Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на откриването на НС

Посланикът на Беларус също няма да е в списъка с гости
Обновена: 13 окт 2022 14:16 | 13 окт 2022 14:15, Нели Христова
473
Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на откриването на НС
Снимка: БГНЕС

Евроатлантическото мнозинство надделя. Посланиците на Русия и на Беларус няма да бъдат канени на откриването на Народното събрание. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след днешната среща на парламентарно представените формации по казуса, предаде репортер на БГНЕС.

Администрацията на парламента няма да изпрати покани към тези посланици, уточни Атанасова и добави, че не очаква админситрацията на НС да не се съобрази със становищата на политическите сили.

Ние, като държава, бяхме обявени за неприятелска страна от Руската федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам нито сериозно влошаване на отношенията между двете държави, а считам, че България трябва да защити националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските ценности, каза Атанасова.

Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и казваме "не" на агресията, "не" на войната, заяви Атанасова.

От своя страна Надежда Йорданова от "Демократична България" заяви: "Задължителен списък за поканени няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен."

Тя изрази удовлетворение, че мнозинството партии са подкрепили позицията им.

"Русия е страна агресор, който нападна свой съсед. България остро осъжда този акт. В този случай България ще се държи достойно и ще заяви ясно своята позицията", каза още тя.

Йорданова съобщи, че ПП, ГЕРБ, ДПС са подкрепили ДБ в позицията Елеонора Митрофанова да не бъде канена в парламента следващата сряда. „Възраждане” са възразили. „Български възход” показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция, добави Йорданова

ДБ ясно заявява, че основна евроатлантическа ценност е върховенство на правото и институции чисти от корупция, заключи Йорданова

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" побърза да отбележи, че обединението по Митрофанова не е индикация за бъдещи политически решения.

"Това е административно решение за тържественото заседание, което ние призоваваме да не се политизира излишно и да се отвлича фокуса", каза още Гюров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
17
 
21
 
! Отговори
Вгъзрожденьец преди 1 година
Копейкин каза ли нещо по въпроса? Ще стартира ли гражданска война, гражданско неподчинение, масово реване и насиранье? Къде ще е сбирката? Автобуси има ли?
290
18
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хохохохооо, против били БСП и Згъzраждане?!? Последните руски слyги. Кеф, така трябва. Мощна коалиция НАТО, ЕС, Еврозоната, Шенген. Руснаците в Сибир, за да има мир!!!
289
9
 
9
 
! Отговори
AzUrAL преди 1 година
главния МУЛТАК Вежди Рашидов каза, че обявяваме война ако не присъства?!
288
11
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Ама как така Вежди Рашидов каза, че ако не я поканим е обявяване на война, що не го питаха на колко ускита е бил?
287
7
 
8
 
! Отговори
мутрофанова преди 1 година
тея ме карат да събирам цирка с копейкин, обаче аз ще седя напук
286
7
 
16
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До историк. Така и ще си умреш с болните съветски фантазии. То и "гнилия" запад го разпадате 50 години пък си замина сесесерето.
285
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приоритетите на българския народ:1. Македония да бъде приета в ЕС2. Да не се къпе, за да му е гадно на Путин3. Да изпратим оръжие на Украйна4. Да не присъства Митрофанова на откриването на НС5. Боко Тиквата да се направи на натовец, за да не влезе в затвора6. Ристю и Гнома да си получат грантовете7. Други приоритети няма!
284
6
 
8
 
! Отговори
хахах преди 1 година
тея гербавите са като котките , никога не падат по гръб, ами сега какво ще кажат на техния министър на културата Веждата , дали започваме война и кой ще е отговорен за бомбата ..... хихихи
283
5
 
9
 
! Отговори
До Неутрален преди 1 година
Има два варианта в тази ситуация. Повиквателни за война с Русия или повиквателни за война с НАТО. Виж на картата колко гранични на нас държави има в НАТО. Румъния, Гърция, Турция и от скоро макетата. По-лесно е да си останем в НАТО и да им пратим един стек цигари.... барем някой кораб потънал.
282
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се че политиците се занимават с проблемите на българите. Скоро ние ще се занимаваме с тяхните проблеми.
281
9
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 293 - и да не забравиш да я целунеш по сбръчкания ауспух! Така и така обичаш това! Да ти е жива и здрава, още дълги години да плюе и клевети България! И да я заплашва. А вие русофилите да пълзите в краката и! Племе презряно!
280
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко много добре усети накъде духа вятъра и смъмри мултака
279
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно са решили. Но решението е от страх - началника да не види с очите си излагацията на послушковците
278
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите вият като гладни котки. Що става, другари!? Газ ли няма!? Студено ли ви е!?
277
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали уж поканите били изпратени вече? Ама и вие се научихте да лъжете народа си като Путин.
276
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НС, в този му състав, с малки единични изключения, е за групово доживотно посещение в Съфийски централен.
275
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, ние българите сме склонни да я видим и изслушаме където и да било. Жива и здрава, госпожо Митрофанова!Чакам гнойко да покани зеленчука в НС, ама на живо - да видим кой епо-*** и циркаджия.
274
13
 
15
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Браво! Тази леля нали щеше да събира цирка и да си ходели в раша?
273
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за сметка на това зеленото наркоманче ще бъде и ще издаде реч колко сме послушни и ще иска военна помощ на която този не може да му се откаже
272
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика. Само да напомня, че Русия вече ни беше обявила за вражеска държава, когато изгонихме 70 руски шпиони. Така че сменете я тая опорка, щото издиша