Прецедент! За пръв път НС не успя да си избере председател, Рашидов на поста и утре

Народът ще ни измете, предупреди той
Обновена: 19 окт 2022 17:02 | 19 окт 2022 17:02, Камелия Цветанова
93
Прецедент! За пръв път НС не успя да си избере председател, Рашидов на поста и утре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първи път Народно събрание не успя да си избере председател в първия си работен ден.

Дебатът продължи близо до пет час и нито една парламентарна група не отстъпи от позицията си.

Основните претенденти за поста бяха номинациите на ПП - Никола Манчев и Росен Желязков на ГЕРБ. Двамата дори стигнаха два пъти до балотаж, след като Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“ получиха по-малко гласове. След първото гласуване от ДПС издигнаха и свой кандидат – Йордан Цонев, но той също не успя да обедини депутатите и не получи достатъчна подкрепа.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи решението да бъде оставено за заседанието в четвъртък.

Така че най-възрастният депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ го насрочи за 10 ч. Утре и отново ще седне на председателското място.

„Получих съобщение от Христо Мутафчиев и пита дали сме нормални и че хората са тръгнали с лопати към парламента. Народът ще измете всички нас и той ще се събере на кръгла маса“, обърна се към законотворците той.

Преди това се ядоса и риторично попита депутатите от ПП знаят ли как изглеждат отстрани.

„Седнете като хора, вижте тоя народ ще има ли хляб или няма да има, този народ ще се усмихне ли или няма да го накарате да се усмихне, призова той. Рашидов отбеляза, че тук е място за работа, а не за привнасяне от улицата на негативи. Моля ви разберете се като държавни мъже. Ако така ме карате четири дни да стоя тук, аз не съм свободен човек като вас“, оплака се Рашидов.

Според председателят на „Български възход“ Стефан Янев основният проблем на парламента е липсата на диалог.

„Нашата дейност днес е непродуктивна и това става пред очите българския народ“, коментира той.

Десислава Атанасова обвини ПП, че създава законодателна криза.

„Да не продължаваме да рушим не само спадащия рейтинг на парламента, ами и устоите на държавността“, призова тя.  

Асен Василев от ПП й отговори, че изборът на председател не е норма, а е закон.

„Ние ясно обявихме три дни преди началото на това заседание, че ще имаме кандидат за председател. При номинацията на Никола Минчев при предишното народно събрание ГЕРБ гласува против. Нормално е опозицията да гласува против. Най-нормалното е най-голямата парламентарна група да си осигури подкрепата за председател“, каза той.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че по традиция председателят на НС не е от опозицията, защото това е въпрос и на легитимност.

„Вие сте първа политическа сила и искаме да видим вашия план за управление на държавата, къде е и ако нямате такъв защото вкарахте държавата в тази конституционна криза“, отговори му Василев.

Радомир Чолаков от ГЕРБ коментира, че в три подобни Народни събрания парламентаризмът се разбива до основи.
„Няма да отстъпим, зад нас има 650 хил. души“, посочи той и призова да уважават избирателите им.

„Ние уважаваме всички български граждани, които са гласували, както и тези, които са избрали да не гласуват“, заяви в отговор Асен Василев. Това, което искаме от вас, е покаяние, обърна се той към Радомир Чолаков. По думите му, за да има прошка, първо трябва да има покаяние.

„Това, което искаме, е ясно да излезете и да кажете: „Тук сбъркахме, като ограбвахме българските фирми и ги рекетирахме, тук сбъркахме, като оставихме един милион пенсионери под линията на бедност и им давахме бюджети „постна пица“. Тук сбъркахме, когато свалихме едно много трудно направено правителство в един фрагментиран парламент, който три пъти не успя да направи правителство, без да имаме план какво ще правим след това“, заяви Асен Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ го репликира, че милион и половина души има под линията на бедност и му припомни обещанията на предишните управляващи. На свой ред той призова Асен Василев да кажат: „Ние направихме много беди, поправете ги, ние няма да ви пречим“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като си преизбрахте Борисов , ха сега дано се задавите! А тези които си намират причини да не гласуват, да почват да учат турски , че не се знае какво ни чака! Плячката , като спи , хишникът я излапва!
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 20% активност ДПС ще има 90 -100 депутати. Това ни чака при масово негласуване. Затова винаги с спомням как в казармата влизаше рано сутрин старшината и викаше - Спите ли? Спите ли? Докато вие спите Османа не спи! Осман действа!
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей на тва се казва лош човешки материал. И тия се канят да ни управляват. Боже опази.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я правилно заплати... първата работа до понеделник да си направят увеличение )
73
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 1 година
Продължавайте да се гаврите с народа, и ще ви избесим по колоните на парламента! Ударихте дъното по примитивизъм. Да не можете да изберете цял ден, кой да удря едно звънче. Представям си за по важните неща......
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без заплати тогава.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закрийте парламента и изхвърлете тези пияндета на улицата! Това тяхното не е демокрация, а са някакви кръчмарски истории. Кой кого уважава, кой да вдигне тостовете. Махнете тази криворазбрана демокрация!
70
0
 
7
 
! Отговори
До Аз преди 1 година
Защото въпросните хубавци влизат в парламента точно поради ниската избирателна активност, не вдяна ли? Мислиш ли, че ДПС щяха да имат толкова висок процент ако по-голямата част от населението беше отишло до урните? Стига си си мислил, че си над тези неща.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше Редовно правителство, избрано на Редовни парламентарни избори. ГЕРБ ги свалиха на 6-ия месец, защото им затвори кранчетата и не можеха да крадат. Сега да си носят отговорността.
68
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Няма да гласувам. Да стане избирателната активност 20 процента, щом тези хора не могат един председател да си изберат. Защо да гласувам, ако след три месеца ще ми направят пак едно заседание и ще се разтурят. Това е срам. Че през 90-те при огромната конфронтация между СДС и БСП се намираше вариант в името на държавата. Ако тези хора не могат да го направят само и само, за да влязат в друг парламент, значи са излишни.
67
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управлението на ГЕРБ започва добре, точно както обещаваха. Наистина си заслужаваше
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб да си отворят чекмеджето както ПП направи в предишния парламент и да си купи кворум за техния кандидат. Иначе ПП ще си го купи като вземе заем, който после всички ще плащаме
65
5
 
6
 
! Отговори
Продължаваме промяна преди 1 година
Идват нови избори и след тях пак ще мачкаме мафията на ГЕРБ и ДПС и патериците им от БВ, ИТН и въZZраждане
64
1
 
10
 
! Отговори
65% не на Възраждане преди 1 година
35% избирателна активност: ГЕРБ 8%, ПП 7%, ДПС 5,25%, Възраждане 3,5%, БСП 3,15%, ДБ 2.45%, БВъзход 1,4% от българите, от населението. Това е истинската статистика, а не красиво опакованите от социолози фалшиви цифри и послания, защото махат онези 65% негласували и казват кой бил спечелил
63
1
 
2
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Това означава: Ако НС не приеме закон за бюджета и законите, необходими за да получим парите от ЕС по програмата за възстановяване и развитие, това ще ни струва по-скъпо отколкото това, което може да се спести от депутатските заплати.
62
4
 
1
 
! Отговори
Ето решението преди 1 година
Някой да покани утре депутатите от Възраждане на една почерпка в ресторанта отсреща на НС, и в тяхно отсъствие мнозинство от присъстващите ще се събере. Депутатите от Възраждане и без това не подкрепят никого, няма да е загуба ако ги няма в залата.
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Василев. Смел и достоен българин, така се говори на мафията.
60
3
 
9
 
! Отговори
Това означава преди 1 година
Че смисъл от депутати и парламент няма. След като не могат да направят дори едно заседание смисъла от изборите отпада. Защо да се харчат стотици милиони за нечии егоизъм. Цената е прекалено скъпа за парламент с две-три заседания. Толкоз.
59
1
 
4
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯ преди 1 година
Добре че Радев се оказа Президент - ДНЕС .Президента каза - Ако вие не Можете да се Оправите с Войната и Коруцията , НИЕ (Народа) ще се оправим .Прав е - Никой Българи НЕ Е Гласувал за Парламент .Партиите са избрани с Гласове от Купен Вот - с обещания за Постове , Държавни Поръчки за Частни Фирми , за 50 лева . Да се махат час по-скоро .
58
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 1 година
Прецедент беше и първия успешен вот на недоверие в историята на България, а сега 2+2, кое е общото между двете събития?