Възможно ли е председателството на НС да е ротационно?

Според проф. Наталия Киселова може да се гласува тайно
19 окт 2022 21:44, Нели Христова
31
Възможно ли е председателството на НС да е ротационно?
Снимка: БГНЕС

Конституцията не предвижда Народното събрание да действа без председател - възможно ли е обаче председателството да е ротационно? Темата пред БНТ коментира конституционалистът проф. Наталия Киселова.

"Ако под ротационно председателство се има предвид да бъде избран един, тъй като Конституцията говори за председател, то това е възможно и джентълменски да се споразумеят, че след определен период от време този избран за председател ще подаде оставка и на негово място ще изберат друг".

Още по темата

Тя коментира, че депутатите могат да приемат правила за тайно гласуване и да се изключи опцията "въздържал се".

"Възможно е да се гласува тайно, с бюлетина и само с отговор "да" и "не". Може да се приеме в това гласуване да няма опцията "въздържал се". Ако изрично се предвиди че се гласува само с да и не по отношение на кандидатите, така елиминираме гласовете "въздържал се".

На въпрос дали има механизъм, в който те да приемат някакъв тип законодателно решение, в което да има двама председатели и те да се редуват през определен период, Киселова коментира:

Ако под законодателно решение имате предвид изрично решение на НС, не мисля, че това възможно, но нека видим утре какво ще предложат, защато е възможен вариантът, който споменаха за председателството на ЕП, но също така е възможно и джентълменски да изберат някой от кандидатите.

Има и друга възможност - да се намали кворумът или някоя от групите да не участва в гласуването за да се изпълни изискването да се гласувал повече от половината присъстващи народни представители, обясни доц. Киселова. Според нея вариантът опозицята да не издига кандидат също е възможен.

Изборът на председател всъщност е единствената възможност да се отпушат другите процедури в НС, коментира конституционалистът.

"Народните представители не могат сами да вземат решение да се саморазпуснат, трябва да се мине по процедурата на чл. 99 (на Конституцията - б.р.), тоест да е констатирано, че не може да се състави правителство. Изборът на председател всъщност е единствената възможност да се отпуши процедурата за предсрочно разпускане на парламента.

По думите ѝ е недопустимо процедурата по избор да продължи и след утре. Призова депутатите да вземат решение, ако не искат да останат в историята като парламентът, който всеки ден избира председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП за пореден път доказват как пречат на държавата! Тези некадърници просто унищожиха България! Браво на гласувалите за тях! Мършаляци, но не и българи!!!
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имате 240 депутата, слагайте всеки ден един депутат да е председател и готово, ама не трябва да ваканцуват толкова много покрай Коледа, Великден и лято, че няма да могат да се извършат всички.
13
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Сълзата ти превръща се в кристал когато осъзнаеш, че си цял, а цял си-осъзнал безкрая в светъл миг приютил ловеца и сърната в своя лик.....
12
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Морето само живите обича, а мъртвите изхвърля на брега.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Ротари клуб председателите подават ли оставка доброволно когато им наближи срока на мандата,че още покрай тях заместник председателите,че по комисии да поовободят места за ротационно кадруване до пълно изтичане на мандата на ротацията.
10
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Който живее със съзнание за собственото си достойнство няма нужда да доказва нищо на никого.
9
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Получава се малко като широкоразпространеното разбиране, че според Дарвин сме произлезли от Маймуните. А той, горкият, никога никъде не е казвал такова нещо. Казал е само. че човекът и *** имат общи прародители.
8
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Един егоист, един себичен тарикат, един хитър измамник или крадец - него не можеш да го осъзнаваш. Докато го осъзнаваш той ще те окраде, измами и накрая ще реши. че си наивен баламурник.
7
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ако в ръцете си държите камъни и внезапно намерите диаманти, дори няма да забележите, че сте изпуснали камъните. Те сами ще паднат, сякаш не сте ги носили. И дори няма да забележите, как сте се отказали от тях, как сте ги изхвърлили. Даже няма да разберете, кога е станало.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едните ще вкарват закони, другите ще ги отменят. Накрая всеки ще припивса положителните моменти в управлението на себе си, а грешките - на другите. ГЕРБ иска да води някакво подобие на работещо правителство за да могат далаверките да продължат се въртят задкулисно
5
2
 
8
 
! Отговори
До N1 преди 1 година
Престанете с тая комунистическа опорка. ГЕРБ ги била свалила. Новите и старите политически проекти на олигарсите и крадците от прехода не можаха да се разберат за парчетата от баницата. Истината е, че новите партии представляват в парламента различни икономически групировки с пресичащи се интереси. А Гешев и ГЕРБ само им пречат. Другото са досадни подробности.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г-жа Киселова нямате ли друго сако...?
3
1
 
8
 
! Отговори
ACDC преди 1 година
Какви ротации? Парламента ще съществува 2 месеца. Няма дойде ред на втория, освен ако не се сменят всеки месец...
2
1
 
8
 
! Отговори
Наглеци преди 1 година
Тези типове, вместо да работят за народа по цял ден се занимават с глупости. Или се чудят каква далавера да врътнат или пък си упражняват остроумието в Парламента.Ако хванем случайни 220 човека с единственото условие да имат поне 10 годишен трудов стаж съм сигурен ще бъдем много по-добре. Хрантутниците трябва да подлежат на всекидневна проверка за употреба на кокаин и да ходят поне веднъж месечно на детектор на лъжата.
1
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше Редовно правителство, избрано на Редовни парламентарни избори. ГЕРБ го свалиха на 6-ия месец, защото им затвори кранчетата и не можеха да крадат. Сега да си носят отговорността.