Утре Радев се среща с ГЕРБ, но няма да бърза с връчването на мандата

Парламентът има да свърши много работа, заяви той
Обновена: 25 окт 2022 17:50 | 25 окт 2022 11:37, Нели Христова
34
Утре Радев се среща с ГЕРБ, но няма да бърза с връчването на мандата
Снимка: БГНЕС

Каня утре на консултации първата по численост парламентарна група. Но отсега искам да заявя, че няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

То обясни, че няма да бърза с мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

"Очаквам партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато въпросът за властта, който въобще не е маловажен, но някак си обсеби цялата дейност на Народното събрание. Помните, че един месец не успяха да съставят съответните парламентарни комисии, парламентът потъна в скандали, което обезсили неговата дейност и законотворчество. Особено важно е да се направи всичко възможно и да се създаде необходимата среда в парламента, за да разгледа законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети и са важни за постигане на икономическа и социална стабилност", допълни президентът.

Той отказа да сподели дали е оптимист за съставянето на кабинет и заяви, че ще отговори на този въпрос след първите консултации и връчването на мандата.

"Това зависи изцяло от това около какви приоритети ще се обединят партиите за взаимодействие вътре в парламента и парламентарните комисии, така че да може да работи кабинет на малцинството. Знаете, че в България това е изключително трудно", заяви Радев относто идеята ГЕРБ да създаде правителство на малцинството.

По думите му машинното гласуване е изиграло огромна роля за премахването на невалидния вот, купения вод и сгрешените протоколи.

"Ако народните представители предлагат по-ефективно решение, нека да го видим", посочи президентът.

Във връзка с искането за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, държавният глава отново повтори тезата си: "Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвличане на България във войната. Вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решния изобщо някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България", обърна се Радев към медиите.

По думите му отнемането на въоръжение ще задължочи дефицита от способностите на българската армия и това увеличава рисковете за нашата сигурност. Първостепенна задача на НС е най-сетне да попълни комплекта на армията и най-сетне да се заеме с нейната модернизация. НС да изпълни тези ангажименти, заяви президентът.

Самото споменаване на "заместващ" или "допълващ" капацитет на нашата армия означава, че ние ги нямаме. Трябва да се мотивират и хората в армията, допълни Радев.

Според него няколко са важните приоритети около бюджета за догодина: Да няма увеличаване на бюджетния дефицит, да не се допусне разглеждането на бюджета да е тържище за предизборно наддаване и да не се допусне намалаяване на социални плащания.

Българската парламентарна политическа система върви към криза. Начинът да се излезе е да се върне доверието към парламентаризма, заяви още Румен Радев.

Президентът Румен Радев участва днес в конференция "30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека". Форумът се провежда под патронажа на държавния глава.

Преди началото на конференцията президентът говори пред журналисти.

На конференцията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. По покана на президента Румен Радев за участие във форума в София пристига генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Конференцията се организира по повод 30 години от членството на Република България в Съвета на Европа и от ратифицирането на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита на правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията. 

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
парламента имал работа ахаахха
26
0
 
0
 
! Отговори
?????? преди 1 година
ДО dnes.bg-МОЯТ ТЕКСТ НЕ Е КОМЕНТАР А Е ВЪЗМУЩЕНИЕ !!!
25
0
 
6
 
! Отговори
човек преди 1 година
"То обясни, че няма да бърза с мандатите, защото парламентът има да свърши много работа."
24
4
 
9
 
! Отговори
иво преди 1 година
Мястото на Боко Тиквата е в затвора.Не на преговори.
23
0
 
3
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
Политиците умеят да говорят дълго, без да кажат нищо, служейки с много лъжи, които представят за истина. Тия, които са свестни - рядко стават известни.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото паричките ще избягат как ще бърза кокъла не се пуска лесно
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя тъ-пак има вина за сваляне на съвсем нормалното и работещо правителство на Кирил Петков, за това сега да си понесе отговорността наравно с останалите, за това че хвърли страната в хаос и политическа безпътица
20
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Писна ми да му гледам фейса еврейски ТодорЖивков и Сакскобурготски на тая киста ромска !
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленият чорап е НЕЩО , а кафявият чорап от Банкя , е НИЩО !
18
7
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Мястото на жaлкия фигурант е в затвора!!!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб са бита карта , направо да премине към 2-рите !От 1-вите , само 50 лева , и то ВРЕМЕННИ !
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го харесвам от пръв поглед президента, та той е слуга на америка и русия и през мандатите само стиска зъби и юмруци. Росен беше много по нежен и чувстителен към своето аз и своя слънчев лидер и нравствен баща Бойко.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** зеления чорап и Кратунчо са си партия,
14
2
 
5
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
И за какво е тая среща тогава? Да си кажат едни на други колко много ги е грижа ли? Тва го разбрахме. Аз предлагам да се срещнат в Софийският централен, че да свикват всички посочени с него.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо Америка не ни подари оръжие както направи с Гърция и Турция?Защото не ни доставя даже платените самолети.Защо?
12
2
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Давай мандата, не се прави на интересен г-н Президент. Това, че напоследък те харесваме бързичко може да се промени. Или викаш "дреме ми", ти си на 2рия мандат, за 3ти не можеш да се кандидатираш, ще правиш квото си решиш? Пример: харесвахме Ицо Хазарта, той се обърка на 2 пъти и вече не го харесваме толкова. Такива процедурни хватки може да не са незаконни, но определено не са редни, така че давай по същество.
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е предател. Война не се печели със снишаване. Всичките му доводи за безпочвени и от тях лъха на московска агентура. Бивш военен да НЕ иска армията ни да се превъоръжи с модерна техника, означава че обслужва чужди интереси.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОМУНИСТА КОЖАТ СИ МЕНИ, НРАВА - НЕ! "въпросът за властта"" - ЛИЧИ СИ, ЧЕ ЛЕНИНЕЦ!
9
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рyндю ще протака и иска да управлява вечно със служебни правителства.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев,нали чухте Ердоган как заплаши страна от Нато като каза:ще дойдем някоя нощ.И понеже Гърция е въоръжена до зъби ,то турчина няма да я нападне,но ще свие към лесната мишена,която даже ще остане без един танк и самолет.Коя е тая страна,Радев?