирателна активност, те имат "Национален съвет" с идеи и опит как може да се ограбва и приватизира държавата, доказани от правителствата на Виденов, Станишко и Олигарски ... Да не забравяме че когато Гечев беше министър на икономиката, фалира банковата система, а заплатите на хората се сринаха до няколко долара, тогава и рашкоФ беше Шеф на НСС и мутрите си имаха държава ... !!!
10
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако президентът иска нови избори ще връчи третия мандат отново на БСП,които на три пъти вече доказаха,че не могат да измътят кабинет.--------ГЕРБ вече 4 пъти не могат да измътят кабинет.
9
5
 
3
 
! Отговори
Не пипаш правилно преди 1 година
До Беновска пипа: Правителство не се прави на всяка цена. Правителство се прави от партии, които са постигнали съгласие за това, каква програма ще изпълнява това правителство. Това е нормалната парламентарна практика. Ако се направи правителство на всяка цена, то може да не изкара и месец и полза от това никаква. За ПП, ДБ и БСП не е приемливо ГЕРБ да възстанови старите корупционни практики. За ГЕРБ не е приемливо да има съдебна реформа. Няма как да направят правителство заедно.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как ПП да успеят да направят бюджета без негово превъзходителство проф. Румен Гечев, а и сега Каримаски го няма вече.
7
2
 
3
 
! Отговори
Прав е преди 1 година
Ако изобщо се състави правителство, което да получи одобрение в НС, то, при това разпределение на депутатите, може да бъде само експертно. И най-верочтно е това да стане на третият мандат. Да видим.
6
6
 
0
 
! Отговори
Пишете за това Зомби преди 1 година
В България се Екзекутират Българи за удоволствие на МВР и ДАНС!
5
1
 
18
 
! Отговори
44 преди 1 година
Ти просто нямаш думата, експерте по фалити на държавата.
4
2
 
20
 
! Отговори
Мани, мани преди 1 година
Гечев не беше ли компетентния кадър на БСП, който фалира българските банките през 1996 и направи заплатите 5 долара ?!
3
3
 
6
 
! Отговори
От боклукджъ преди 1 година
Не смее да се пенсионира,големи пенсии гласува герберчето
2
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентска Република!
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този още ли не е на топло?